Højt Blodtryk - hvad kan man gøre?

Højt Blodtryk - hvad kan man gøre?

Hvilken slags medicin sænker forhøjet blodtryk?
Der findes mange slags medicin, der er blodtryksnedsættende. De såkaldte diuretika (vanddrivende midler) øger kroppens urin- og saltudskillelse. Betablokkerne nedsætter hjerterytmen og hjertets udpumpning af blod.

En anden type blodtryksnedsættende medicin er de såkaldte sympatiske nervehæmmere. De sympatiske nerver går fra hjernen til samtlige dele af kroppen, herunder arterierne. De kan få arterierne til at trække sig sammen eller indsnævres, hvorved blodtrykket stiger. Denne type medicin nedsætter blodtrykket ved at forhindre nerverne i at indsnævre blodkarrene.

Køb blodtryksmåler hos Med24.dk
Klinisk testede blodtryksmålere - anbefalet af læger. Nedenstående blodtryksmålerne fås fra 750 kr. Medlemmer får herudover 5% rabat.  

- Microlife BPA 100 plus
- Omron M6 Comfort
- UA-767 plus 30 
Mål dit blodtryk med en blodtryksmåler
 

En anden gruppe medicin er den karudvidende. Denne medicin kan få musklen i blodkarvæggene (især arterierne) til at slappe af, hvorved arterien udvider sig (bliver bredere).

Der findes to andre typer medicin til behandling af forhøjet blodtryk, nemlig ACE-hæmmere og kalciumblokkere. ACE-hæmmerne går ind og påvirker kroppens dannelse af angiotensin, et stof som får arterierne til at trække sig sammen. Disse kalciumantagonister kan nedsætte hjerterytmen og udvide blodkarrene.

I de fleste tilfælde nedsætter medicinen blodtrykket, men det hænder ofte, at personer reagerer vidt forskelligt på disse medikamenter. Derfor, skal de fleste patienter igennem en forsøgsperiode for at finde ud af, hvilken medicin der er den mest effektive med færrest bivirkninger.

Hjerteforeningens anbefaling
Det vigtigste for folk med forhøjet blodtryk er at huske følgende:

- Følg lægens anvisninger.
- Bliv ved med at tage den ordinerede medicin.

Ændring i kostvaner og livsstil kan også hjælpe med til at kontrollere forhøjet blodtryk. Nogle mennesker med et moderat forhøjet blodtryk kan sænke deres blodtryk ved at reducere natriumindholdet i deres kost. Overdreven indtagelse af alkohol (mere end 2-3 genstande om dagen) øger blodtrykket hos nogle mennesker og bør begrænses. Blodtrykket bliver atter normalt hos overvægtige, der begynder at tabe i vægt. Øget motion kan ligeledes nedsætte blodtrykket hos nogle mennesker. Før personer med moderat forhøjet blodtryk ordineres medicin, anbefales det, at de forsøger sig med nogle af ovennævnte aktiviteter for at nedsætte blodtrykket.

Kilde: Hjerteforeningen.dk


 
Yderligere information om blodtryk og blodtryksmåling

Guide til valg af blodtryksapparat  |  Blodtryk - Hvad er det?  |  Blodtryksmåler - et populært apparat   |  Forhøjet blodtryk - Fakta   |  Højt blodtryk er usundt

 

Fri fragt over 499 kr.

Med GLS/DAO PakkeShop

14 dages returret

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Spar endnu flere penge på dine sunde indkøb!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive tilbud, gratis fragt kampagner og eksperttips til en sund livsstil.