Graviditetstest - Tidlig graviditetstest

Er jeg gravid?

I løbet af få minutter vil du med en graviditetstest vide, om du er gravid. Testen er nem og hurtig at udføre og kan findes både som traditionel graviditetstest samt tidligt graviditetstest.

Du kan med fordel også besøge vores partner BabyOrNot.dk, hvor du kan læse meget mere om graviditet og graviditetstest. 

Mistanke om graviditet

Har du mistanke om, at du er gravid? Så bør du sørge for at få graviditeten bekræftet så hurtigt som muligt. Dette kan både ske ved hjælp af en graviditetstest foretaget derhjemme eller hos lægen.

Hjemmetest
Størstedelen af alle kvinder udfører første graviditetstest hjemme, hvor flere føler sig mindre nervøse i de trygge rammer. Desuden kan man på denne vis være sikker på, at “nyheden” holdes hemmelig.   

De “hjemme graviditetstests” man finder på markedet i dag, er alle sikre og nemme at anvende. De er desuden de samme former for tests som lægen anvender, og der er derfor intet i vejen for selv at udføre testen. Men er testen positiv, bør du straks kontakte din læge, der kan foretage en yderligere undersøgelse.

Undersøgelse hos lægen
Ved udførelse af graviditetstest hos lægen, vil lægen bede dig medbringe en urinprøve. Såfremt testen er positiv, vil lægen foretage en yderlige gynækologisk undersøgelse, der kan vise nærmere fysiske tegn på graviditet.   

Lægen kan først give et sikkert svar på baggrund af den gynækologiske undersøgelse, hvor graviditetssymptomerne er tydelige – Dette er ca. 4 uger efter befrugtning. 

Hvordan virker en graviditetstest?

Først og fremmest er det vigtigt at påpege, at de enkelte tests kan fungere forskelligt. Blandt andet kan resultaterne læses forskelligt og vises anderledes. Nogle test er desuden mere følsomme end andre, og det er derfor vigtigt at læse brugsanvisningen til enhver test grundigt inden brug!

Sådan virker testen
Overordnet måler en graviditetstest niveauet af HCG-hormonet i urinen. HCG-hormonet er det hormon, gravide kvinder danner kort tid efter befrugtning. Mængden af dette vil fordobles i blodet og urinen ca. hver 2.-3. dag i de første 10 graviditetsuger.   

De fleste tests kan tages døgnet rundt. Det anbefales dog hos de fleste tests, at de tages om morgenen, idet urinen er mest koncentreret på dette tidspunkt. Kan testen anvendes på flere tidspunkter af døgnet, vil det fremgå i vejledningen, der læses inden brug.

Vær opmærksom på
Testresultatet kan blive falsk negativt, hvis du har drukket megen væske eller været på toiletbesøg få timer inden anvendelse af graviditetstesten. Hvis din urin er for tynd – enten helt hvidt eller meget lys - kan koncentrationen være for lav til, at testen kan vise et klart resultat.

De forskellige tests 

  • Traditionel graviditetstest: Her måles HCG-niveauet i urinen fra den dag, du forventer din menstruation. Hvis testen anvendes før dette, kan resultatet være usikkert.
  • Tidlig graviditetstest. Den tidlige test er følsom og opfanger derfor meget lave HCG-koncentrationer i urinen. Den kan anvendes ca. 8 dage efter befrugtning, og ca. 5 dage før din forventede menstruation.

Anvendes en graviditetstest korrekt er den over 99% sikker.  

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Det anbefales at vente 14 dage efter samlejet førend graviditetstesten tages. Det skyldes, at jo tidligere du tester, jo større sandsynlighed er der for, at du kan teste falsk positiv. Dette skyldes en proces, der er kaldet biokemisk graviditet.  

Hvad er biokemisk graviditet?

I mange tilfælde hvor ægget er blevet befrugtet, vil der i den tidlige celledeling ske fejl, der gør, at graviditeten ikke bliver til noget alligevel. Dette kaldes biokemisk graviditet, og er grunden hvorfor mange ofte oplever at deres menstruation er forsinket. Her vil mange derfor opleve, at de efter et par dage vil teste negativ.  

Positiv graviditetstest

Er din graviditetstest positiv, er det tegn på, at du er gravid. Du kan komme ud for en svagt positiv graviditetstest – her anbefales det at tage endnu en test.

Dog kan testen også være anvendt forkert, og du har måske ikke fulgt brugsvejledningen til punkt og prikke. Er du i tvivl, om du har anvendt testen rigtig, kan du følge vejledningen skridt for skridt igen. Tester du igen positiv, skal du kontakte din læge.

Tag stilling til graviditet
Når man har testet positiv og fået bekræftet resultatet hos lægen, skal man tage stilling til om graviditeten skal gennemføres, såfremt den ikke var planlagt. Hos lægen kan du få en klar vejledning om graviditetsforløbet og eventuel abort.  

Negativ graviditetstest

Tester du negativ, er det tegn på, at du IKKE er gravid. Det er igen vigtigt, at du er sikker på, at testen er blevet anvendt korrekt ifølge vejledningen – da resultatet ellers kan være falsk. 

Hvordan øger jeg mine chancer for at blive gravid?

Forsøger du på at blive gravid, kan du med stor fordel læse vores artikel om fysiske tegn på ægløsning og dermed, hvordan du øger dine chancer for graviditet - Læs artiklen om ægløsning her!  

Den bedste graviditetstest

Der findes mange forskellige graviditetstest. Du kan finde alt fra dyre og billige graviditetstest til simple strips og digitale tests. Det er forskelligt hvad den enkelte foretrækker, og vi har derfor sørget for flere forskellige varianter - heriblandt strimmel, stav og traditionel samt tidlig graviditetstest.

I vores sortiment kan du blandt andet finde Accutest Graviditetstest Kassette, som er den samme graviditetstest, der anvendes på mange danske lægehuse. Det er endvidere en billig graviditet test i forhold til kvaliteten.

Nogle af kundernes foretrukne er blandt andet Valmed graviditetstest, som er testvindende hjemmetests, der findes både som stav og strimmel.

Desuden findes Clearblue digital graviditetstest samt en early detection graviditetstest, der er kundernes favorit blandt tidlige graviditetstests.  

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.