Guide til multivitaminer - det skal du vide!

Skrevet af
multivitaminer til hele familien med24 stort billede

Et tilskud af multivitaminer kan opfylde dit behov for essentielle næringsstoffer, når maden på tallerkenen ikke indeholder nok calcium, kalium, D-vitamin og B12-vitamin. Bliv klogere på alle de mange og spændende vitaminer, som du nemt kan få gennem multivitaminer! 


Hvad er vitaminer?

Din krop kan som udgangspunkt ikke selv danne hverken vitaminer (undtagen D-vitamin) eller mineraler. Du er derfor afhængig af at få dem gennem en varieret og sund kost. I modsætning til kulhydrater, protein og fedt giver vitaminer ikke energi til kroppen, men vitaminer og mineraler er alligevel nødvendige for din krop. 

En af de nemmeste måder at sikre vitaminer og mineraler i de rette mængder er ved spise efter De Officielle Kostråd. Alternativt kan et kosttilskud være en hjælp til at få nok vitaminer. Selvom du spiser sundt og varieret, anbefaler Sundhedsstyrelsen dog alle danskere over 4 år at tage et dagligt tilskud D-vitamin på 10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober til april). 

Her er en række funktioner, som blandt andet nogle af vitaminerne og mineralerne, bidrager til i din krop:

 • Vitamin D bidrager til immunsystemets normale funktion
 • Biotin bidrager til at vedligeholde et normalt hår
 • Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler
 • Jern bidrager til at mindske træthed og udmattelse
 • Magnesium bidrager til en normal muskelfunktion
 • Vitamin C bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress
 • Zink bidrager til at vedligeholde normale negle


Hvornår har jeg behov for multivitaminer?

Ingen multivitaminpille kan erstatte en sund, nærende og varieret kost. Når det så er sagt, har de fleste af os svært ved at spise nok af især frugt og grønt, til rent faktisk at få dækket vores behov for de nødvendige næringsstoffer i dag. 
Tal evt. med din læge om en multivitaminpille vil være en mulighed for dig. 


Multivitaminer til børn

Anbefalingen om at spise sundt og varieret gælder selvfølgelig også børn. Vi ved dog alle hvor svært det kan være at få sit barn til at spise maden der serveres og i rette mængder - de fleste kender til et småtspisende og ofte også kræsent barn. 
Har din læge anbefalet multivitaminer til dit barn eller vil du bare gerne sikre dig, at dit barn får de rette næringsstoffer? Så kan multivitamin til børn være et godt udgangspunkt! 

Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger, når det kommer til børn og kosttilskud:

Børn mellem 2 uger og 4 år: D-dråber hele året 10 µg D-vitamin - som dråber. Hvis der gives en multivitamin- og mineralpille, skal barnet ikke også have D-vitamin som rent tilskud.
Babyer, som dagligt får 800 ml (eller mere) modermælkserstatning med 1,3 µg D-vitamin pr. 100 ml (eller mere) skal dog ikke have vitamin D ved siden af.
Børn med mælkeallergi: Kalktilskud Til og med 9 år: 500 mg calcium om dagen
Fra 10 år: 750 mg calcium om dagen
For tidligt fødte børn: Jerntilskud Spørg lægen eller sundhedsplejersken.
Børn over 4 år: Vitamin-D i vinterhalvåret 5-10 μg D-vitamin D fra oktober til april
Børn med mørk hud og/eller tildækkende tøj: D-vitamin hele året 10 µg D-vitamin dagligt


Multivitaminer til veganere

Er du veganer, skal du være ekstra opmærksom på din kost. Når du udelukker en stor mængde fødevarer fra din kost, kan det være nødvendigt at tage et tilskud til kosten. Fødevarestyrelsen anbefaler følgende vitamintilskud til veganere: 

 • 10 µg vitamin D pr. dag om vinteren (fra oktober til april)
 • 2 µg vitamin B12 pr. dag

Heldigvis finder du masser af veganske kosttilskud, der kan hjælpe dig med at få de rette vitaminer - både som enkelte tilskud men også som en multivitamintablet, hvis du ønsker det. Det kan netop være en mulighed at anvende multivitaminer, hvis du er i tvivl om du får nok jod, selen, jern, calcium, vitamin A, riboflavin (også kaldet vitamin B2) og zink gennem din mad. Multivitaminer til gravide

Som gravid skal du ikke kun passe på dig selv men også på det barn, du bærer i maven. Derfor er din kost og de rette næringsstoffer særligt vigtigt. Som gravid kan du nemt få de anbefalede vitamintilskud i form af multivitamin til gravide. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig kosttilskud med følgende vitaminer og mineraler til gravide: 

 • Folsyre: 400 µg dagligt indtil uge 12
 • Jern: 40-50 mg jern fra 10. uge-fødslen
 • Calcium: 500 mg kalk gennem hele graviditeten (hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter)
 • D-vitamin: 10 µg gennem hele graviditeten

Du kan blive meget klogere på hvorfor, du skal tage kosttilskud som gravid - samt hvis du ønsker at blive det - i vores store artikel om emnet. Populære multivitaminer

Blandt vores mest produkter mærker med multivitaminer til hele familien finder du bl.a.: 

 • Solaray Spektro Multivitamin
 • Pharma Nord Multivitamin
 • Kids Zoo Multivitamin
 • Omnimin Multivitamin
 • Livol Multivitamin
 • VitaYummy Multivitamin
 • Puori Multivitamin

Du finder dem alle lige her:


Hvornår skal jeg tage vitaminer?

Det anbefales som udgangspunkt altid, at du tager din vitaminpille sammen med et måltid og aldrig på tom mave. Der findes to typer: fedtopløselige vitaminer og vandopløselige vitaminer. Generelt har en multivitaminpille derfor brug for både vand og fedt til at bliver ordentligt opløst og optaget af kroppen. 

Tager du pillerne på tom mave, forsvinder vitaminerne nemlig ud sammen med din urin og du mister derfor virkningen. Herudover anbefales det, at du tager pillerne sammen med dit mest fedtholdige måltid på dagen. Dette er oftest din aftensmad, da morgenmaden for de fleste danskere er mager.


Hvordan opbevarer jeg vitaminpiller?

Multivitaminer skal opbevares et mørkt og tørt sted uden direkte sollys. Det er kun nødvendigt at opbevarer pillerne på køl, hvis det er angivet på pakken fra producenten. Husk derfor altid at læse indlægsseddel og vejledning på produktet. 
Det er vigtigt, at du opbevarer dem et sted, som ikke er tilgængeligt for børn - eventuelt i et højt køkkenskab. pil til toppen med24

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.