Multivitaminer - Multivitaminpiller

Multivitaminpiller kan anvendes som et supplement til kosten. Multivitaminpiller er kendetegnet ved at indeholde en række vitaminer og mineraler, så du slipper for at tage flere forskellige vitaminpiller. Der er endvidere multivitaminer, som henvender sig til specielle målgrupper med særlige behov. Er du gravid bør du således vælge en mulitvitaminpille med ekstra Folsyre og D-vitamin samt mindre A-vitamin. Læs mere om multivitaminer her.

Hvorfor skal jeg tage multivitaminer?

En multivitaminpille er familiens genvej til en sundere hverdag. En multivitaminpille indeholder en blanding af vand- og fedtopløselige vitaminer samt mineraler. Tabletten sikrer at du får nok af de vitaminer og mineraler du enten ikke får nok af i løbet af dagen i forbindelse med din kost eller din krop ikke danner nok af i sig selv.

Vitaminer og mineraler er livsnødvendige for kroppens funktioner kan fungere normalt. Vitaminerne er blandt andet essentielle for vores vækst, udvikling og forplantning. Hvis du ikke får nok vitaminer og mineraler i hverdagen kan det have konsekvenser for dit velvære. Hvis du spiser sundt og varieret, vil kroppen danne depoter med vitaminer og mineraler, som den kan tage af når behovet opstår. Det er bare ikke alle vitaminer og mineraler der dannes i depoter. Specielt vandopløselige vitaminer (vitamin B og C) skylles nemt og hurtigt ud af kroppen med urinen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på sit indtag af sund mad med indhold af vitaminer.

Meget af den mad vi indtager i dag er forbehandlet, stegt, kogt eller på anden måde behandlet. Mange af de gavnlige vitaminer og mineraler i maden går til spilde ved tilberedning, så selvom du tror at din mad indeholder masser af vitaminer og mineraler, kan du ubevidst komme til at ødelægge dem ved tilberedning. Derfor kan det anbefales at indtage en daglig dosis vitaminer og mineraler for at være sikker på, at du er dækket ordentligt ind.

Hvad indeholder multivitaminer?

Det er varierende hvad de forskellige multivitaminer indeholder.
En almindelig multivitaminpille indeholder oftest følgende vitaminer og mineraler:

 • A vitamin - Gavnlig for vækst og syn. Antioxidant, der modvirker skader fra frie radikaler
 • B1 vitamin (Thiamin) - Gruppen af B vitaminer bidrager til at få stofskiftet til at forløbe hurtigere
 • B2 vitamin (Riboflavin)
 • B6 vitamin (Pyridoxin
 • B12 vitamin (Cobalamin)
 • Niacin
 • Folsyre
 • Pantothensyre
 • C vitamin - Antioxidant der modvirker skader fra frie radikaler
 • D vitamin - Bidrager til optagelse af calcium og nødvendig for dannelse af knogler og tænder
 • E vitamin - Antioxidant der modvirker skader fra frie radikaler
 • K1 + K2 vitamin - Bidrager til blodets evne til at størkne
 • Calcium - Byggemateriale for knogler og tænder
 • Magnesium - Byggemateriale for knogler og tænder. Indgår i enzymer i stofskifteprocessor
 • Zink - Indgår i enzymer i stofskifteprocessor
 • Jern - Indgår i hæmoglobin, som fører ilt rundt i kroppen
 • Kobber - Indgår i enzymer, der fungerer som antioxidanter og fungerer som stofskifteprocessor
 • Mangan - Indgår i enzymer i stofskifteprocessor
 • Selen - Indgår i enzymer, der fungerer som antioxidanter
 • Chrom - Gavnlig for synet. Antioxidant der beskytter mod skader fra frie radikaler
 • Jod - Indgår i hormoner, som styrer stofskifte og vækst

Nogle multivitaminer indeholder ikke K vitamin og jern. Multivitaminer uden K vitamin og jern er specielt egnet til dig der tager blodfortyndende medicin. K vitamin virker koagulerende på blodet og bør derfor ikke indtages sammen med blodfortyndende. Der er ydermere lavet specielle multivitaminpiller til personer over 50 år. Disse tabletter indeholder gerne urter, der har en gavnlig effekt på den lidt ældre krop.Mangel på vitaminer og mineraler

Ved mangel af vitaminer og mineraler kan du opleve symptomer du ikke må ignorere. Kroppen har en fantastisk evne til at fortælle os om vi mangler noget. Mangel på vitaminer og mineraler kan også forekomme ved andre tilstande som graviditet, børn i hurtig vækst og ammende mødre. Hos ældre mennesker med ensidig kost, ses ofte en utilstrækkelig indtagelse af vitaminer og mineraler.

Svage symptomer på vitamin og/eller mineral mangel er ofte svage og svære at kategorisere. I Danmark ses mangel af vitaminer og mineraler oftest ved høj indtagelse af alkohol eller ved sygdom der gør, at evnen til at optage mineraler og vitaminer forringes.

Anbefalinger af vitaminer og mineraler

Dosen af vitaminer og mineraler er fastlagt ud fra hvad vi regner med der findes i en normal, sund og varieret kost. Vitaminerne og mineralerne dækker således over både proteiner, kulhydrater og fedt. Det er dog vigtigt at understrege, at en multivitaminpille aldrig skal bruge som erstatning til almindelig mad.link til toppen

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice