Sådan undgår du myggestik!

Skrevet af

Når sommeren er over os, bliver myg ofte en af de større plager. Det er både deres summen og stik, der får folk til at afsky det lille insekt. Selvom det kan være svært at undgå myggestik findes der stadig en effektiv måde, hvorpå du kan mindske risikoen for at blive stukket.

Ønsker du at gardere dig i kampen mod myggen, så læs med her. Vi gør dig både klogere på forebyggelse og behandling af myggestik.

Hvorfor klør myggestik? | Behandling af myggestik | Er det farligt? | Undgå at blive stukket 

Derfor stikker myg

Myggen er et lille insekt, som overordnet lever af nektar fra planter. De fleste kender den for dens milde summen, dens evne til at suge blod og skabe panik overfor at blive stukket. Men det er faktisk kun når, at hunmyggen har brug for blod til at udvikle sine æg, at myggen stikker. 

Når man er blevet stukket

Har uheldet været ude, begynder kroppen at reagere mod stikket forholdsvis hurtigt. Det medfører oftest en rød knop eller hævelse, som kan give kløe, svie og opleves varm. Der er dog stor forskel på vores immunforsvars reaktion mod et myggestik – dette kan både skyldes den myggeart, du er blevet stykket af, eller om du er allergisk overfor myggens “spyt”.

Ved allergiske reaktioner i forbindelse med myggestik kan man opleve at svulme op. Området kan være ømt, varmt og meget irriteret. Man kan hertil anvende antihistamin til at modvirke effekten af myggestikket. Dette bør du altid rådføre dig med egen læge om. Det er netop vigtigt at finde årsagen til den voldsomme reaktion.

Hvorfor klør myggestik?

Det er spyttet fra myg, der medfører kløe og irritation i huden. I spyttet findes der nemlig en række enzymer, som vores immunforsvar reagerer på. Spyttet sprøjter de ind i huden, når de skal til at suge blod, da det forhindrer blodet i at størkne.

Myggestik behandling

Det bedste du kan gøre ved et opstået myggestik, er at lade det være. Du bør altså undgå at klø i stikket eller have tætsiddende tøj, der kan genere området. Klør man hul i stikket kan man få snavs i huden og forårsage betændelse samt forværring af stikkets gener.

Derudover kan du anvende myggemidler, som kan dulme kløen og gøre det nemmere for kroppen at skille sig af med de irritationsfremmende stoffer.

Hvad hjælper mod myggestik?

Midler mod myggestik indeholder stoffer, som både kan forebygge og lindre myggestik. Foretrækker man at anvende naturlige myggemidler kan en creme med tea tree oil eller aloe vera være vejen frem. Ofte gælder blot om at vælge noget bakteriedræbende og lindrende.

Myggemidler kan findes på flere forskellige former. Du kan blandt andet finde det som myggespray, der sprøjtes på huden for at forebygge angreb. Myggemidler blokerer myggens evne til at registrere en blodkilde foran dens snabel. De forskellige midler skræmmer derfor ikke myggene væk, men forhindrer dem derimod i at sætte sig og suge blod.

Der findes også kosttilskud mod myg samt myggestifte og cremer til når uheldet er ude. Disse lindrer både kløe og hævelse. Elli’s After Bite produkterne er særligt populære i denne forbindelse til børn. Herimod anvender flere voksne Mepyramin creme 2%.  

Er myggestik farlige?

Som regel er de myggestik vi får i Danmark ufarlige. Rejser man derimod andre steder i verden som troperne, skal man være opmærksom på de stik man får, da de kan overføre alvorlige sygdomme som malaria, japansk hjernehindebetændelse eller gul feber.

Sørg derfor for at sove med myggenet hver aften eller anbefalede insektafvisende midler som jungleolie, der indeholder DEET.  

Gode råd

Mange kender måske til rådet om at afskrække myg enten med duften af citron eller hvidløg. Det er dog andre midler, der skal i brug, såfremt vi ønsker at undgå de stikkende hunmyg.

Myg er generelt glade for fugtige og varme omgivelser. De opholder sig oftest ved skove og søer i den dejlige sommervarme. Det er særligt ved solnedgang og solopgang, at du bør passe på dig selv.

Vil du beskytte dig bedst muligt mod at blive stikket, så er konklusionen, at du bør: 

  1. Beskytte dig med en langærmet bluse, lange bukser og strømper. Husk at mørke farver tiltrækker myggene, samt at myg sagtens kan stikke gennem tyndt tøj.
  2. Anvende myggenet, myggelampe eller kølig af rummet med aircondition. Myg bryder sig nemlig ikke om kold luft.
  3. Anvende insektafvisende midler.
  4. Bruge myggemidler på udækkede hudområder.

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.