B1 vitamin - Thiamin B2 vitamin - Riboflavin B3 vitamin - Niacin B5 vitamin - Pantotensyre B6 vitamin - Pyridoxin B7 vitamin - Biotin B9 vitamin - Folat/folinsyre B12 vitamin - Cobalamin Sammensatte B-vitaminer

B-vitamin

B-vitaminer er en række af vigtige vitaminer, blandt andet biotin, der bidrager til nervesystemets normale funktion, vitamin B12 der bidrager til immunsystemets normale funktion og vitamin B6 der bidrager til at mindske træthed og udmattelse . Bliv klogere på B-vitaminerne her: 

Hvad er B-vitamin? | Hvad er B-vitamin godt for? | B-vitaminmangel | Hvor meget B-vitamin skal jeg have? 

98 Produkt(er)

Hvad er B-vitamin?

B-vitamin dækker over 8 forskellige vitaminer og de forskellige B-vitaminer bidrager til kroppens forskellige funktioner – fx bidrager vitamin B12 til en normal psykologisk funktion, thiamin (B1-vitamin) bidrager til en normal hjertefunktion og riboflavin (B2-vitamin) bidrager til at vedligeholde en normal hud. 

B vitaminerne er alle vandopløselige, hvilket betyder, at alt det overskydende B-vitamin, som kroppen ikke har brug for, udskilles med urinen. Derfor kan du som udgangspunkt ikke få for meget B-vitamin. 

De forskellige B-vitaminer er:

  • B1-vitamin - thiamin
  • B2-vitamin - riboflavin
  • B3-vitamin - niacin
  • B5-vitamin - pantothensyre
  • B6-vitamin - pyridoxin
  • B7-vitamin - biotin
  • B9-vitamin - folat/folsyre
  • B12-vitamin – kobalamin

Hvad er B vitamin godt for?

Selvom du ofte ser B-vitamin som ét vitamin, er der, som sagt, flere forskellige B-vitaminer, der alle spiller en rolle i din krop. For at sikre at du får alle B-vitaminerne, skal du spise en sund og varieret kost, der både indeholder grøntsager, mælkeprodukter, fisk og kød. Vitaminerne har deres forskellige funktioner og virkninger, og her kan du blive klogere på deres individuelle funktioner: 

Mælk bliver hældt fra en flaske og over i et glas

B1-vitamin (også kendt som thiamin)

B1-vitamin har forskellige funktioner i kroppen, blandt andet bidrager det til et normalt energistofskifte og til en normal hjertefunktion. Desuden medvirker det også til nervesystemets normale funktion samt en normal psykologisk funktion. 

Du kan finde B1-vitamin i mange kornprodukter, bælgfrugter, magert kød, mælk og ost, men det er også et forholdsvist følsomt vitamin, der kan blive nedbrudt, hvis du tilbereder fødevarerne ved for høj stegetemperatur eller drikker fx alkohol eller kaffe til maden. 

B2-vitamin (også kendt som riboflavin)

Vitamin B2 bidrager, ligesom B1 vitamin, til et normalt fungerende nervesystem og energistofskifte, men har derudover også mange andre funktion. Blandt andet bidrager B2-vitamin også til at vedligeholder normale slimhinder, en normal hud samt et normalt syn. Riboflavin medvirker også til en normal omsætning af jern samt til at vedligeholde normale røde blodlegemer - samt til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Sidst men ikke mindst spiller B2-vitamin også en rolle i at mindske træthed og udmattelse.

Især mælkeprodukter indeholder B2-vitamin - men det findes også i indmad (fx nyrer og lever), kød og bælgfrugter, som fx linser, bønner og kikærter. B2-vitaminet er også et følsomt vitamin, der kan nedbrydes af bl.a. lys og alkohol. 

B3-vitamin (også kendt som niacin)

B3-vitamin er endnu et af de vitaminer, der bidrager til et normalt energistofskifte og til nervesystemets normale funktion. Derudover bidrager niacin også til vedligeholdelsen af en normal hud og samt normale slimhinder. Slutteligt bidrager vitamin B3 også til at vedligeholde en normal psykologisk funktion samt til at mindske træthed og udmattelse. 

Du finder et naturligt højt indhold af vitamin B3 i kød, fisk og kornprodukter - men det findes altså i langt de fleste fødevarer generelt. 

B5-vitamin (også kendt som pantothensyre)

Udover at bidrage til et normalt energistofskifte samt til at mindske træthed og udmattelse, så bidrager B5-vitamin også til en normal syntese og omsætning af steroidhormoner, D-vitamin og visse signalstoffer - også kaldet neurotransmittere. Desuden bidrager pantothensyre også til en normal mental ydeevne. 

Ligesom de tidligere nævnte vitaminer B1-, B2- og B3-vitamin kan B5-vitamin også findes i mælk, bælgfrugter og kornprodukter - men især også i lever og æggeblomme. 

B6-vitamin (også kendt som pyridoxin)

Vitamin B6 bidrager til en normal cysteinsyntese, et normalt energistofskifte samt en normal omsætning af protein og glycogen. Foruden det, bidrager vitamin B6 også til nervesystemets normale funktion, en normal psykologisk funktion samt immunsystemets normale funktion. B6-vitamin medvirker også til at mindske træthed og udmattelse samt til normal dannelse af de røde blodlegemer. Desuden bidrager det også til at regulere hormonaktiviteten.

De vigtigste kilder til B6 vitaminet er fisk, kød, indmad og kartofler. 

B7-vitamin (også kendt som biotin)

Et rundt billede af en bakke æg, hvor et æg er åbent og man kan se æggeblommen

Måske du kender biotin som "vitaminet til håret" - og B7-vitamin bidrager faktisk til at vedlige et normalt hår. Foruden håret, medvirker biotin også til at vedligeholde en normal hud og normale slimhinder. Vitamin B7 spiller også en rolle i omsætningen af makronæringsstoffer samt medvirker til et normalt energistofskifte. Biotin bidrager ydermere også til nervesystemet normale funktion og en normal psykologisk funktion.

Æggeblommer og indmad er særligt rige på vitamin B7, men faktisk finder du vitaminet i de fleste fødevarer. Du behøver dermed som udgangspunkt ikke være bekymret for mangel på vitaminet. 

B9-vitamin (også kendt som folinsyre eller folat)

Vitamin B9, bedre kendt som folinsyre eller folat, er især vigtigt for kvinder under en graviditet, da vitaminet bidrager til vævsvæksten hos gravide samt spiller en rolle i celledelingsprocessen. Derudover har folinsyre også en række andre funktioner - herunder bl.a.: 

  • At bidrage til en normal aminosyresyntese
  • At bidrage til normal bloddannelse
  • At bidrage til en normal omsætning af homocystein
  • At bidrage til en normal psykologisk funktion
  • At bidrage til immunsystemets normale funktion
  • At bidrage til at mindske træthed og udmattelse

Du kan få vitamin B9 fra brød, kornprodukter, grøntsager, bælgfrugter, frugt, mælk og ost. Faktisk finder du vitaminet i de fleste fødevarer, men særligt lever, bælgfrugter og grønne grøntsager, som spinat og broccoli, er rige på vitaminet. 

B12-vitamin (også kendt som cobalamin eller cyanocobalamin)

B12-vitamin er også et vitamin med mange roller i kroppen. B12 bidrager til et normalt energistofskifte, nervesystemets normale funktion, en normal psykologisk funktion, immunsystemets normale funktion samt til at mindske træthed og udmattelse. Vitamin B12 spiller en rolle i cellespecialiseringsprocessen og bidrager desuden til en normal omsætning af homocystein samt normal dannelse af røde blodlegemer. Slutteligt spiller vitamin B12 også en rolle i celledelingsprocessen.

Vitamin B12 er et meget omdiskuteret vitamin - især når det kommer til som vegetarisk og vegansk kost, fordi B12-vitamin hovedsageligt findes i kød, mejeriprodukter, ost, æg og fisk - og de vegetabilske kilder til B12-vitamin er meget begrænsede. Derved kan der være en risiko for, at vegetarer og veganerer oplever mangel på netop B12-vitamin. Der har Fødevarestyrelsen særlige anbefalinger til veganere og vegetarer, der kun spiser lidt æg eller mejeriprodukter. 


Kvinde sidder på sofa og holder sig til hovedet

Mangel på B vitaminer - årsager og symptomer

Det er yderst sjældent, at folk oplever mangel på vitamin B, da de, som sagt, er i meget af den mad, vi spiser til dagligt. Der findes dog nogle årsager til, at mangel på B vitaminer opstår. Herhjemme er et længerevarende større alkoholmisbrug den største årsag til underskud af B vitaminer. Mennesker som drikker meget alkohol, får dels færre B vitaminer med kosten, og dels har kroppen sværere ved at optage vitaminerne. Anoreksi og langvarige slankekure med ensidig mad, kan også være en årsag til et underskud af B vitaminer.  

Generelt skal du kontakte din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du lider af mangel på B-vitaminer eller ej – her kan du få taget en blodprøve, der kan give dig svaret.


Hvor meget B-vitamin skal jeg have?

Helt generelt findes der ikke nogen anbefalinger for indtag af vitamin B fra Fødevarestyrelsen, da du, som rask person, får den nødvendige mængde vitaminer - herunder også B-vitaminerne - gennem en sund og varieret kost. Der findes altså ikke svar på, hvor meget B-vitamin, du bør tage. 

Hvad betyder referenceindtag (RI)?

Det daglige referenceindtag kan være angivet som en procent eller en mængde, og det er fastlagt efter, en gennemsnitlig voksen persons indtag af mad og drikke. RI giver en indikation om, hvor stor en mængde af et givent vitamin eller mineral du får, når du indtager forskellige kosttilskud.

RI ikke er en daglig anbefalet dosis, men et redskab til at sammenligne næringsindhold i forskellige kosttilskud og ens øvrige kost. Fødevarestyrelsen melder nemlig ikke længere ud om nogle anbefalinger for din daglige dosis af de forskellige vitaminer og mineraler. 


Mand ligger og sover i seng

Find dit tilskud med B-vitamin hos Med24.dk

Selvom B-vitaminer findes i flere forskellige fødevarer, kan kosttilskud med B-vitamin stadig være nødvendigt. Hvis du ikke indtager nok B-vitamin gennem din mad, kan et kosttilskud være et alternativ. 

Vi har hos Med24.dk et stort udvalg af hvert enkelt B-vitamin i tilskudsform, så du kan supplere din daglige kost med det specifikke vitamin, som du mangler. Du kan også finde kombinerede B-vitaminer, som fx Solaray Mega B-Stress der indeholder alle 8 B-vitaminer, eller Vegetabilsk B-Complex fra Berthelsen der ligeledes er formuleret med hele B vitamin komplekset.

I du i tvivl om, hvilket B vitamin der passer bedst til dig og dine behov, er du velkommen til at kontakte vores farmakonomer – de sidder altid klar til at hjælpe! 


Er du nysgerrig efter at vide mere om de andre vigtige vitaminer, som vores krop har brug for? Find vores mange artikler om vitaminer og mineraler lige her:  

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.