Har du brug for kosttilskud? Kosttilskud til veganere

Skrevet af
Kraftfuld og næringsrig mad til veganere, kål og rodfrugter

Der er forskel på vegetarkost og vegansk kost, da man som veganer har udelukket flere fødevarer fra sin kost og på den måde har øget risikoen for ikke at få nok næringsstoffer gennem kosten. Man skal derfor som veganer være særligt opmærksom på, om man får alle de nødvendige vitaminer og mineraler, og man kan i højere grad end vegetarer have brug for at tage kosttilskud. Hvis du er nysgerrig efter at vide mere omkring forskellene på vegetarer og veganere, kan du læse denne artikel.

Nogle af de vitaminer og mineraler, som man ifølge sundhed.dk er i størst fare for at mangle som veganer er: 

- B-vitamin
- Zink
- Jern
- Calcium
- D-vitamin

Disse vitaminer og mineraler har alle vigtige funktioner i kroppen, men de bedste kilder til dem er for det meste ikke mulige at tilgå som veganer. Disse kilder er fx animalske produkter som kød, fisk mælkeprodukter og æg, som man på en plantebaseret diæt undgår. Hvis du sammen med din veganske diæt døjer med andre sygdomme, som fx øger behovet for forskellige mineraler eller vitaminer, har vi hos Med24.dk en lang række veganske kosttilskud og multivitaminer som magnesium, folsyre, A-vitamin, omega-3 og selen fra populære mærker som Biosym og Solaray. Omega-3 fedtsyrer kan fx bidrage til at forebygge hjertekarsygdom, og du kan læse mere om Omega 3 fedtsyrer her!

Har du B12-mangel?

Det vitamin, som er det sværeste at få nok at gennem en plantebaseret kost, er B12-vitamin (Cobalamin), da det nærmest ikke findes i vegetabilske madvarer, men hovedsageligt findes i kød, fisk, mælkeprodukter og æg. B12-vitaminet kan ikke produceres i kroppen, og det har vigtige funktioner i forbindelse med vedligeholdelsen af normal nervefunktion og dannelsen af særligt røde blodlegemer. 

Det daglige minimumsbehov for kroppen er 6-9 mikrogram, men der findes i kroppen oplagret B12-vitamin, som der bruges af, hvis ikke minimumsbehovet er opfyldt. Disse lagre er så store, at der går lang tid, før man ser symptomer på B12-mangel som lav blodprocent. Ved B12-mangel kan man dog risikere at få uoprettelige skader på nervesystemet, og det er derfor vigtigt, at man sikrer et højt dagligt indtag af B12-vitamin. Sundhed.dk anbefaler alle veganere at tage kosttilskud, og hos Med24.dk kan du finde veganske kosttilskud med B12-vitamin.

B-vitamin

B1 og B2 vitaminer kan også være svære at få gennem en plantebaseret kost, men der findes mange flere vegetabilske kilder til B1 og B2, hvilket kan være bælgfrugter, nødder og kornprodukter. Alle B-vitaminer er vigtige, da de bidrager til vedligeholdelsen af mange af kroppens funktioner, og du kan her læse mere om B-vitaminer eller se vores veganske kosttilskud med B-vitamin.

Vigtige mineraler

Der findes flere forskellige vigtige mineraler, som kroppen har brug for. Hos Med24.dk kan du finde et stort udvalg af mineraler som kosttilskud, og under kategorien kan du også læse meget mere om, hvad mineraler er, og hvorfor de er så vigtige for kroppen.  

Zink

Måske tænker du mere på tagrender, baljer eller metalplader, når du hører ordet zink, men faktisk er mineralet vigtigt for kroppen, og det skal helst indtages jævnligt for at dække kroppens daglige behov.

Zink findes i store mængder i kød, mælkeprodukter og æg, men der findes også mange gode vegetabilske kilder til zink. Dette er fx nødder og kerner, mange frø som sesamfrø og hørfrø, samt hvedeklid og hvedekim. Zink har betydning for kroppens immunforsvar, antioxidative forsvar og evne til at hele sår, og så bidrager det til normal celledeling, syn, hud, hår og negle.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får nok zink gennem din plantebaserede kost, kan du supplere med et vegansk zinktilskud

Lækre krydderier og sunde frø og kerner. Perfekt til veganere der lever af varieret og sund kost

Jern

Et andet mineral, som er særligt vigtigt for kroppen, er jern. Jern har stor betydning for transporten af ilt rundt i kroppen med blodet, og derfor har kvinder, der menstruerer, øget risiko for at opleve jernmangel, da de mister jern gennem menstruationsblodet.

Der findes mange gode vegetabilske jernkilder som fx kornprodukter, bælgfrugter, nødder, kerner og frø, men desværre optages disse dårligere i kroppen end jern fra animalske produkter. Dette skyldes blandt andet, at optagelsen af jern fra vegetabilske kilder hæmmes af fytinsyre fra kornprodukter og calcium. Derfor kan det være fordelagtigt at supplere med vegansk jerntilskud, hvis du lever plantebaseret.

Optagelsen af jern fremmes dog af C-vitamin, som findes i bær, citrusfrugter og grøntsager som blomkål, grønne bønner og broccoli, og som kan findes som kosttilskud. Det er derfor en god idé at spise både jernholdige og C-vitaminholdige produkter til alle måltider for at få så højt et jernoptag som muligt. 

Hvad så med calcium?

Mange danskere er opdragede til at tro, at vi kun kan få calcium gennem almindelig komælk, men selvom de fleste danskere i dag får størstedelen af deres calcium fra mælk og ost, findes der også vegetabilske kilder til calcium, der dog er noget fattigere på calciumindhold. Dette er fx nødder, frø, kerner, havre og nogle grøntsager som grønkål og spinat. Du kan læse om forskellige sunde frø og kerner her.

Calciumindholdet i disse fødevarer er dog så begrænset, at det kan være svært som veganer at spise sig til nok calcium. Derfor kan man supplere sin kost med calciumtilskud som et af disse veganske calciumtilskud, for at undgå, at kroppen bruger calcium fra knoglerne til at opretholde sine funktioner. Ellers kan man nemlig være i fare for at få knogleskørhed, hvor mængden og styrken af ens knoglevæv er nedsat.  

D-vitamin

I forlængelse af calciums funktioner kommer D-vitamin, der har en vigtig funktion i forhold til kroppens optagelse af calcium. Størstedelen af det D-vitamin, som danskerne får, kommer fra solen, og ellers er fisk en af de bedste kilder.

Derfor kan det som veganer være virkelig svært at få nok D-vitamin, medmindre man opholder sig på meget solrige steder gennem vinteren. Der findes nemlig ingen vegetabilske kilder til D-vitamin, der kan bidrage med en god mængde, så som vegetar og veganer anbefales det fra sundhed.dk at supplere kosten med D-vitamintilskud i vinterhalvåret.

Du kan hos Med24.dk finde det veganske produkt Biosym OsteoRemin Forte, der er rig på både D-vitamin, calcium og magnesium. Hvis du vil vide mere om vigtigheden af D-vitamin og calcium for dine knogler, kan du læse denne artikel.

Protein – et problem?

Manges første tanke når der nævnes en vegansk diæt er, at man må komme til at mangle protein, og derfor begynder at nedbryde muskler og andet væv for at holde kroppen kørende. Der er dog ingen tegn på, at man som veganer ikke får nok protein, så længe man spiser rigeligt med bælgfrugter, kornprodukter, svampe, nødder og frø.

Faktisk får den gennemsnitlige dansker mere protein, end man egentlig har brug for, og selvom veganere som regel indtager mindre protein end gennemsnittet, får mange stadig rigeligt med protein i forhold til sundhedsstyrelsens anbefaling på 0,8 g protein pr. kg kropsvægt. 

Proteinkvalitet

For veganere er det dog værd at overveje, at kvaliteten af protein generelt er bedre i animalske produkter end i vegetabilske produkter. Kvaliteten af proteinet hænger sammen med, hvor meget af proteinindholdet kan bruges til kroppens processer.

Kroppen bruger protein til opbyggelse og reparation af celler og væv, og ved at nedbryde protein til mindre bestanddele kaldet aminosyrer, kan kroppen herefter producere præcis de proteiner, som den har brug for. Protein af højere kvalitet kan altså i større grad udnyttes i kroppen, og en af de vegetabilske proteinkilder af bedst kvalitet er sojabønner, der kan sidestilles med kød.  

Essentielle aminosyrer

Kilder til vitaminer og mineraler. Som veganer skal du være opmærksom på B12-vitamin

Kroppen er i stand til at danne de fleste aminosyrer selv, men der findes 8 essentielle aminosyrer (9 for børn), som man bliver nødt til at indtage gennem kosten. De essentielle aminosyrer kan godt komme fra vegetabilske proteinkilder, men det er som regel i mindre mængde end den ønskede.

Så længe man spiser varieret i løbet af dagen, bør man kunne sikre kroppen de forskellige aminosyrer, men hvis du er bange for ikke at få nok protein, kan du supplere din kost med kosttilskud med protein. Dette kan fx være hvis du dyrker meget hård træning, hvor behovet for protein kan være større end 0,8 g pr. kg kropsvægt.  

Veganske multivitaminer

Hvis du gerne vil være sikker på, at dit vitaminindtag er højt nok på alle punkter, kan du supplere din kost med veganske multivitaminer. Disse tilskud indeholder et stort antal forskellige vitaminer og desuden forskellige mineraler, som generelt er afpassede til det anbefalede daglige indtag. Hos Med24.dk har vi forskellige veganske multivitaminer, vælg fx Solaray SpektroVeg, Omni Vegan Multivitamin eller Longo Vital Veganer

Naturlig medicin og kosttilskud

Mange specielle fødevarer menes at have sundhedsfremmende effekter, og har været brugt i mange år verden over som naturlægemidler. Dette er fx hvidløg, boswellia, chlorella og gurkemeje, og mange planter i den danske natur som tranebær, havtorn, marietidsel og hyben associerer folk med lægemidler, selvom der endnu ikke er dokumenteret en klar sammenhæng mellem planterne og behandling af sygdomme. 

Du kan her gå på opdagelse blandt vores mange artikler om forskellige kosttilskud og blive klogere på deres spændende egenskaber. 

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.