Kaffe & te – hvad er bedst?

Skrevet af
kaffe og te

Der bliver på verdensplan drukket ca. 400 millioner kopper kaffe om dagen og Danmark ligger højt på listen over de lande der drikker mest kaffe. Men hvilke fordele og ulemper er der ved at drikke kaffe? Og bør du skrifte din kaffe ud med en kop te?

Læs med her og bliv klogere på hvad kaffe gør ved dig og din krop.

Vidste du at..

  • Te er den anden mest anvendte drik i verden, næst efter drikkevand
  • Der bliver drukket ca. 400 millioner kopper kaffe om dagen på verdensplan
  • 1 ud af 4 voksne drikker te
  • Skandinavien har verdens største kaffeforbrug
  • Danmark har en fjerdeplads i kaffeforbrug pr. indbygger på globalt plan

Kaffe

Kaffe er en blanding af flere forskellige stoffer, der både har en positiv og negativ indvirkning på os. Kaffe har et højt indhold af blandt andet koffein og antioxidanter.

Bivirkninger ved indtag af kaffe

Specielt koffein har en negativ indvirkning på kroppen og en rigtig kaffenyder indtager en del koffein i løbet af dagen. Det er ikke sikkert at du selv kan mærke virkningen, men den er der og indtræder relativt hurtigt efter du har drukket din kop kaffe. Koffein påvirker blandt andet hjernen og hukommelsen, blære og tarmfunktion, søvn, energi, øjne, tænder og dit humør.

Energi

Ca. 45% danskere mener at kaffe er den bedste opskrift på en god morgen og at det skaber en god start på dagen. Koffeinen i kaffen giver dig ikke direkte energi, men den fjerner følelsen af at være træt. Typisk vil virkningen af koffeinen aftage efter ca. 3 timer. 

Søvn

Kaffe har en stor påvirkning på søvnrytmen, så det er en dårlig idé at drikke kaffe før sengetid. Koffeinen sænker niveauet af kroppens melatonin. Om natten producerer kroppen malatonin, som er et hormon, der forbedrer kvaliteten af din søvn. Hvis du udsættes for lys under din søvn, vil produktionen af melatonin falde og du vil ikke sove lige så dybt og længe som kroppen har brug for, for at danne den optimale mængde energi til dagen. Du bør som hovedregel sove i 8 timer om natten for at blive ordentligt udhvilet. Derfor bør du ikke drikke kaffe med koffein 3 timer før du skal sove.

Humør

Kaffe med koffein frigiver noget af hormonet dopamin. Dette hormon er vores glædes hormon. Ved indtag af kaffe vil vi få en mere rar følelse i kroppen og opnå følelsen af tilfredshed. Det er hormonet der går ind og påvirker vores humør. Modsat kan overforbrug af kaffe påvirke vores humør negativt. Det kan resultere i, at vi får angstfølelse og en følelse af rastløshed.

Tænder

Hvis du drikker kaffe hver dag og gerne flere kopper om dagen, kan du måske se en forskel på dine tænder. Kaffe farver nemlig tænderne, så det kan være svært at holde dem pæne og hvide. Kaffe har dog ikke kun en negativ indvirkning på tænderne. Kaffe indeholder nemlig polyphenoler, der er et næringsstof, der bidrager til bekæmpelsen af plak og bakterier i munden og på tænderne.

te

Te

Te kommer fra en plante kaldet Camellia Sinensis og måden bladene på planten bliver bearbejdet, resulterer i, om planten bliver en sort eller grøn te.

Forskellen mellem almindelig sort te og kaffe er ikke stor. De indeholder begge koffein, teen lidt mindre end kaffen.
Et alternativ til almindelig sort te eller kaffe, kan være grøn te. Grøn te indeholder mindre koffein end te og langt mindre end kaffe. Undersøgelser har også vist at grøn te har en gavnlig virkning på vores helbred.

Grøn te

I friske teblade ved grøn te er der op til 30% catechiner, hvilket er et sundt tørstof. Når oxideringen stoppes i produktionen af grøn te, så bevares disse tørstoffer i teen. Måden du tilbereder din te har også stor betydning, hvis du ønsker at bevare catechinerne i din grønne te. Det højere indhold af de sunde stoffer, især catechinerne, betyder, at grøn te er godt for alle aspekter af dit helbred.

Grøn te findes i flere forskellige varianter:

Gunpowder består af dampede og rullede kugler. De har en grøn te smag og en lidt bitre.
Sencha er blid grøn te der stammer fra Japan. Det er en af de mest populære sorter.
Poo Ehr stammer fra de blå bjerge i Kina, har været kendt i det kinesiske husapotek i tusinde år.


Grøn te har flere positive indvirkninger på vores kroppe. Teen giver kroppen et energiboost og har et højt indhold af antioxidanter der bidrager til vores immunsystem. Endvidere har grøn te en udrensende effekt og er med til at hæve forbrændingen. Grøn te har en beroligende effekt på nervesystemet. Dette skyldes at Grøn te indeholder aminosyren L-Theanine.

Grøn te er væsentlig lysere end traditionelle tetyper som f.eks. Earl Grey og skal ikke trække lige så længe og ved lige så høj en temperatur som ved almindelig høj temperatur.

Antioxidanter

Både kaffe og te har et højt indhold af antioxidanter. Antioxidanter beskytter vores krop og celler mod ydre påvirkning som bilos, røg og andre udefrakommende faktorer. Disse er også kaldet frie radikaler.


Hvor meget koffein er der i en kop kaffe og en kop te?

Koffein, som er en af hovedingredienserne i kaffe, er en mild form for stimulans. Koffein kan forhøje blodtrykket, sætte pulsen op og i sjældne tilfælde forårsage hjertebanken. Det er dog langt fra alle der oplever disse tegn når de drikker kaffe med indhold af koffein. Koffein skal du vende dig til og jo oftere du indtager det, desto mere koffein kan din krop holde til uden at få bivirkninger som beskrevet ovenover. Da koffein er en stimulans kan du også i en mindre grad blive afhængig af det.


Koffein findes ikke kun i kaffe, men også te, cola og nogle gange kakao. Der er også en stor mængde koffein i energidrikke.

Du kan se ca. mængden af koffein her:

  • Kaffe 1 kop – 50-150 mg. koffein
  • Te 1 kop – 11 mg. koffein
  • Cola – 110-130 mg. koffein pr. liter
  • Energidrik 250 ml. – 80 mg. koffein.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.