Sort te

Sort te er den klassiske og smagfulde te, som brygges på fuldfermenterede teblade. Den sorte te er den type te, der drikkes mest af i England og Danmark, og mest kendt er måske Earl Grey, der har smag af bergamotte.  

Hvad er sort te? | Koffein i sort te | Earl Grey te | Hvordan brygger jeg sort te? 

30 Produkt(er)

Hvad er sort te?

Køb lækker og kraftfuld sort te hos Med24.dk - sort te har fyldig smag af teblade fra Kina

De friske teblade og skud, der høstes fra en Camellia sinensis, kan efter høsten behandles på forskellige måde, og det er den efterfølgende behandling, der afgør, om tebladene bliver til hvid te, grøn te eller sort te. Hvid te bliver kort tid efter høsten nænsomt dampet og tørret, inden de oxiderer. Grøn te og sort te går derimod igennem en lidt længere proces, og forskellen på grøn te og sort te er, at grøn te kun dampes, rulles og tørres og ikke fermenteres. 


Sådan fremstilles sort te

Sort te bliver efter høsten tørret, så væskeindholdet i bladene er meget lavt. Faktisk afgiver bladene omkring 70% af deres væskeindhold under tørringen, og der er nu en høj koncentration af æteriske olier tilbage i bladene. Efter tørringen rulles bladene, så cellevæggene og strukturen i bladet ødelægges og de fine æteriske olier og enzymer frigøres. Dette er ét af de vigtige punkter i behandlingen, der sikrer sort te sin kraftige smag. 

Efter rulningen skal bladene fermenteres, hvilket sker i et stort aflukket rum, hvor det er muligt at holde helt styr på forholdene. Det er nemlig vigtigt, at både temperatur og luftfugtighed er ideel, så der kan ske en oxidation. Efter fermenteringsprocessen skal bladene ristes for at stoppe fermenteringen helt, så smagen ikke ændres efterhånden som tiden går. 

Den fuldstændige fermentering gør, at sort te holder længe uden at miste smag, og derfor er den også særdeles udbredt i vestlige lande, fordi man tidligere skulle bruge land tid på at fragte teen fra Asien til fx England.  


Koffein i sort te

En kop sort te indeholder ca. halvt så meget koffein som en kop kaffe af samme størrelse, men der er stadig nok koffein i sort te til at du kan mærke en opkvikkende virkning, hvis ikke du er vant til at drikke flere kopper kaffe hver dag.  

Faktisk vil du i gennemsnit mærke den opkvikkende virkning allerede 10 minutter efter du har drukket din kop te, og koffeinen kan øge din opmærksomhed, udholdenhed og årvågenhed, og så kan det give en følelse af velvære og bedre humør.  

Sort te har i gennemsnit et koffeinindhold på 40 mg koffein pr. kop, men alt efter hvor længe du lader teen trække, vil koffeinindholdet i den færdigt bryggede kop te være højere. En stærk brygget te kan godt indeholde næsten ligeså meget koffein som kaffe.  

Som gravid anbefales det at udvise en smule forsigtighed overfor dit indtag af koffein og holde det under 300 mg om dagen. Det svarer ca. til 3 stærke kopper te eller 7-8 almindelige kopper te. Du kan altså sagtens nyde en kop te om morgenen, hvilket er en skøn måde at starte sin dag på. 


Earl Grey te

Køb Earl Grey sort te fra Pukka, Teministeriet, Clipper og Higher Living billigt hos Med24.dk - god og kraftig smag af bergamotte

Klassikeren indenfor sort te Earl Grey stammer fra England i 1800-tallet, hvor en historie fortæller, at den daværende premierminister i England Charles Grey fik en teblanding med bergamotolie af en taknemmelig kineser. Charles Grey havde dog aldrig selv været i Kina, og brugen af bergamotolie som smagsgiver var mest brugt i vesten, så det er uvist, om historien har hold i virkeligheden.  

Sikkert er det dog, at Earl Grey te med sin klassiske smag af sort te og bergamotte er blevet en yderst populær og udbredt te, der ikke længere kun brygges på sort te men også grøn te og rooibos te. Både Pukka, Clipper, Higher Living og Teministeriet har hver sin udgave af Earl Grey te, som er baseret på sort te og har den kraftfulde og klassiske smag af bergamotte. 


Higher Living sort te

Fra Higher Living kan du finde 4 varianter af sort te, der alle er certificerede økologiske og pakket i små bionedbrydelige teposer. Varianterne dækker over English Breakfast Te og Earl Grey te – enten i klassisk version eller med twist af rosenblade eller Ceylon te.  

De sorte teer fra Higher Living skal trække i varmt vand i ca. 3 minutter, men du kan altid lade din te trække længere eller kortere tid, hvis du foretrækker en stærkere eller mildere smag.  


Sådan brygger du den perfekte kop sort te

Sort te skal modsat grøn te og hvid te overhældes med kogende vand, der har en temperatur lige omkring de 100 grader. Den optimale trækketid for sort te er 5-6 minutter, men alt efter hvor stærk du foretrækker din te, kan du lade teen trække kortere eller længere tid. Jo længere tid, du lader teen trækker, jo kraftigere vil smagen træde frem og jo mere koffein vil der også være i teen.  

Du bør opbevare din sorte te et tørt, mørkt og lufttæt sted, for at den kan bevare sin smag og duft længst muligt. Hvis du opbevarer teen tæt på stærkt lugtende fødevarer, kan det påvirke smag og duft, men opbevaret korrekt kan sort te holde sig smagfuld i helt op til 2 år.  


Køb sort te hos Med24.dk

Hos Med24.dk kan du finde et udvalg af de fineste sorte teer fra populære mærker som Pukka, Clipper, Higher Living, English Tea Shop og Teministeriet, og vi har som altid skarpe priser og lynhurtig levering.  

Hvis du er mere til grøn te, kan du se hele vores udvalg lige her, og under kategorien kan du læse meget mere om grøn te samt blive klog på, hvad forskellen er på grøn te og sort te. 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.