Sådan undgår du myggestik!

Skrevet af

Når sommeren er over os, bliver myg ofte en af de større plager. Det er både deres summen og stik, der får folk til at afsky det lille insekt. Selvom det kan være svært at undgå myggestik, findes der effektive måder, hvorpå du kan mindske risikoen for at blive stukket.

Ønsker du at forberede dig godt i kampen mod myggen, så læs med her. Vi gør dig både klogere på forebyggelse og behandling af myggestik.

Hvorfor klør myggestik? | Behandling af myggestik | Undgå at blive stukket | Er det farligt?


Derfor får du myggestik

Myggen er et lille insekt, som overordnet lever af nektar fra planter. Men de er også særligt kendte for at stikke mennesker og give små bid, som giver kløe og irritationer. Men mange ved faktisk ikke, at det kun er hunmyggene, der stikker. De har brug for proteinet i blodet til at udvikle deres æg. Når en hunmyg stikker, bruger den sit mundparti, en slags snabel, til at trænge ind i huden. Hun injicerer samtidig et antikoagulerende enzym, så blodet ikke størkner, mens hun suger.  


Når du er blevet stukket

Har uheldet været ude, og du har fået et myggestik, begynder kroppen at reagere mod stikket forholdsvis hurtigt. Det medfører oftest en rød knop eller hævelse, som kan give kløe, svie og opleves varm. Der er dog stor forskel på vores immunforsvars reaktion mod et myggestik – dette kan både skyldes den myggeart, du er blevet stykket af, eller om du er allergisk overfor myggens “spyt”.

Ved allergiske reaktioner i forbindelse med myggestik kan du opleve at svulme op. Området kan være ømt, varmt og meget irriteret. Du kan hertil anvende antihistamin til at modvirke effekten af myggestikket. Her bør du altid rådføre dig med egen læge inde, da det er vigtigt at finde årsagen til den voldsomme reaktion. 

Længere nede i artiklen kan du læse mere om, hvordan du kan lindre et myggestik. 


Hvorfor klør myggestik?

Når en hunmyg stikker, sprøjter hun et enzym ind i hud, som forhindrer blodet i at størkne, imens hun suger det op. Dette enzym er det, der forårsager den irriterende kløe, vi alle forbinder med myggestik. Når kroppen registrerer enzymet, reagerer immunsystemet ved at sende histamin til området. Histamin får blodkarrene til at udvide sig, og forårsager hermed den hævelse og rødme, vi ser omkring stikket. Det er også histamin, der forårsager kløen, da det irriterer nerveenderne i huden. Selvom det kan være fristende at klø på stikket, vil dette kun forværre irritationen og kan potentielt føre til infektion, hvis huden brydes.  

Så hvis du ser en myg, som sidder på dig, er det faktisk bedre at lade den sidde i stedet for at slå den ihjel. En myg suger nemlig noget af enzymet med op igen, når den er færdig med at suge. På den måde kan du mindske risikoen for, at dit myggestik klør helt vildt og udvikler sig. 



Myggestik behandling

Det bedste du kan gøre ved et opstået myggestik, er at lade det være. Du bør altså undgå at klø i stikket eller have tætsiddende tøj, der kan genere området. Klør du hul i myggestikket, kan du få snavs i huden og forårsage betændelse samt forværring af stikkets gener.

Hvis du virkelig er generet af myggestik og de irritationer, son kan følge med. Så kan du anvende lindrende myggemidler, som kan dulme kløen og gøre det nemmere for dig at lade myggestikket være.

Hvad hjælper mod myggestik?

Lindrende midler mod myggestik indeholder stoffer, som virker kløestillende, så du mindsker risikoen for at klø hul. Foretrækker du at anvende naturlige myggemidler kan en creme med tea tree oil eller aloe vera være vejen frem. Ofte gælder det blot om at vælge noget bakteriedræbende og lindrende.

Der findes både myggestifte, salver og cremer til, når uheldet er ude, hvor de fleste både lindrer kløe og hævelse. 


Gode råd - sådan forebygger du myggestik

Myg er generelt glade for fugtige og varme omgivelser. De opholder sig oftest ved skove og søer i den dejlige sommervarme. Det er særligt ved solnedgang og solopgang, at du bør passe på dig selv.

Vil du beskytte dig bedst muligt mod at blive stukket, så er konklusionen, at du bør: 

  1. Beskytte dig med en langærmet bluse, lange bukser og strømper. Husk at mørke farver tiltrækker myggene, samt at myg sagtens kan stikke gennem tyndt tøj.
  2. Anvende myggenet, myggelampe eller nedkøling af rummet med aircondition. Myg bryder sig nemlig ikke om kold luft.
  3. Anvende insektafvisende midler.
  4. Bruge myggemidler på udækkede hudområder.

Myggemidler kan findes i flere forskellige former. Du kan blandt andet finde det som myggespray, der sprøjtes på huden for at forebygge angreb. Myggemidler blokerer myggens evne til at registrere en blodkilde foran dens snabel. De forskellige midler skræmmer derfor ikke myggene væk, men forhindrer dem derimod i at sætte sig og suge blod. 


Forebyg myggestik med Radarcan myggearmbånd

Hvis du ofte er plaget af myggestik, så kan det være, at Radarcan myggearmbånd er den perfekte løsning for dig. Armbåndet kan nemlig hjælpe dig til at undgå myggestik ved brug af lydfrekvenser. 

Teknologien bag Radarcan myggearmbånd bidrager til at undgå myggestik helt uden brugen af kemikalier, og virker effektivt mod både almindelige myg og tigermyg samt mod Zika, Dengue, Malaria og Chikungunya myg. 

Radarcan myggearmbånd udsender en vedvarende lydfrekvens, som du vil kunne høre svagt, men højt hvis du sætter det tættere på øret. Lydfrekvensen vil gøre, så hunmyggene drives væk. Armbåndet er velegnet til brug af både børn og voksne. 


Er myggestik farlige?

Som regel er de myggestik vi får i Danmark ufarlige. Rejser man derimod andre steder i verden som troperne, skal man være opmærksom på de stik man får, da de kan overføre alvorlige sygdomme som malaria, japansk hjernehindebetændelse eller gul feber.

Sørg derfor for at sove med myggenet hver aften eller anbefalede insektafvisende midler som jungleolie, der indeholder DEET.  

Skal du ud at nyde det gode vejr, så husk ikke kun at beskytte dig mod myg. Husk også altid at beskytte din hud mod solens stråler med en god solcreme. Du kan finde hele vores sortiment af solcremer her.


Læs også:

Pakkeliste til ferien – 14 ting du skal huske, når du rejser
Guide: Sådan vælger du den rigtige solfaktor
7 skønne sommerfavoritter

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.