Sense kost - Læs om den populære livsstil

Skrevet af
Sense kost - spis dig slank med Sense og afvej din mad i håndfulde. Undgå at tælle kalorier

Rigtig mange danskere har gennem tiden forsøgt sig med diverse lynkure og større udregninger med kalorieregnskaber, men for mange har det ikke endt med succes i forhold til vægttab. Ofte skyldes overvægt, at man har nogle spise- og levevaner, som gør, at man indtager for mange kalorier, og derfor kan slankekure være en hurtig løsning, hvor man indenfor kort tid kan tabe sig.

Udfordringen er så, at rigtig mange falder hurtigt tilbage i vanerne igen, hvorefter kiloene langsomt kommer snigende. Et varigt vægttab er nemlig betinget af, at man er i stand til at få etableret gode og sunde vaner omkring kost og motion, så man ikke går til og fra kure og har en såkaldt “yoyo-vægt”.

Vægttabet skal helst holde i 5 år, før man med sikkerhed kan sige, at man har foretaget en livsstilsændring og et varigt vægttab. Dette lykkes ikke for særlig mange, men med Sense kost er der god mulighed for at komme i mål med et realistisk vægttab og holde den slankere linje efterfølgende. 


Kvinden bag Sense

Det var også en svingende vægt og mislykkede forsøg med lynkure, der i 2011 fik Suzy Wengel til grundigt at overveje sin kost og livsstil. Hun baserede sin kost på, hvad der er fornuftigt og passede ind i hendes liv, og lavede sine egne regler og retningslinjer for vægttabet. Det var startskuddet til et stort vægttab på 40 kilo, og oplevelsen af det store vægttab inspirerede Suzy til at uddanne sig til kostvejleder og udbrede principperne i Sense kost. Navnet kommer af det engelske “common sense” - oversat til dansk: sund fornuft, fordi man i Sense baserer kosten på fornuft og ikke lever efter strenge regler og forbud. 


Spis med omtanke

En håndfuld lækre grøntsager gør dig mæt, glad og sund. Bliv slank og sund med Sense

Når det hedder sig, at man spiser efter sin sunde fornuft, er det fordi, at vi alle godt ved, at slik, kage, dessert, junkfood og kæmpe portioner ikke er godt for kroppen. Kroppen skal have god næring og vigtige vitaminer og mineraler, og derfor kan du ikke leve på en sukkerdiæt - selvom du kaloriemæssigt får energi nok af det. I Sense spiser man varieret af de fødevarer, der giver god næring, mæthed og fylde, og man sørger for at inddrage lidt af de forskellige fødevaregrupper: 

  • Grøntsager
  • Protein
  • Korn/stivelse/frugt
  • Fedtstof
  • Evt. mejeriprodukter

Ved at spise varieret og ikke være for restriktiv i forhold til fx kilder til protein og stivelse, er du bedst sikret det dagligt anbefalede indtag af vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Det er nemlig meget forskelligt, hvilke vitaminer og mineraler de forskellige typer fødevarer indeholder, og det kan være svært at få nok af enkelte stoffer, hvis du udelukker bestemte fødevarer helt fra din diæt - fx hvis du ikke spiser animalske produkter. 


Enkle principper

I Sense er noget af det vigtigste, at du spiser efter sense tallerkenmodel eller i såkaldte “måltidskasser”, hvor du har 3 måltidskasser pr. dag. Disse kasser åbner du så når man spiser, og de lukkes i efter måltidet, hvorefter du holder spisepause indtil sulten melder sig igen efter et par timer.

Ved at åbne og lukke spisekasserne kan du nemmere tilgive dig selv, hvis du fx kommer til at “synde” med et stykke chokolade, da du kan lukke spisekassen i og komme videre. På den måde undgår du den farlige tanke, at når du har afveget fra planen, er det hele mislykkedes, hvorefter du nemt kan komme til at spise for meget.  

Det går selvfølgelig ikke, at du hver dag spiser for meget eller nogle af de fødevarer, som ikke er medregnet i spisekasserne, men man har større sandsynlighed for at lykkes med sit vægttab og livsstilsændring på længere sigt, hvis man ikke banker sig selv i hovedet og bliver demotiveret efter et lille fejltrin.

Du er altid velkommen til at motionere og bevæge dig en masse i Sense, og der skal rigtig meget daglig motion til, før du skal begynde at ændre i sammensætningen af måltiderne. For at gøre træningen mere motiverende kan du med aktivitetesure holde øje med, om du bevæger dig nok – og måske mere end i sidste uge.  

Det kan være svært at finde tid til at komme afsted til træning i fitnesscenteret, og derfor kan du her finde træningsudstyr, der kan bruges derhjemme. På den måde kan du hurtigt få overstået træningen i hverdagen, uden at du behøver at bruge tid og penge på transport. 


Sense håndfulde

Drik ikke drikkevarer med meget sukker som saft, juice og sodavand men vælg sukkerfrie alternativer

I Sense er hver måltidskasse bygget op af 4 håndfulde og 1-3 spiseskefulde fedtstof. Du er altså helt fri for at veje maden og tælle kalorier, og så længe du spiser efter Sense kosten ved 2 ud af dagens 3 måltider, kan du regne med et langsigtet vægttab.

Håndfuldene skal fordeles på 1-2 håndfulde grøntsager, 1 håndfuld protein og 1 håndfuld stivelse. Du kan vælge at spise Sense morgenmad og Sense aftensmad, og så til frokost spise, hvad der svarer til almindelig sund mad, men hvor du måske udelader en af håndfuldene, fordi det ikke passer ind i retten eller med de råvarer, som du har tilgængelige. Du kan også følge en fuld Sense kostplan eller kostplan, hvilket vil gøre det lettere at vænne sig til den nye måde at tænke i spisekasser på.  

I Sense slukker man altid tørsten i kalorielette drikke som vand, te og kaffe, men du kan også drikke saft uden tilsat sukker som fx Easis hyldeblomst og solbær

En Sense diæt behøver ikke betyde en fuld kostomlægning - faktisk kan du sagtens fortsætte med mange af dine spisevaner, så længe mængderne bliver tilpassede til en Sense opskrift på et måltid med det rigtige antal håndfulde. Det er også muligt at følge en vegansk kostplan til et vægttab, men her skal du være særligt opmærksom på, at håndfuldene stadig følger Sense principperne, og at den ene eller anden håndfuld ikke bliver for stor eller lille. 


Ingen restriktioner - slank med fornuft

For Suzy er det vigtigt, at man ikke tænker måden at spise på som en Sense kur, men nærmere som en livsstilsændring, fordi det netop er en måde at spise på, som man rent faktisk kan holde ud resten af livet. Der er som sådan ingen restriktioner i Sense, for du kan godt tillade dig at nyde et stykke chokolade. Det afgørende er, at du formår at begrænse mængden og lukke spisekassen i, og så spise efter Sense principperne til næste måltid.

I Sense handler det altså om at blive slank med fornuft og ikke gå på en direkte slankekur med Sense, hvor du kun midlertidigt følger principperne.

Som ekstra hjælp og vejledning findes der efterhånden mange Sense bøger med forskellige opskrifter og gode råd, så du kan spise Sense morgenmad, frokost og aftensmad – selv med diabetes, en børnefamilie at brødføde eller til specielle festlige lejligheder.

Hvis du gerne vil holde øje med, hvad livsstilsændringen rent faktisk betyder af ændringer på kroppen, kan du med en fedtmåler eller vægt måle, hvor mange kilo der ryger, eller hvordan fedtprocenten ændrer sig.

Du kan læse meget mere om forskellige diæter og interessante fødevarer her, hvor vi har samlet en række spændende artikler om kost. 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.