Forhøjet blodtryk hos gravide

Forhøjet blodtryk hos gravide

Igennem din graviditet vil du få målt blodtrykket hver gang du er hos læge og jordemoder. De sikrer sig, at dit blodtryk ligger normalt, da du ikke nødvendigvis kan mærke om det er forhøjet når du er gravid. Dit blodtryk skal ligge på ca. 120/80. Hvis det ligger højere, har du et forhøjet blodtryk og det vil være nødvendigt for din læge at holde mere øje med dig og vurdere om dit blodtryk er så højt, at der skal gøres noget aktivt ved det.

Det er normalt for gravide at have en lille smule forhøjet blodtryk, da gravide ofte både tager på i vægt og får væskeophobninger. Disse faktorer gør, at blodtrykket kan stige en smule, da det kræver en større kraft fra hjertet, at pumpe blodet rundt i kroppen. Det er vigtigt at understrege, at du ikke må have et meget højt blodtryk, selvom du er gravid.


Årsager til forhøjet blodtryk hos gravide

Det er individuelt fra graviditet til graviditet, hvorfor den gravide får forhøjet blodtryk. Det kan være den ekstra vægt på kroppen grundet at den gravide har taget på, eller væsken der nemt ophober sig hos gravide kvinder. I andre tilfælde er det svangerskabsforgiftning, der kan være til stor fare for både barn og moderen.

Ved svangerskabsforgiftning udsender moderkagen nogle stoffer, der medfører væske i kroppen og forhøjet blodtryk. Derfor er det vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du oplever overdrevet væske og forhøjet blodtryk.


Symptomer på forhøjet blodtryk hos gravide

Det kan være svært som gravid at opdage hvis du har forhøjet blodtryk. Din krop er i forvejen i så meget forvandling, at det er svært at skille symptomerne af. Hos nogle viser forhøjer blodtryk sig som hovedpine og åndenød. Ved meget forhøjet blodtryk vil du kunne opleve symptomer som flimren for øjnene, ondt i maven, vand i kroppen, indre uro, kvalme og som skrevet ovenover hovedpine og åndenød.

Nogle af disse symptomer kan også være tegn på svangerskabsforgiftning. Uanset hvad bør du altid gå til din læge og blive undersøgt nærmere.


Behandling af forhøjet blodtryk hos gravide

Hvis du lider af graviditetsbetinget forhøjet blodtryk, kan du risikere at blive sat i gang med fødslen før tid. Dette er dog kun ved meget forhøjet og konstant forhøjet blodtryk. Du vil ofte blive fulgt nærmere under din graviditet hvis du har forhøjet blodtryk. Der vil blive taget ekstra prøver i form af scanninger, blodprøver og kontrol ved din praktiserende læge og jordemoder. Det er for at sikre sig at din baby i maven og ikke mindst dig, har det godt.

Er dit blodtryk over 150/100 mmHg., vil du oftest blive sat i behandling med blodtryksnedsættende medicin, som ikke er til skade for fosteret.


Bivirkninger af forhøjet blodtryk hos gravide

Forhøjet blodtryk hos gravide kan i værste fald resultere i svangerskabsforgiftning, der kan medføre komplikationer hos både mor og barn. Et alt for forhøjet blodtryk kan også resultere i hjerneblødning hos moderen. I sjældne tilfælde kan blodtrykket have svært ved at falde efter fødslen og her kan det være nødvendigt med blodtryksnedsættende medicin i en periode indtil, at blodtrykket igen er stabiliseret.


Sådan sænker du dit blodtryk naturligt

Hvis du lider af forhøjet blodtryk som gravid, er der flere ting du kan gøre for at forsøge at sænke det. Du får her nogle tips til hvordan.

Spis sund, varieret og fedtfattigt.
Det er vigtigt, at du ikke går på slankekur under din graviditet. Hvis du taber dig under din graviditet, kan du frigive nogle stoffer i din krop, som er giftige for barnet i maven. Derfor er det vigtigt, at du ikke går direkte efter at tabe dig, men holder dig til en sund kost med masser af grove grøntsager.

Motion
Du kan med fordel bevæge dig under din graviditet. Det er ikke en god idé at begynde at dyrke styrketræning under din graviditet, medmindre din krop er vant til det, inden du blev gravid. En gåtur eller anden form for bevægelse er med til at sænke dit blodtryk og samtidig klargør det dig også til fødslen.

Stress
Det kan være stressende at blive forældre. Der er mange ting at tænke på, glæde sig over, frygte osv. Men prøv at slap af. Jo mere stresset du er, desto højere bliver dit blodtryk. Gå nogle stille ture, læs en bog eller gør noget andet du holder af.

Magnesium, kalium og calcium
Disse 3 mineraler kan gøre en stor forskel for dig og dit blodtryk. Calcium får du gennem mælkeprodukter som mælk, yoghurt ost og lign. Du kan også indtage calcium som et kosttilskud.

Magnesium kan reducere det systoliske og diastoliske blodtryk med henholdsvis 4 og 3 mmHg. Det er en stor forskel i forhold til hvis ikke du indtager magnesium. Derfor kan det anbefales at tage et dagligt kosttilskud af magnesium.

Kalium er en elektrolyt, der interagerer med natrium i blodets celler og kan hjælpe nogle mennesker med at reducere blodtrykket. Derfor bør du indtage grøntsager med indhold af kalium, hvis du lider af forhøjet blodtryk. Grøntsager som kål, champignoner, ærter, asparges, spinat, broccoli og lignende har et højt indhold. Du kan også tage kalium som et kosttilskud.

Læs mere om, hvordan du sænker dit blodtryk i vores artikel 10 gode råd mod højt blodtryk.Som gravid kan det være en god idé at have dit eget blodtryksmåler derhjemme, specielt hvis du har en historie med forhøjet blodtryk under graviditeten eller generelt. På den måde kan du holde øje med dit blodtryk og kontakte lægen hvis dit blodtryk er for højt.

Hos Med24 har vi et stort udvalg af kvalitets blodtryksmålere. Se vores udvalg her.  Se også vores guide til, hvordan du bedst selv måler dit blodtryk.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.