Mundbind og masker - CE mærkede og godkendt

Leder du efter kirurgiske mundbind i type 1, type 2, type 2R eller FFP2 Masker? Så finder du de rette CE-mærkede mundbind her! Hos Med24.dk forhandler vi nemlig et stort udvalg af mundbind, der er et godt supplement til andre smitteforebyggende initiativer som god håndhygiejne og afstand. Du finder udelukkende CE-mærkede, godkendte mundbind samt masker fra importører, som er registeret hos Lægemiddelstyrelsen hos os. Derudover lever mundbindene op til de officielle krav i forbindelse med flyrejser, ophold i lufthavne samt andre situationer, hvor mundbind er påbudt. WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler flere de typer mundbind, du finder her på siden.

Vil du læse mere om mundbind?  Hvordan virker et mundbind? | Mundbind til børnSådan anvender du et mundbind korrekt

6 Produkt(er)

Hvordan virker et mundbind eller en maske?

kvinde har mundbind på med24

Mundbindene på denne side er alle medicinske engangsmasker af typerne 1 eller 2. Disse masker anbefales af Sundhedsstyrelsen, da de er gode ansigtsmasker med 3 lag. Desuden filtrerer disse masker bakterier og partikler med mere end henholdsvis 95% og 98% effektivitet. Mundbindene har smarte elastikremme i hver side, som bruges til at fæstne masken omkring ørerne, så du slipper for at skulle binde stramme remme omkring hoved og nakke. 

Når masken bliver foldet rigtigt ud over mund og næse, mærker man det smarte design. Dette er med til at sørge for, at engangsmundbind og masker er så komfortable som muligt at have på, uden at du skal gå på kompromis med, hvor effektivt de beskytter mod smitte. 

Respirationsmodstand

Du kan derfor have mundbindet på i flere timer i streg, og den lave respirationsmodstand i masken gør det lettere at ånde - selv gennem længere tid. Hvis man vil have yderligere beskyttelse kan åndedrætsværn - f.eks. FFP2 masker - anvendes. Disse har dog en højere respirationsmodstand end mundbind. Du kan læse mere om FFP2-masker længere nede på siden her.

Selvom du kan benytte mundbindet i flere timer ad gangen, er det vigtigt, at du er opmærksom på væskestænk. Mundbind til bakterie eller partikel-filtering er nemlig ikke beregnet til at beskytte mod voldsomme stænk fra væske, hvorfor du bør skifte til et nyt mundbind, hvis det bliver vådt eller fugtigt. På den måde beskytter du bedst dig selv og andre, da du får den optimale effekt med et tørt mundbind.

Husk at skille dig af med brugte engangsmundbind i en lukket beholder og at vaske eller desinficere hænderne grundigt bagefter, inden du tager det nye mundbind på.


Er mundbind og masker sikre at bruge?

Mange er bekymrede for, om mundbind beskytter. For at opnå optimal sikkerhed, skal du først og fremmest vælge godkendte mundbind, som er CE-mærkede. Hos Med24.dk finder du udelukkende engangsmundbind af disse typer, som kommer fra importører, der er registreret hos Lægemiddelstyrelsen. 

Mundbindet har som udgangspunkt til opgave at beskytte dig mod bakterier og partikler. Dette sker ved, at der skabes et filter mellem mund, næse og omverdenen. På den måde kan du som smittebærer af virus eller bakterier have en lavere risiko for at smitte andre, fordi størstedelen af bakterier og vira bliver fanget i mundbindet.

Både de patogene bakterier, der kan give infektioner, virus, der kan give en lang række sygdomme som influenza samt små fine partikler, der kan ophobe sig i lungerne og skade helbredet, kan med stor effektivitet blive bremset af et mundbind, hvis det er blevet placeret korrekt. Et mundbind eller en ansigtsmaske kan dog aldrig med garanti beskytte 100% mod smitte.  

Vil du have optimal beskyttelse? Sørg for at dine mundbind og masker altid er:

  • Engangsmundbind
  • CE-mærkede
  • Distribueret af leverandører registeret hos Lægemiddelstyrelsen

Hvilke typer mundbind og masker er der?

Der findes i dag en lang række forskellige mundbind og visir, som i større eller mindre grad kan beskytte dig mod virus. På denne side forhandles der kun medicinske masker og mundbind, som findes i forskellige typer og klassifikationer. Generelt er der 2 hovekategorier - kirurgiske masker og åndedrætsværn. Disse kan deles yderligere op i følgende typer masker:

  • Type I ansigtsmaske (kirurgisk maske)
  • Type II ansigtsmaske (kirurgisk maske)
  • Type IIR ansigtsmaske (kirurgisk maske)
  • FFP2 ansigtsmaske (Åndedrætsværn)
  • FFP3 ansigtsmaske (Åndedrætsværn)
  • N95 ansigtsmaske (Åndedrætsværn)

Nedenfor er de forskellige typer beskrevet, herunder i forhold til deres effekt mod Covid-19. Det bemærkes dog, at der endnu mangler studier på området til endeligt at kunne fastslå effekten af de forskellige typer.

mundbind ce mærket type 2r

Kirurgiske masker - Type 1, Type 2 og Type 2R

Kirurgiske masker Type I og Type II er medicinske masker, der har til formål at beskytte bæreren mod dråber og stænk udefra samt begrænse antallet af partikler, virus og bakterier fra maskebæren. Maskerne har dog en smittereducerende effekt både til og fra bæreren. Ifølge WHO kan denne type maske medvirke til at forhindre, at man modtager covid-19 smitte fra andre. Dog er maskerne designet og testet i forhold udånding.  

Forskellen på type 1 og type 2 består i bakteriefiltreringseffektiviteten:

  • Type 1 har en bakteriefiltreringsevne på >95%
  • Type 2 har en bakteriefiltreringsevne på >98%

Type 2R masken er den samme som type 2, men er modsat de almindelige type 1 og type 2 også testet for stænkresistens. I type 2R er der således tilføjet et ekstra lag af beskyttende materiale for særlig beskyttelse mod væske gennemtrængning. Generelt anbefales denne type maske primært til at reducere risikoen for at man smitter andre, mens de ikke er så effektive som f.eks. FFP2 og FFP3 til at beskytte en selv mod virus udefra.

Masker af både type 1 og type 2 er godkendt til brug i fly og lufthavne.

ffp2 maske med24

Åndedrætsværn - Masker af typen FFP2, FFP3 og N95

Denne type masker beskytter begge veje og er testet i forhold til deres evne til at filtrere ude fra og ind mod den person som bærer masken. Masker af denne type er således dem, der giver den højeste beskyttelse mod virus som Covid-19 og det er dem, som anbefales i sundhedsvæsenet, når der arbejdes med patienter med påvist Covid-19. 

Forskellen på FFP2 masker og FFP  masker består i deres filtreringsevne:

  • FFP2-masker har en filtreringsgrad på >94%
  • N95-masker har en filtreringsgrad på >95%*
  • FFP3 masker har en filtreringsgrad på >99%

Masker af denne type er godkendt til brug i fly og lufthavne.

* Denne maske er testet efter amerikanske standarder og har en lidt højere filtreringsgrad end FFP2-masker.


CE-mærkning og godkendelse af mundbind og masker

Kirguriske mundbind og masker, der filtrerer bakterier og partikler, skal være godkendte. Godkendte mundbind er kendetegnet ved at være CE-mærkede og have været testet ved en uafhængig instans i forhold til filtreringsevnen. Mundbind er klassificeret som medicinsk udstyr, og det er Lægemiddelstyrelsen, der står for godkendelser. Danske importører skal være registreret hos Lægemiddelstyrelsen, og for at der er tale om godkendte mundbind, skal de være mærket korrekt - herunder med CE-mærke.

Ud over CE-mærkning er der ved mundbind og masker også krav om, at der skal foreligge en testrapport fra et bemyndiget organ, hvor produktets bakteriefiltreringsevne samt eventuel stænkresistens er testet. Vi sælger kun godkendte mundbind, der er CE-mærkede, på denne side, ligesom vi kun aftager direkte fra danske virksomheder, som er registreret hos Lægemiddelstyrelsen.


Mundbind til børn

Mundbind skal sidde tæt ind til kind, næse og ansigt. Til børn kan det derfor være nødvendigt med mundbind der er mindre i størrelsen, for at opnå en korrekt pasform og dermed give optimal beskyttelse.  Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler generelt ikke mundbind til børn under 12 år. Dette skyldes, for det første, at pasformen ved almindelige mundbind kan vise sig at være for dårlig til mindre børn.

Til børn omkring 12-års alderen kan man derfor med fordel overveje, mundbind der er designet til børn (mindre størrelse) For det andet lægger Sundhedsstyrelsen vægt på det vigtige, i at mundbind bruges korrekt. Børn skal derfor være i stand til at lære, hvordan man anvender et mundbind. Ellers kan et mundbind gøre mere skade end gavn.

Man kan også sno elastikken en gang eller to inden det sættes omkring øret, da det på denne måde vil virke mindre. Det er dog stadig vigtigt at det dækker både mund og næse, og ikke glider ned.


Sterile og ikke-sterile mundbind

Mundbind findes både, som sterile og ikke-sterile. Mundbind til almindeligt brug og beskyttelse mod bakterier og virus er af typen ikke-sterile. De sterile bruges blandt andet til operationer, hvor der er krav om et 100% sterilt miljø. Sterile mundbind kan kendes på, at de er CE-mærket med en 4-cifret kode, hvor ikke-sterile mundbind "blot" er CE-mærket.


Sådan anvender du et mundbind korrekt

jorden med mundbind med24

Mange mennesker har aldrig prøvet at bruge en maske eller et mundbind før, hvorfor man nemt kan komme til at bruge det forkert. For at blive beskyttet optimalt, er det vigtigt, at du lærer at bruge mundbindet korrekt. Anvender du mundbindet forkert, kan det nemlig være en kilde til smitte, da mundbindet kan blive kontamineret med virus eller bakterier.

Inden du tager mundbindet ud af pakken, skal du huske at du desinficerer dine hænder grundigt med håndsprit eller en håndvask med vand og sæbe, så du ikke kontaminerer masken, allerede når du tager den på eller rører ved den for første gang.  

Sådan tager du mundbindet på

Når du tager mundbindet ud af pakken, skal du starte med at sikre dig, at dit mundbind vender rigtigt. Den farvede side skal uanset farve vænne udad, da materialet tættest på huden skal være behageligt og nemmere at ånde igennem. Lokalisér herefter den bøjelige metalstrip langs maskens kant, som skal sikre god pasform omkring din næseryg. Når næsklemmen vender den rigtige vej, placerer øreelastikkerne fast rundt om dine ører, så masken holdes på plads og ikke glider væk fra mund- og næseregionen. 

Klem nu metalstrippen sammen om næsen, så den følger formen på din næse og sidder godt til. Denne metalstrip sørger for, at der ikke er mellemrum mellem næsen, huden og mundbindet, hvor luft kan slippe igennem. 

Tag nu fat om den nederste kant af masken og hiv, så lagene folder sig ud og masken dækker både næse, mund og hage. Hvis ikke masken er foldet ordentligt ud, kan det blive sværere at trække vejret, og respirationsmodstanden i masken er større.  Det er vigtigt, at masken foldes helt ud, så den dækker bedst muligt og samtidig giver god mulighed for at ånde igennem lagene. 

Når dit mundbind er placeret korrekt over mund og næse, må du ikke røre ved ydersiden af mundbindet, da der kan sidde bakterier, virus eller små partikler derpå, som kan udgøre en smittekilde. Hvis du alligevel kommer til at røre ved masken, bør du vaske dine hænder med vand og sæbe eller desinficere med håndsprit. 

billede af mundbinds klemme produkt

Undgå duggede briller med en næseklemme

Bærer du briller, ved du efterhånden, at det går dårligt i spænd med mundbind. Den varme ånde i mundbindet dugger hurtigt brillerne, så det i bedste fald bliver ubehageligt og i værste fald umuligt at se med mundbind på. Heldigvis er der hjælp at hente! Den smarte Næseklemme til mundbind er i et målrettet design, der skal forhindre dug og fugt på brillerne. 

Placér næseklemmen øverst på mundbindet for at forhindre den varme luft i at sive opad. Med en pose får du 3 næseklemmer, så du kan have en i bilen, i tasken og i din jakke. Det anatomiske design passer til de fleste næser, og kan eventuelt justeres ved kortvarigt at opvarme næseklemmen med en føntørrer eller lignende.

Sådan skaffer du dig af med et brugt mundbind

Hvis dit mundbind bliver vådt, eller du blot er færdig med at bruge det, skal du tage det forsigtigt af uden at røre ved ydersiden. Tag fat i elastikkerne omkring dine ører og før masken væk fra ansigtet, så du kun holder den i elastikremmene. Læg nu forsigtigt den brugte maske i en lukket beholder eller skraldespand, uden at røre ved hverken maskens inderside eller yderside, og sørg for at rengøre dine hænder grundigt med håndsprit eller håndsæbe, inden du rører ved andre ting.  



Hvor længe kan mundbind og masker bruges før de skal skiftes?

Kirurgiske (også kaldet medicinske) mundbind har en meget lav respirationsmodstand og kan anvendes i rigtigt mange timer uden at der er sundhedsmæssige komplikationer forbundet hermed. Dette gælder uanset om det er kirurgiske masker af type 1, type 2 eller type 2R.

I forhold til at bevare produktets beskyttende evne er det dog vigtigt at man skifter mundbindet hvis det bliver fugtigt, beskidt, hullet eller lignende. Det afhænger således meget af hvordan man konkret bruger mundbindet. I praksis, og ved normalt brug, må man forvente at skulle skifte mundbindet efter ca. 4 timer for at sikre optimal effekt. Mundbind må ikke genbruges, men skal bortskaffes.

Ved åndedrætsværn, som FFp2 og FFp3 masker, skal man være opmærksom på at man ikke anvender det for længe ad gangen. Sådanne masker er de mest beskyttende typer, men de har samtidig lavere respirationsmodstand end mundbind. De overordnede og gængse retningslinjerne er, at åndedrætsværnet maksimalt må bruges i 3 timer inden for 24 timer.


Dagspriser på mundbind

Da store dele af Danmark blev ramt af krav om mundbind i august 2020 steg efterspørgslen og desværre også indkøbspriserne voldsomt. Priserne på mundbind har siden da været svingende og har kunne variere fra dag til dag. Grunden til de høje priser dengang var blandt andet at produktionen af CE-mærkede og godkendte mundbind, som lovligt kunne sælges på det danske marked, ikke var særligt høj på dette tidspunkt. 

I dag er priserne faldet til langt under halvdelen af de oprindelige priser, da produktionen af mundbind målrettet det danske marked, nu er meget høj. Du kan derfor finde CE-mærkede, godkendte mundbind af typen IIR helt ned til under 1 kr. pr. mundbind. 


CE-mærkede mundbind i flotte farver

Mange er efterhånden trætte af de blå mundbind, som virker kliniske og lidt kedelige. Til gengæld vil de ikke gå på kompromis med CE-mærkningen eller den høje filteringsgrad. Heldigvis er der kommet flere mundbind af type 2R på markedet, så du i dag kan købe dem i op til tre farver hos os.

DMC Mundbind tilbyder deres populære Type IIR mundbind i både den klassiske blå, en diskret sort og en sød lyserød. På den måde kan du nemmere matche din mundbind til dit tøjvalg - uden at gå på kompromis med din egen eller andres sikkerhed. Bakteriefilteringsevnen er meget høj (> 98%) og har en lav respirationsmodstand. 

Hvis du er ude efter engangsmundbind i sort, engangsmundbind i blå eller engangsmundbind i lyserød, finder du varianter af god kvalitet til en billig pris hos Med24.


Undgå smitte fra bakterier og virus

Hvis du gerne vil være så sikker på at undgå bakterier og virus som muligt, kan mundbind eller maske indgå som en del af din hygiejne og beskyttelse. Du bør dog kombinere brugen af mundbind med grundig håndhygiejne samt god afstand til smittede personer – fx med influenza eller corona. I forhold til god håndhygiejne har vi et stort udvalg af håndsprit. Vil du passe ekstra godt på dig selv, kan du kombinere et engangsmundbind med et ansigtsvisir eller bruge engangshandsker efter behov. 

Det er nu også muligt at teste dig selv med en corona hjemmetest. Du skal kun vente 15-20 minutter, før du har svaret på din test, det er både nemt og hurtigt.

For at kroppen har de bedste forudsætninger til at bekæmpe en eventuel infektion med bakterier eller virus, er det vigtigt at have et sundt og stærkt immunforsvar.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.