Graviditetstegn og graviditetsforandringer

Skrevet af

Med graviditeten medfølger både graviditetstegn og forandringer. Vi gør dig klog på begge områder lige her! 

Graviditetstegn

Mange kvinder mærker intuitivt, at de er blevet gravide, mens andre ikke lader sig bemærke særlig nemt. Den fine følelse for at fornemme graviditeten er båret af den øgede mængde kvindelige hormoner, som man kun kan opleve under graviditet. Der er imidlertid en række fysiske indikationer på, at man venter barn. Vi har listet de hyppigste nedenfor:

Udebleven menstruation
En udebleven menstruation forekommer sædvanligvis indenfor de første 2 uger efter befrugtning. Herefter vil menstruationen udeblive resten af graviditeten (i sjældne tilfælde er dette dog ikke tilfældet). Nogle oplever svage menstruationer under graviditeten.

Vær især opmærksom på, at en udebleven menstruation også kan være forårsaget af andre grunde. Dette omfatter både sygdom, ophør med p-piller, sorg, hormonforstyrrelse, stress, vægttab eller vægtstigning.

Morgenkvalme
Ca. 5 uger efter befrugtning kan man opleve kvalme. Det er mest udtalt om morgenen og derfor også kendt som “morgenkvalme”. Egentlig kan kvalmen optræde på alle tidspunkter i døgnet. Bemærk også at nogle kvinder har en meget kraftig kvalme, andre har en smule, mens nogle slet ikke lader sig ramme af graviditets-kvalmen.

Brystspænding
Man kan opleve forandring i brysterne allerede få dage efter befrugtning. De kan både vokse, føles tungere og mere spændte. Samtidig kan brystvorterne blive mere følsomme, mørkere og blodårer kan fremtræde tydeligere over hele brystet.

Hyppigere vandladning
Størstedelen af gravide kvinder oplever en hyppigere trang til vandladning – dette kan opleves allerede en uge efter befrugtning. Det skyldes ikke, at mængden af urin er forøget, men at blodtilførslen til underlivsorganer øges. Det påvirker blæren, som bliver irritabel, og derfor forsøger at udtømme sig med selv en lille mængde urin.

Nye spisevaner
Et stigende hormonniveau kan være årsagen til en anden smag i munden. Flere beskriver den som metallisk. Af denne grund oplever flere, at bestemte fødevarer man tidligere har kunne lide, pludselig virker decideret frastødende.

Påvirket lugtesans
Lugtesansen kan ligeledes ændre sig under graviditeten. Her bliver den særlig følsom. Bestemte og velkendte lugte af blandt andet mad eller parfume kan derfor virke kvalmende.  

Graviditetsforandringer

Under graviditeten gennemgår kvindekroppen mange forandringer både hvad angår det psykiske og det fysiske. Man kan opleve en tid fyldt med glæde, energi, begejstring og spænding, såvel som man kan føle sig utilpas, træt, angstfuld og ked af det.

Det er helt normalt at opleve humørsvingninger og masser af fysiske tegn på graviditet. Med de mange hormoner og en krop i forandring medfølger der nye sider af sig selv. Du kan hurtigt få følelsen af, at du er på udebane - især hvis dette er din første graviditet.

De fysiske tegn for graviditetsforandringer kan være: 

 • Gener i bækkenet
 • Sting i lysken
 • Ømme bryster
 • Hyppig vandladning
 • Forstoppelse
 • Halsbrand
 • Blødende tandkød
 • Kvalme
 • Plukveer
 • Hæmorider
 • Følelsen af liv (barnet, der bevæger sig)


Forstoppelse under graviditet

Graviditet kan være årsagen til forstoppelse. Det skyldes blandt andet det øgede tryk, som opstår på tarmen og samtidig det svangerskabsbevarende hormon kaldet progesteron.

Progesteron hjælper livmoderens muskulatur med at slappe af, så længe fødslen ikke skal gå i gang. Det gør samtidig at tarmens muskulatur hæmmes og afføringen passerer langsommere gennem tarmen. Alt dette øger risikoen for forstoppelse.  

Halsbrand under graviditet

Sure opstød eller halsbrand er helt almindeligt og sker hyppigt under graviditet - særligt sidst i graviditetsforløbet. Årsagen findes i mavesækken hvor hormonerne påvirker mavesækken således, at lukkemekanismen mellem mavesæk og spiserør bliver slap.

Som følge af graviditeten kommer der et større tryk på mavesækken, hvilket er med til at presse den sure mavesaft op gennem spiserøret.  

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.