Alt du skal vide om multivitaminer til hele familien

Skrevet af
Multivitaminer til hele familien

Vitaminer og mineraler er vigtige for vores krop. Med et tilskud af en multivitaminpille sikrer du dig, at du får alle de vitaminer, du har brug for i en travl hverdag.


Vita betyder liv og vitaminer er skam også livsvigtige, da de er byggesten til et sundt helbred og hjælper med at forebygge sygdomme. Et tilskud af multivitaminer kan opfylde dit behov for essentielle næringsstoffer, når maden på tallerkenen ikke indeholder nok calcium, kalium, D vitamin og B12 vitamin. Alt sammen noget vi danskere får for lidt af.


Hvorfor er vitaminer vigtige?

På trods af at vitaminer ikke producerer energi som kulhydrater, proteiner og fedt, er de livsnødvendige byggesten til at få kroppen til at vokse og fungere optimalt. Vitaminerne hjælper kroppen til et sundt immunforsvar, stærke knogler, heling af sår, godt syn og omdanne mad til energi – blandt andet! Får du ikke dækket dit daglige behov kan du komme til at føle dig sløv, blive sårbar over for infektioner og udvikle komplikationer, som kan skade dit helbred.

Her er en række funktioner, som vitaminer hjælper til med i din krop:

 • A, B, K og C vitaminer opbygger og vedligeholder dit skelet, muskler, slimhinder og hud.
 • B vitaminer omdanner kulhydrater, proteiner og fedt til nyttig energi.
 • K vitamin er med til at dit blod størkner, når du bløder.
 • C og E vitamin opbygger dit immunforsvar.
 • Folat, B12 og A vitamin regulere gener og vækst.
 • A vitaminer er nødvendige for dit syn.

Har du brug for ekstra tilskud?

Ingen multivitaminpille kan erstatte en sund, nærende og varieret kost. Når det så er sagt, har de fleste af os svært ved at spise nok af især frugt og grønt til rent faktisk at få dækket vores behov for de nødvendige næringsstoffer i dag.

Du har behov for et tilskud af vitaminer, hvis du;

 • Ikke spiser en varieret kost
 • Ikke spiser den anbefalede mængde af frugt og grønt i løbet af en dag
 • Ikke opholder dig mindst 15 minutter i solen hver dag
 • Har en meget tildækket beklædning
 • Har mørk hud
 • Er over 70 år
 • Er spædbarn
 • Er gravid

Kan du nikke genkende til bare ét af disse punkter, så kan du have fordel af indtage en multivitaminpille dagligt i forbindelse med din daglige kost.

Læs mere nedenfor om hvordan du bedst tager din vitaminpille og sikrer den bedste optagelse i kroppen.


Vitaminpiller til børn

Børn vokser hurtigt og har derfor et særligt behov for at få dækket deres behov for vitaminer, mineraler og andre essentielle næringsstoffer. Som forældre ønsker vi altid at give vores børn en sund, nærende og varieret kost med gode råvarer og høj næring. Desværre tager hverdagen ofte over og det kan blive en udfordring at nå det hele hver dag. Det kan derfor være godt at supplere dit barns normale kost med en multivitamin til børn. 

Sunde knogler og tænder

En god multivitaminpille til børn indeholder calcium og D vitamin, som begge er nødvendige for sunde og stærke knogler og tænder. Det er, når vi er børn, at grundlaget for vores knogler og tænders sundhed bliver lagt og det er derfor vigtigt, at vi sikrer, at vores børn får dækket deres behov.

Bedre immunforsvar

Børn har en stor evne til at tage næsten enhver sygdom eller virus med hjem. Det er fordi, deres immunsystem stadig er i udvikling og derfor er mindre modstandsdygtigt end voksnes. En multivitaminpille med C vitamin og zink kan hjælpe dit barns immunforsvar med at bekæmpe infektioner og bidrage til heling af mindre sår.

Bevare energien

Børn mangler oftest ikke energi. Men vidste du, at hvis børn ikke får tilstrækkeligt B vitamin, så kan kroppen ikke omdanne maden til energi? B vitaminer findes også i kosten, men her bliver de som regel nedbrudt, når vi opvarmer madvarerne. Herudover har kroppen begrænset plads til opbevaring af B vitaminer og det er derfor nødvendigt, at vi får dem tilført hver dag.

Gider dit barn ikke vitaminpiller? Multivitaminpiller til børn findes i dag i mange sjove og gode former og smage. Disse kan gøre det sjovt for børn at tage dem og du sikrer, at dit barn får dækket sit behov og får en sund barndom.


Når du er gravid

Når du er gravid, har du et lidt større behov end normalt for de fleste vitaminer og mineraler. Det gælder især folsyre, D vitamin og jern. Det anbefales derfor, at du tager en multivitaminpille til gravide, da disse indeholde de rigtige vitaminer og mineraler og i den rigtige dosis. Det er vigtigt, at du ikke tage mere end den anbefalede dosis under graviditeten.

Her er et par gode råd til vitaminer og mineraler, når du er gravid.

 • Drikker du ikke mælk eller spiser mælkeprodukter generelt anbefales 500 mg calcium dagligt under hele graviditeten til fordel for knoglerne.
 • Det anbefales, at du tager 400 mikrogram folsyre dagligt, fra du planlægger at blive gravid og 12 uger ind i graviditeten. Folsyre er vigtigt, da det nedsætter risikoen for at barnet fødes med neuralrørsdefekt, som betyder misdannelser i hjerne, kraniet og rygmarven. Det er en sjælden sygdom, som kan variere fra kosmetiske til svære handicaps
 • D vitamin kan være svært at få tilstrækkeligt af gennem kost og solen og det anbefales derfor at tage 10 mikrogram dagligt gennem hele graviditeten. D vitamin har betydning for barnets vækst og knogleudvikling.
 • Fra den 10. graviditetsuge anbefales 40-50 mikrogram jern dagligt. Husk at tage frugt- eller grøntsagsjuice eller en citrusfrugt mellem dine måltider for den bedste optagelse af jernet. Jern er nødvendigt til opbygningen af barnets røde blodlegemer og centralnervesystemet. Dit behov for jern stiger i takt med at barnet vokser.

Folsyre og D vitamin er alle til stede i multivitaminpiller til gravide, men jern skal tages som et separat tilskud. Kontakt din egen praktiserende læge, hvis du vil vide mere om dit behov for vitaminer og mineraler.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Råd om mad og motion når du er gravid


Hvilke vitaminer må man ikke tage sammen?

Calcium modvirker den optimale optagelse af jern. Det er derfor en god ide at indtage jern sammen med et glas appelsinjuice, da C-vitamin fremmer optagelsen af jern. I de fleste multivitamin- og mineralprodukter løses problemet, ved at lave en tablet, hvor jern og calcium kan adskilles og derved optages forskudt i forhold til hinanden.


Vitaminer og lægemidler

Optagelsen af vitaminer og mineraler kan ændres, hvis man samtidig indtager visse lægemidler. F.eks. skal man være ekstra opmærksom på store doser C-vitamin, hvis man er i behandling med blodfortyndende lægemidler. Paraffinolie nedsætter optagelsen af fedtopløselige vitaminer. Tetracyklin kan binde jern og calcium, så det ikke optages. Tetracyklin bør derfor altid indtages forskudt for et måltid.


Hvornår skal jeg tage vitaminer?

Det anbefales altid, at du tager din vitaminpille sammen med et måltid og aldrig på tom mave. Der findes to typer: fedtopløselige vitaminer og vandopløselige vitaminer. Generelt har en multivitaminpille derfor brug for både vand og fedt til at bliver ordentligt opløst og optaget af kroppen. Tager du pillerne på tom mave, forsvinder vitaminerne nemlig ud sammen med din urin og du mister derfor al virkning. Herudover anbefales det, at du tager pillerne sammen med dit mest fedtholdige måltid på dagen. Dette er oftest din aftensmad, da morgenmaden for de fleste danskere er mager. Din kost skal helst indeholde 10-20 gram fedt om dagen for at sikre den bedste optagelse af de fedtopløselige vitaminer. 


Hvordan skal vitaminpiller opbevares?

Multivitaminer skal opbevares et mørkt og tørt sted uden direkte sollys. Det er kun nødvendigt at opbevarer pillerne på køl, hvis det er angivet på pakken fra producenten. Husk derfor altid at læse indlægsseddel og vejledning på produktet.
 
Det er vigtigt, at du opbevarer dem et sted, som ikke er tilgængeligt for børn. Overdosis af vitaminer kan være skadeligt for børn. Opbevar dem eventuelt i en beholder med børnesikring og i et højt køkkenskab.


Er du mere nysgerrig på, hvordan de enkelte vitaminer virker og hvad du skal være opmærksom på, kan du læse mere i vores oversigt over vitaminer.

Du finder også vores store udvalg af D vitaminer her.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.