Aminosyrer ? proteinernes byggesten

Aminosyrer er yderst vigtige for kroppens daglige funktion. De vigtige stoffer kan kroppen i nogle tilfælde danne selv, mens andre skal tilføres gennem kosten eller tilskud.

Hvad er aminosyrer? | Essentielle aminosyrer | Aminosyre som kosttilskud | Hvad er BCAA? 

12 Produkt(er)

Hvad er aminosyrer?

Der findes 20 forskellige aminosyrer, som udgør byggestenene i alle de proteiner, som vi har i kroppen. Aminosyrer er derfor vigtige for at sikre, at kroppen altid kan få opbygget de nødvendige proteiner. Proteiner er nemlig vigtige for mange af kroppens funktioner, og så udgør de en stor del af al vores væv - både af muskler, organer, bindevæv og meget af vores hud, hår og negle.

Aminosyrer er egentlig en kemisk forbindelse – et molekyle, som består af nogle bestemte grupper af atomer. Aminosyrerne har samme skelet eller overordnede struktur, men de har også en sidekæde, som kan variere meget i opbygning. Det er på grund af denne sidekæde, at der findes 20 forskellige aminosyrer, som har forskellige egenskaber, når de indgår i opbygningen af et protein.  


Essentielle og ikke-essentielle aminosyrer

Man deler de 20 forskellige aminosyrer op i essentielle og ikke-essentielle aminosyrer, og forskellen på de to grupper er blot, at de essentielle aminosyrer ikke kan dannes i kroppen, men skal tilføres gennem kosten eller tilskud. Alle andre aminosyrer kan kroppen selv opbygge i leveren, som efterfølgende bruges til at opbygge de mange forskellige proteiner.

De essentielle aminosyrer er følgende: 

  • Valin
  • Methionin
  • Fenylanin
  • Tryptophan
  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Threonin

Som udgangspunkt har man i en almindelig kost adgang til alle de essentielle aminosyrer, men der kan være flere særlige forhold, som betyder, at man har brug for ekstra tilskud af de essentielle aminosyrer. Dette er fx hvis man skærer bestemte fødevarer ud af sin kost og følger en mere striks og begrænset madplan som veganere og vegetarer.  


Aminosyrer i kosten

Når vi hver dag indtager forskellige fødevarer, har de et vist indhold af proteiner, kulhydrater og fedt. Rigtig mange fødevarer indeholder protein, men der er meget stor forskel på, hvor meget protein de indeholder, samt hvor meget af proteinet vi rent faktisk kan bruge i kroppen. Nogle af de proteinrigeste fødevarer er kød, æg, mejeriprodukter, bønner, linser og nødder.

Protein bliver i løbet af fordøjelsen i tarmen nedbrudt til sine mindre bestanddele – aminosyrer, som efterfølgende kan bruges til at opbygge nye proteiner. Det er de essentielle aminosyrer, som er afgørende at indtage nok af i kosten, men det kan være svært at sikre sig, at man rent faktisk har alle de essentielle aminosyrer i sin mad – eller nok aminosyrer generelt. 


Aminosyre som kosttilskud

Her på siden kan du finde flere forskellige aminosyrer som kosttilskud - både essentielle og ikke-essentielle. De essentielle aminosyretilskud er tryptophan og lysin, som du kan tage, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du indtager nok af disse aminosyrer gennem din kost.

De andre tilskud af aminosyrer er ikke essentielle, men det er nogle af de aminosyrer, som bliver brugt i størst mængde i kroppen. Nogle aminosyrer indgår nemlig i mange forskellige proteiner, og vi har derfor brug for en stor mængde af dem. Dette er fx arginin og L-carnitin som blandt andet indgår i kroppens energiproduktion, fedtstofskifte eller i andre fysiologiske processer. Hvis du gerne vil sikre dig, at din krop har en stor mængde af disse aminosyrer tilgængelig, kan du supplere din kost med et kosttilskud med aminosyrerne.  


BCAA og aminosyrer

Måske har du hørt BCAA nævnt i forbindelse med aminosyrer og er i tvivl om, hvad det dækker over. BCAA er et samlet kosttilskud med de 3 aminosyrer leucin, isoleucin og valin, som alle er essentielle aminosyrer.

Hvis du træner meget eller er særligt fysisk aktiv i din hverdag, kan du have fordel af et tilskud af BCAA, fordi kroppens behov for tilstedeværelse af disse aminosyrer øges ved fysisk aktivitet og motion. Derfor er BCAA populært blandt personer, der styrketræner jævnligt, og som ønsker at opbygge muskelmasse og styrke.

I forhold til det klassiske proteinpulver får du gennem BCAA kun disse tre aminosyrer, som af nogle menes at være de vigtigste i forbindelse med muskelopbygning. Almindeligt proteinpulver har en såkaldt bredere aminosyreprofil, hvilket vil sige, at man indtager flere forskellige aminosyrer end blot de tre i BCAA.  


Har jeg brug for et tilskud af aminosyrer?

Det er individuelt og afhænger af både alder og aktivitetsniveau, hvor mange aminosyrer og proteiner man har brug for dagligt, og det varierer desuden fra person til person, hvor meget man indtager gennem kosten. Derfor kan det være svært at afgøre, om du har brug for eller kan have særlig fordel af et ekstra tilskud af aminosyrer.

Hvis du vil være sikker på, at din krop har rigelige mængder af de forskellige aminosyrer til rådighed, kan du enten holde godt styr på din kost og dermed essentielle aminosyrer, eller du kan vælge at supplere med et kosttilskud med aminosyrer. Kroppen vil, i tilfælde af et eventuelt overskud af aminosyre og protein blot omdanne det til ekstra energi.

Du skal dog være opmærksom på, at særlige sygdomme og tilstande kan betyde ændrede forhold og behov for aminosyrer. Hvis du er i tvivl om dit indtag af protein og aminosyrer, kan du altid kontakte din læge. Vi lægger hos Med24.dk stor vægt på både faglighed og god kundeservice, og derfor er vores uddannede farmakonomer, kostvejleder og materialist også altid klar til at svare på spørgsmål omkring kosttilskud, kost, træning eller andre områder, som du kan have spørgsmål omkring. 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.