Opskrifter på lækre brød med specialmel

Opskrifter på lækre brød med specialmel

Opskrifter på lækre specialbrød

Kikærtebrød | Manitoba/hampe grydebrød | Manitoba boller | Fletbrød | Knækbrød af majsmel, kerne, hampeprotein og chia frø | Inspiration til pålæg

Kikærtebrød

Kikærtebrød

Det skal du bruge:

60 g / 2 dl glutenfri havregryn
25 g glutenfri gær
½ tsk. salt
125 g boghvedemel
300-325 g kikærtemel
5 dl vand

Sådan gør du:

1. Overhæld 60 g havregryn (ca. 2 dl) med 2 dl kogende vand. Lad det afkøle.
2. Rør 25 g gær ud i 3 dl lunkent vand. Tilsæt havregrød, 1/2 tsk salt og 125 g boghvedemel (ca. 2 dl).
3. Bland kikærtemel i lidt efter lidt, til dejen har en passende konsistens. Ælt dejen godt.
4. Stil den tildækket til hævning 45 min.
5. Form dejen til et rundt brød på bageplade. Lad brødet efterhæve ca. 20 min.
6. Pensl med vand og rids brødet
7. Bag brødet på nederste rille ved 200 grader ca. 35 min. Lad brødet afkøle på en bagerist.

Tip!
I stedet for et stort brød, kan dejen deles og formes til 10 boller. Bagetid: 15-20 min. på midterste rille.

Velbekomme!

Opskrift på Manitoba/hampe grydebrød

Manitoba/hampe grydebrød

Det skal du bruge:

2 brød

450 g stenkværnet fintsigtet Manitoba hvedemel
200 g Hampemel
300 g stenkværnet fint sigtet (Ølands)hvedemel
50 g byg-, rug- eller havregryn
2 spsk øko.gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
22 g salt
800-850 g vand (evt 1/3 æblemost i stedet for vand)

Sådan gør du:

Gæren smuldres fint i melet, salt og vand tilsættes, og dejen blandes og æltes til den er blank og smidig. Afslut æltningen med at folde og forme dejen til en kugle som lægges til hævning i skålen – et lunt sted eller køligt natten over - tildækket med film eller viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Forvarm ovnen med støbejernsgryde med låg til 260 grader ved almindelig varme. Sørg for at gryden er gennemvarm inden du bager i den.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Afgas den let, del den i to lige store klumper og fold og form dem til kugler, som lægges til efterhævning med oversiden nedad i meldryssede hævekurve. Er din dej meget fugtig, kan du med fordel lægge et stykke stof i hævekurven og drysse med mel. Lad dejen efterhæve til næsten dobbelt størrelse, men hold godt øje med den – især hvis dit køkken er meget varmt. Ølandshveden kan miste sit ovnspring hvis den efterhæver for længe.

Tag gryden ud af ovnen (husk gode ovnhandsker), løft låget af og placer forsigtigt den ene dej i den helt rene gryde. Snit evt. dejen med en skarp kniv og læg låget på. Sæt gryden ind i ovnen og skru straks ned på 230 grader. Bag brødet i 20 min med låg og herefter 18-20 min uden låg. Lad låget ligge i bunden af ovnen, mens brødet bager færdigt. Løft nu brødet ud af gryden og tjek om det er færdigbagt ved at banke på brødets underside med knoen og lytte om brødet lyder hult.

Rens gryden for overskydende mel, læg låget på og skru ovnen op på 260 grader igen. Lad gryden blive gennemvarm inden du bager dit næste brød efter helt samme fremgangsmåde.

Kilde: Skærtoft Mølle

Opskrift på Manitoba boller

Manitoba boller

Det skal du bruge:

20-24 boller - Dejen er velegnet både til æltning i hånden og på maskine

500 g stenkværnet fintsigtet Manitoba hvedemel
500 g stenkværnet fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
2 spsk øko.gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
750-780 g vand

Sådan gør du:

Røremaskine:
Hæld det kolde vand i røreskålen, tilsæt gær og melblanding og kør dejen sammen til den er ensartet og sammenhængende (kort og langsom æltning). Lad dejen hvile i ca. 10 minutter. Tilsæt salt og kør dejen færdig – til den slipper skålen sider – ved lidt højere hastighed.
 
Håndæltning:
Gæren smuldres ud i melet, salt tilsættes og det hele blandes godt. Tilsæt køligt vand og bland dejen grundigt sammen med din dejskraber. Lad dejen hvile ca. 10 minutter. Skrab så dejen ud på bordet og ælt den til den er blank og smidig.

Du kan tilsætte 100-200 g frø eller 100 g kornkerner (udblødt i vand og godt afdryppet inden tilsætning) hvis du ønsker mere bid i dit brød. 

Afslut æltningen med at folde og forme dejen til en kugle som lægges til hævning i skålen - et lunt sted eller køligt natten over - tildækket med film eller viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse - gerne køligt i f.eks. 8-16 timer – det giver ekstra sundhed og velsmag til dit færdige bagværk.

Form dejen til brød, boller eller stik den ud som den er. Bag straks, hvis du blot stikker dejen ud – ellers lad dejen efterhæve til næsten dobbelt størrelse. Bag ved høj varme – det giver en sprød skorpe og en saftig krumme.

Boller/stykker: 250 grader 14-20 min. afhængig af hævetiden.

Afkøles på rist! Fryseegnet. 

Kilde: Skærtoft Mølle

Opskrift på fletbrød - Challah

Fletbrød - Challah

Det skal du bruge:

3 brød

320 g lunkent vand
30 g gær
400 g sigtet hvedemel 
400 g speltmel
2 æg
80 g sukker
12 g salt
60 g solsikkeolie

1 æg
sesamfrø
birkes

Du kan også bruge Nigellafrø

Sådan gør du:

Opløs gæren i vandet. Tilsæt mel, æg, sukker, salt og olie. Ælt (i røremaskine) i ca. 4 minutter ved lav hastighed, så ingredienserne bliver blandet. Ælt videre ved mellemhastighed indtil dejen er elastisk, blød og glat og slipper skålens sider. Tilsæt om nødvendigt lidt mere mel.

Tag dejen ud på bordet og saml den til en kugle.

Læg dejkuglen tilbage i skålen og dæk den til med et viskestykke eller plastikfolie. Lad dejen hæve et lunt sted til den næsten er hævet til dobbelt størrelse; ca. 40 minutter.

Del nu dejen i tre dele. (Tag evt. en olivenstor klump fra og brænd i ovnen!) Del igen hver af de tre klumper i tre. Rul hver lille klump ud til en pølse på ca. 25 cms længde og flet tre brød af hver tre pølser.

Læg de tre brød på en bageplade med bagepapir. Dæk dem med et viskestykke og lad dem hæve igen; denne gang ca. 35 minutter. Tænd ovnen på ca. 225º. Når brødene har hævet færdigt, skal de pensles med sammepisket æg og drysses med sesamfrø og birkes.

Bag brødene i ca. 25 minutter til de er gyldenbrune. Køl brødene af på en bagerist.

Opskrift på knækbrød med hampeprotein og chai frø

Knækbrød af majsmel, kerne, hampeprotein og chia frø

Det skal du bruge:

180 g fuldkorns majsmel
30 g sesamfrø
40 g græskarkerner
40 g hørfrø
40 g solsikkekerner
10 g chia frø
1 spsk Hampeprotein pulver
1 tsk. salt
2,5 dl koldt vand
0,5 dl olivenolie
En lille håndfuld birkes til drys

Sådan gør du:

Alle ingredienserne blandes sammen i en skål. Fordel halvdelen af dejen på et stykke bagepapir, kom et nyt bagepapir oven på og rul dejen ud. På den måde mænger dejen ikke fast i kagerullen. 

Fjern det øverste lag bagepapir, skær med en kniv eller pizzahjul hvor stykkerne skal være, så er det nemmere at brække dem fra hinanden når de er bagt. Drys til sidst med birkes.

Gør det samme ved den anden halvdel af dejen. 

Bag ved 155 grader varmluft i 50-60 min.

Lav en lækker humus til dit knækbrød - den vi har lavet er med soltørrede tomater

Inspiration til pålæg

Som pålæg har vi brugt Vegansk sandwich creme fra Urtekram med Rødbede/peberrod og tomat/Urter, samt Urtekram Vildblomst honning og Kung Markatta jordnøddesmør uden salt. 



Kikærtebrød, grydebrød og hampebrød med pålæg og specialiteter fra Med24

Fri fragt over 499 kr.

Med GLS/DAO PakkeShop

14 dages returret

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Spar endnu flere penge på dine sunde indkøb!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive tilbud, gratis fragt kampagner og eksperttips til en sund livsstil.