Multivitamin til gravide – vælg det rette kosttilskud

Skrevet af
gravid kvinde tager multivitamin med24 stort billede

Det er altid vigtigt at passe godt på din krop, så du har overskud og energi til at leve det liv, du gerne vil. Som gravid har du ikke kun din egen sundhed at tænke på - du bærer også rundt på et foster, som er fuldstændig afhængig af dig. Pas godt på dit ufødte barn med de rette næringsstoffer vha. eksempelvis multivitaminer særligt til gravide. Bliv klogere på fordelene ved kosttilskud til gravide her! Hvilke vitaminer skal jeg tage før graviditeten?

Alle forældre vil gerne give deres barn de bedste forudsætninger for et godt liv. Hvad du måske ikke tænker over er, at denne mission faktisk starter inden, du overhoved ved, om du er gravid. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig, at du begynder at tage et dagligt kosttilskud med folsyre allerede fra du planlægger at blive gravid. 

Folsyre er et B-vitamin, der også går under navne som folat, folinsyre og folacin. Den anbefalede daglig dosis er 400 µg om dagen. En nem måde at få folsyre på er gennem en vitaminpille særligt til gravide. 

Hvorfor skal jeg tage folsyre inden, jeg er gravid?

Folsyre nedsætter risikoen for føde et barn med neuralrørsdefekter, som kan give medfødte misdannelser. Misdannelsen sker, hvis neuralrøret ikke lukker sig mellem 22. og 29. dagen for befrugtningen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager kosttilskuddet til og med 3. måned af graviditeten. 


Vælg de bedste multivitaminer til når du er blevet gravid – her finder du anbefalingerne

gravid kvinde drikker mælk med24

Når du først er blevet gravid, anbefales det, at du tager flere kosttilskud end kun folsyre. Som udgangspunkt er det nok at være ekstra opmærksom på hvad du spiser - så vil du som udgangspunkt få de næringsstoffer du har brug for gennem maden.
Men udover de vitaminer og mineraler du får gennem din kost, foreligger der også andre anbefalinger for kosttilskud du bør være opmærksom på at indtage. 
De vitaminer og mineraler kan tages som enkelte kosttilskud, men langt de fleste gravide anvender en multivitamin- og mineraltablet, som vil dække behovet for folsyre og D-vitamin. Jern og evt. kalk skal tages for sig. Læs med nedenfor.

Folinsyre til gravide

I forbindelse med graviditet anbefaler Sundhedsstyrelsen at du får 400 µg folsyre fra graviditeten planlægges og frem til du er 3 måneder henne for at forebygge neuralrørsdefekt hos barnet (misdannelser af hjerne og rygmarv). 

Du kan få kosttilskud kun indeholdende folinsyre - dem finder du lige her.  Men de fleste multivitaminer til gravide indeholder bl.a. også folsyre i den anbefalede mængde - og dem kan du sagtens tage under hele din graviditet, selvom vitaminet ikke længere har betydning for neuralrøret efter uge 12 i graviditeten. 

Vær opmærksom på at hvis du eller din partner har en neuralrørsdefekt samt hvis du tidligere har født et barn med defekten, anbefales det at få 5 mg folsyre dagligt fra graviditet planlægges til og med 2 måneder henne. Dette skal ordineres af en læge. 

Jerntilskud til gravide

Jern er vigtigt for gravide og kan ofte fås gennem kosten. Dog har mange kvinder små jerndepoter under graviditeten, hvorfor de ikke får nok jern gennem kosten til at dække det øgede behov. Derfor anbefales alle gravide at tage et dagligt jerntilskud på 40-50 mg jern fra graviditetsuge 10 og resten af graviditeten.   

Lider du meget af kvalme, kan du eventuelt starte med jernstilskud i senest uge 18. Konsulter altid din læge hvis du har spørgsmål om multivitaminer og mineraler i forbindelse med din graviditet. 

D-vitamin til gravide

Alt for mange danskere får ikke tilstrækkeligt med D-vitamin. Hos gravide er D-vitamin ekstra vigtigt, da vitaminet fremmer optagelsen af calcium og knogleopbygning. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen alle gravide at tage et dagligt tilskud af D-vitamin på 10 µg gennem hele graviditeten. 

Kalk til gravide

Kalk, også kendt som calcium, er vigtigt for den gravide og fosterets knogler. Derfor anbefales du at få 0,5 liter mælkeprodukt om dagen eller  hvis det ikke er muligt, 500 mg kalk som et dagligt tilskud gennem hele graviditeten. 

Multivitamin til gravide

Det kan virke overvældende for mange at tage et væld af vitaminer, hvis man ikke normalt tager kosttilskud. Heldigvis er de mange nyttige vitaminer samlet i flere multivitaminer til gravide, så du nemt kan passe på dig selv og dit ufødte barn. 

Husk du kan altid kontakte vores eksperter - herunder farmakonomer - som står klar til at hjælpe og rådgive dig. 

Oversigt: Huskeliste til vitaminer før og under graviditet

Er du stadig forvirret over, hvilke vitaminer du skal tage før, under og efter din graviditet. Vi ridser anbefalingerne op her, så du nemt kan finde det bedste produkt med multivitaminer til gravide. 

Før graviditeten

  • Folsyre: 400 µg dagligt indtil uge 12

Under graviditeten

  • Folsyre: 400 µg dagligt indtil uge 12
  • Jern: 40-50 mg jern fra 10. uge til barnet er født
  • Calcium: 500 mg kalk gennem hele graviditeten (hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter)
  • D-vitamin: 10 µg gennem hele graviditeten

Multivitaminer og børn - disse kosttilskud skal dit barn have

Har du helt styr på, hvilke tilskud dit barn anbefales? I vores store tema om multivitaminer til børn finder du alt om kosttilskud til spædbørn samt anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. pil til toppen med24

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.