Hjemmelavet håndsprit

Hænder der desinficeres med hjemmelavet håndsprit

Her finder du en guide til, hvordan du let og enkelt kan blande et middel til desinfektion - både en alkoholbaseret håndsprit til desinfektion samt en mere naturlig håndesinfektion med æteriske olier og aloe vera. 


Håndsprit eller håndvask?

Både en almindelig håndvask og en desinfektion af hænderne kan være en god måde at slippe af med uønskede bakterier og skidt, såfremt du er grundig nok. Hvis du gerne vil have helt rene hænder, er det nødvendigt at anvende en stærk men effektiv håndsprit, der dræber op mod 99% af bakterier og smitsomme stoffer. Du kan supplere dit brug af håndsprit med engangshandsker, visir eller mundbind, så du kan beskytte dig selv og andre.

Hvis du gerne vil bruge et mildere og mere naturligt middel til desinfektion, eller gerne vil prøve kræfter med hjemmelavet håndsprit, bør du for at være helt sikker på at slippe af med alle bakterier og smitstoffer bruge håndspritten efter en grundig håndvask med sæbe og lade den indgå som en del af rutinen for god håndhygiejne. Din hjemmelavede håndsprit bør altså ikke stå alene, hvis formålet er at holde dine hænder så rene som muligt.   

Læs her hvordan du vasker dine hænder korrekt. 


Opskriften fra World Health Organization

WHO (World Health Organization) har lavet en guide til lokal produktion af store mængder håndsprit, hvor du får 10 liter desinfektionsmiddel som resultat. Her får du en hurtig vejledning til at lave en mindre mængde af opskriften. 

Til at lave den opskrift på håndsprit, som anbefales af WHO, skal du bruge en stor beholder til at lave blandingen i, samt mindre og tomme emballager til at opbevare den færdige blanding i. Dette er fx en klar plastflaske med plastlåg eller spraypumpe

Derudover har du brug for nogle målebægre til at få målt de korrekte mængder af de forskellige ingredienser op, samt en ske eller palet til at røre blandingen rundt med. 


Ingredienser til fremstilling af 1 liter:

 - Ethanol 96% (Ethylalkohol, C2H5OH) - 833 ml ELLER Isopropylalkohol 99,8% (Isopropanol, C3H8O) - 752 ml
 - Brintoverilte 3% (Hydrogenperoxid, H2O2) - 42 ml
 - Glycerol 98% (Glycerin, propan-1,2,3-triol, C3H8O3) - 15 ml
 - Sterilt vand - 100-200 ml

Ethanol giver blandingen sin antiseptiske og desinficerende virkning, mens brintoverilte tilsættes for at sørge for deaktiveringen af forurenende bakteriesporer i blandingen. På grund af den udtørrende effekt fra ethanol tilsættes også glycerol, som giver fugt og pleje til huden. Du kan skifte glycerol ud med et andet befugtningsmiddel, så længe det er blandbart i alkohol og ikke gør blandingen mere allergifremkaldende eller giftig. 


Sådan laver du håndsprit:

Start med at måle den rette mængde alkohol op, og hæld det i en stor skål eller beholder, der kan rumme mindst 1 liter.  

Tilsæt nu de afmålte 42 ml brintoverilte til alkoholen. 

Nu er det tid til at tilsætte glycerol eller dit valgte befugtningsmiddel, men da glycerol er meget tyktflydende, kan det være nødvendigt at skylle dit målebæger med en lille smule sterilt vand og herefter hælde vandet i beholderen, så du får tilsat de sidste rester glycerol. 

Tilføj nu sterilt vand, så blandingen har en volumen på 1 liter – Hvis du har brugt ethanol tilsættes ca 110 ml, og hvis du har brugt isopropylalkohol skal der tilsættes ca. 190 ml. 

Rør nu rundt i blandingen, så du får en ensartet og jævn blanding, og fordel den i dine mindre emballager. Sæt låg på dine bøtter og flasker så hurtigt som muligt, så der ikke når at ske en fordampning.  

Lad dine bøtter og flasker stå urørt i 72 timer, før du tager dem i brug, så eventuelle bakteriesporer i blandingen eller emballagerne dør.  

Når du bruger din hjemmelavede håndsprit skal du blot fordele en smule af blandingen rundt på alle overflader af hænderne og gnide, indtil dine hænder er tørre igen.  


Naturlig desinfektion til hænderne

Aloe vera plante med grønne stængler til hudpleje

Du kan også lave din egen blanding af mere naturlige ingredienser, som kan kommes på flaske og medbringes overalt. 

Den naturlige blanding kan være baseret på aloe vera gel, hvis du gerne vil have en alkoholfri blanding 

I 2,5 dl aloe vera gel kan du blande 20 dråber tea tree oil, som menes at have bakteriedræbende egenskaber. Du kan også vælge at bruge oreganoolie, som også menes at have antibakterielle egenskaber. For at pleje huden kan det være en god idé at tilføje en teskefuld E-vitaminolie, der sammen med aloe vera giver fugt og næring til huden. 

Din hjemmelavede blanding kan med fordel opbevares i en plastflaske med låg eller spray, så du let kan have den med på farten og fordele i hænderne, når du har brug for det. Vælg gerne en mørk flaske, da de æteriske olier er følsomme overfor lys. 

Gå til top

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.