Multivitamin til børn - alt om børnevitaminer

Skrevet af
multivitaminer til børn med24 stort billede

Vitaminer og mineraler er livsvigtige for vores kroppe. Børn vokser og udvikler sig hastigt, hvorfor det er nødvendigt med den rette kost og næring. Har dit barn problemer med at spise nok grøntsager eller vil du bare gerne sikre dig, at de får den rette mængde vitaminer? Så kan multivitaminer til børn være en god løsning. Bliv klogere på hvad multivitamin er samt hvordan børnevitaminer adskiller sig fra voksenvitaminer her! Hvad er multivitamin?

mor og barn med24

Vita i vitamin betyder liv, hvilket meget fint forklare vigtigheden af vitaminer: Vi kan simpelthen ikke leve uden dem. De er afgørende for vores sundhed og er helt essentielle næringsstoffer for kroppen. Som barn er det meget vigtigt med den rette kost og nok vitaminer, da kroppen udvikler sig og vokser hurtigt. 

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er i underskud af et eller flere essentielle næringsstoffer? Din læge kan altid rådgive dig samt undersøge dit barn i forbindelse med eller mistanke om vitaminmangel. 

Nogle er måske kun i underskud af jern, mens andre lider af D-vitaminmangel. Det kan være simpelt at løse med en varieret kost og et fokus på netop de fødevarer, hvor de pågældende vitaminer findes i. Flere vælgere også at tage give deres børn et børnekosttilskud for at få dækket behovet for vitaminer. 

I stedet for at tage en vitaminpille med en eller to vitaminer i, kan du også vælge multivitaminer til børn. Multivitaminer er en betegnelse for et supplement til kosten, som indeholder en lang række vitaminer og mineraler. Ligesom ved andre kosttilskud, er der i multivitaminernes ingrediensliste udregnet procentdel af referenceindtag RI.  

Referenceindtag og børnekosttilskud

RI er fastsat som et slags gennemsnit ud af det daglige behov for vitaminer og mineraler, som voksne personer har. RI-værdierne angiver, hvor stor en procentdel af næringsstofferne du får ved det pågældende kosttilskud. Det er sat i forhold til, hvad en gennemsnitsperson spiser og drikker på en dag. 

Det er vigtigt at understrege, at RI hverken er en anbefaling eller el mål for hvilke mængde, du bør indtage vitaminer og mineraler per dag. Derudover er RI-procenten heller ikke udregnet for børn. RI-værdierne på kosttilskud til børn vil derfor være beregnet ud fra de voksnes referenceindtag. Procentdelene vil derfor ofte være lavere på børnekosttilskud end på kosttilskud til voksne. 


Hvilke vitaminer er der i børnemultivitaminer?

Indholdet i multivitaminer til børn er varierende fra mærke til mærke og variant til variant. Du finder blandt andet følgende vitaminer i multivitamin til børn: 

 • Vitamin A
 • Vitamin B3 (Niacin)
 • Vitamin B5 (pantothensyre)
 • Vitamin B6
 • Biotin
 • Folsyre
 • Vitamin B12
 • Vitamin C
 • Vitamin D3
 • Vitamin E

Derudover finder du også flere kosttilskud med en kombination af mineraler og vitaminer, så dit barn også er sikret de vigtigste mineraler som: 

 • Magnesium
 • Jern
 • Zink
 • Selen
 • Chrom

Husk altid at læse på det enkelte produkt, hvor du kan læse mere om daglige dosis samt indholdsstofferne. De mange kosttilskud til børn giver dig rig mulighed for at finde særlige kombinationer af multivitaminer – eksempelvis multivitamin uden jern. 

Anbefalinger til børn - Hvilke børn har behov for kosttilskud?

Din egen læge er den bedste til at rådgive dig til, hvilke kosttilskud, dit barn eventuelt har brug for. Der findes dog også nogle generelle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen, som vi selvfølgelig også opfordrer til, at du følger. 

Vitaminer til små børn & spædbørn

I december 2020 udkom en række nye anbefalinger omhandlende D-vitamin til børn. Anbefalingerne vedrørende D-vitamin til børn lyder derfor nu således: 

 • Det anbefales at spæd- og småbørn får et D-vitamintilskud på 10 µg dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år
 • Børn over 4 år anbefales at tage et kosttilskud med 5-10 μg vitamin-D i vinterhalvåret

Vær opmærksom på børnevitaminpiller kan træde i stedet for D-vitamintilskud. Er dit barn tildækket om sommeren eller har dit barn mørk hud? Så anbefales D-vitamintilskud til børn desuden gennem hele barndommen. Tal med din læge om hvilke doser D-vitamin, dit barn bør indtage. 


Børn og tilskud af jern

Et raskt, nyfødt barn vil have jerndepoter til 6 måneder efter fødslen, hvorefter en overgangskost med masser af jern er vigtigt. I nogle tilfælde kan jerntilskud eller multivitamin være nødvendigt. Konsultér din læge før du giver små børn minaler eller vitaminer.  

Børn med mælkeallergi

Der gælder også særlige anbefalinger til børn med mælkeallergi, som kan udløse mangel på calcium hos børn. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen et dagligt tilskud af calcium til børn med denne allergi. Du kan også nemt give dit allergiske barn multivitamin, hvis der er tale om en ensartet kost eller dit barn er kræsent.  


Populære mærker med multivitaminer til børn

mor og barn udendørs med24

Hos Med24.dk finder du et enormt udvalg af multivitaminer til børn. Det er svært at sige, hvilke produkter der er de bedste multivitaminer til børn. Vi har dog produkter fra de førende brands på markedet, hvilket er et godt sted at starte. Du kan både udforske økologiske, veganske eller kvalitetssikrede kosttilskud til børn. Udover multivitaminer kan du også se udvalget af mælkesyrebakterier og fiskeolie til de mindste. 

Blandt de mest populære vitaminer til børn er Kids Zoo Multivitamin. Mange børn bryder sig ikke om at sluge piller, hvorfor de innovative vitaminvingummier er en fantastisk løsning. Kosttilskud fra Kids Zoo er uden kunstige sødemidler, konserveringsmidler samt uden kunstige smags- og farvestoffer.  

Udover Kids Zoo Multivitamin finder du også produkter som: 

 • VitaYummy Kids Multi
 • Nani Multivitamin Børn
 • Livol Multivitamin Børn
 • Solaray Spektro MultiVitamin Kids

Aldersgrænse på multivitamin

Er du usikker på, hvorvidt dit barn er gammelt nok til få vitaminpiller? Læs altid på det enkelte produkt om aldersgrænse og dosering. Hvis du er det mindste i tvivl om dit barn overhovedet har brug for multivitaminer, anbefales du at kontakte din læge. Med24’s kundeservice kan desuden rådgive dig ud fra de gældende anbefalinger og retningslinjer. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tidligst giver dit barn tyggemultivitamintabletter fra 1,5 år - indtil da anbefales D-dråber som tidligere beskrevet. 


Multivitamin til andre særlige grupper

Det er ikke kun børn, som kan drage nytte af kosttilskud formuleret særligt til deres kroppe og behov. Både din livsstil og alder kan have indflydelse på behovet for vitaminer og mineraler. Læs mere om Multivitamin 50+ og Veganske Multivitaminer! 

pil til toppen

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice