Din guide til at blive gravid

Skrevet af

De fleste ved, at blot et enkelt ubeskyttet samleje kan føre til graviditet, uanset om den er planlagt, ønsket eller ej. Til trods for dette er den generelle chance for at blive gravid i en given måned kun 20%. For mange går graviditeten derfor langt fra så hurtigt og let som forventet.

Der findes heldigvis mange forslag og måder, hvorpå du kan øge din chance for at blive gravid. Vi har samlet din ultimative guide til befrugtning og graviditet lige her!  

Hvor lang tid tager det at blive gravid?

Størstedelen af de par, som har ønske om graviditet, men endnu ikke er lykkedes i det, stiller netop dette spørgsmål ved første visit hos lægen.

Spørgsmålet har næsten altid tvetydige svar – det skyldes at forekomsten af en graviditet afhænger af en række fysiologiske faktorer såvel for manden som for kvinden. Det er derfor helt forskelligt for det enkelte par og den enkelte person, hvor let, hurtigt og sikkert de kan komme igennem et graviditetsforløb.

Enkelte kræver professionel hjælp førend en graviditet kan komme på tale, hvorimod det for størstedelen af alle par er muligt at tage hinanden i hånden og finde en naturlig vej til graviditet.

Husk, at forløbet aldrig bør løbe op i et projekt udenfor rammerne af kærlighed, nydelse og tryghed. Går tingene ikke som forventet? Er situation frustrerende fremfor spændende og glædesfyldt? Så er det meget vigtigt at tage pusterum, en god snak med din partner og muligvis en fertilitetslæge angående jeres chancer for at få børn.  

Sådan øger du chancen for graviditet!

Første skridt på vejen til graviditet er selvfølgelig intet mindre end at droppe præventionen. Hernæst er der en række områder, du bør være opmærksom på, såfremt du ønsker at have den størst mulige chance for at blive gravid. Af nedenstående fremgår både faktorer som er vigtige for kvinder og mænd!

1) Alder

Alderen er af stor betydning - især for kvinder. Allerede i 30’erne er fertiliteten halveret og derfor faldet katastrofalt. Sandsynligheden for at blive gravid mindskes allerede fra slutningen af 20’erne. Dette skyldes blandt andet at kvaliteten af æggene forringes.

Ønsker du blive gravid indenfor de mest sandsynlige rammer, bør du derfor vælge den periode, hvor du er mest frugtbar, hvilket er umiddelbart før 20’erne samt i starten af 20’erne.

Ifølge en række amerikanske undersøgelser er det generelle billede for din chance for at blive gravid følgende:

Chance for at blive gravid i enhver måned i forhold til alder:

  • Starten af 20'erne: Op til 25% chance for graviditet.
  • Sidst i 20'erne: Op til 15% chance for graviditet.
  • Slut 30'erne: Op til 10% chance for graviditet.

2) Ægløsning og menstruationscyklus

Mange er ikke bevidste om, at det netop er lige omkring ægløsning, den største chance for at blive befrugtet befinder sig.

Har man svært ved at blive gravid, er det af stor betydning at holde nøje øje med sin menstruationscyklus og medfølgende tidspunkt for ægløsning. Du kan finde frem til ægløsning både ved hjælp af en ægløsningstest samt den såkaldte temperaturmetode.

Du kan blive klogere på din ægløsning og ægløsningstidspunkt lige her

3) Sædkvalitet

Ofte går snakken om graviditet op i kvindens fysiske sundhed, mens snakken om mandens sundhed og sædkvalitet modsat bliver lagt på hylden. Mislykket graviditet og besværlighed ved befrugtning er dog ikke udelukkende et tegn på, at du som kvinde har besvær ved at blive gravid eller bør lave om på dine vaner.

Der skal to til at lave et barn, og det er derfor mindst lige så vigtigt at manden er i topform såvel som kvinden. Find en sædkvalitetstest her

4) Motion

Motion er yderst godt for vores sundhed (uanset alder og køn). Det har desuden, ifølge studier, vist sig at øge din chance for at blive gravid.

Dog kan for meget motion, hvor altså du går under kategorien ekstrem fysisk aktivitet eller flere timers hård fysisk aktivitet om ugen, mindske din chance for at blive gravid, såfremt du er normalvægtig. Er man overvægtig har studier vist, at en høj mængde motion øger sandsynligheden for at blive gravid markant.  

5) Vægt

Vedvarende undervægt og anoreksi kan være ødelæggende for æggestokkene. Derimod spiller overvægt en negativ rolle i forbindelse med hormonsystemet og således funktionen af æggestokkene og din menstruationscyklus.

Overvægt er en hyppig årsag til mislykket graviditet, og derfor anbefales mange overvægtige at trække i løbeskoene eller nyde en rask gåtur i forbindelse med deres graviditetsforløb. Dette gælder både kvinder og mænd! 

6) Kost

Uanset om du ønsker at blive gravid eller ej, er det aldrig ligegyldigt, hvad du kommer i munden. Både mad og drikke har stor indflydelse på din fysiske såvel som din psykiske sundhed.

Ønsker du at øge chancen for graviditet, bør du blandt andet droppe de koffeinholdige drikke og alt for usunde/sukkerholdige fødevarer. Her kan du læse om kostråd for gravide og ammende

7) Rygning og alkohol

Rygning og alkohol er særligt omtalte i forbindelse med graviditet, og det er langt fra uden grund. Begge to er nemlig enorme syndere for din sundhed på flere punkter. De mindsker herunder sandsynligheden for at blive gravid markant! 

Rygning har også en betydning for mavens voksen. Skadelige stoffer som bestemte parabener og forurening i miljøet kan dog også have en negativ indflydelse.

8) P-piller

Er du en af dem, der længe har været på p-piller og har frygtet præventionens betydning for graviditet? Så kan du ånde lettet op – en undersøgelse fortaget af Aarhus Universitetshospital viser nemlig at anvendelsen af p-piller ikke har en negativ indflydelse på din fertilitet.

Derimod viser undersøgelsen, at fertiliteten er nedsat de første par måneder efter, du har sluttet, dit indtag af p-piller – uanset og du har anvendt dem i en kortere periode eller over en lang årrække. 

9) Tidspunktet for samleje

Tidspunktet for sex og samleje er en kæmpe medspiller. Det er nemlig i forbindelse med ægløsning, at sædcellerne skal befinde sig i kroppen – endda helst 2-3 dage før ægløsningstidspunktet. Sædcellerne kan blive og leve i kroppen i 5-6 dage, hvorimod æggets livscyklus befinder sig omkring 12-24 timer.

Sex og chance for graviditet
Ifølge en undersøgelse fortaget af kvinder imellem 20-30 år, vil ubeskyttet regelmæssig sex (ca. 2-3 gange ugentligt) give følgende chance for graviditet:

  • 60% chance for graviditet inden for 6 måneder.
  • 75% chance for graviditet inden for 9 måneder.
  • 80% chance for graviditet inden for 12 måneder.
  • 90% chance for graviditet inden for 18 måneder.

Her er kvinden mest frugtbar!

I nedenstående tabel tydeliggøres hvornår i kvindens cyklus, at hun statistisk set er mest frugtbar - med andre ord; hvornår chancen for at blive gravid er størst. Vær opmærksom på, at tabellen gælder for en 28. dages menstruationscyklus:

Dag 12, 13, 14 og 15 fremgår som de mest frugtbare dage i denne kvindes cyklus. Det er ved disse dage, at ægløsningen finder sted. 

Er jeg gravid?

Når du skal undersøge, om du er gravid, kan du enten foretage en hjemmetest eller test hos lægen. Anvendes en hjemmetest korrekt er resultatet mere end 99% sikkert! Under vores fertilitetsunivers kan du blandt andet læse om bekræftelse af graviditet, graviditetstegn samt hvordan du anvender og aflæser en graviditetstest!

Hvornår bør jeg kontakte lægen?

Mange forhold kan skabe grundlag for, at du bør kontakte en læge i forbindelse med graviditet eller mistanke om graviditet. Det kan både være uregelmæssig menstruation, overvægt, brug af medicin, sygdom, helbredsproblemer og meget mere.

Såfremt man er sund og rask, lyder hovedreglen, at man efter 1 år med regelmæssig ubeskyttet samleje og uden en vellykket graviditet bør kontakte en fertilitetslæge.

Ved mistanke om fertilitetsproblemer eller lignende er det altid en god ide at kontakte egen læge fluks! Er alderen deslige i den dårlige ende med henhold til frugtbarhed, bør du kontakte lægen gerne efter et halvt år med mislykkede forsøg på at blive gravid.

En hjælpende hånd
Det ses oftere og oftere at par må få en hjælpende hånd fra den videnskabelige verden. Naturlig graviditet og en graviditet uden komplikationer er ingen selvfølge. Mange finder hjælp i kunstig befrugtning og de metoder, som kan give dem et graviditetsforløb, der minder mest mulig om det naturlige. Læs om behandling af barnløshed her! 

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.