Blodtryk

Blodtryk

blodtryk

Blodtryk - hvad er det?

Hjertets opgave er at pumpe blodet rundt i kroppen. Gennem pulsårerne (arterierne) pumpes blodet væk fra hjertet og herefter ud til alle organer og muskler, hvor det afgiver ilt. Herfra løber blodet tilbage til hjertet via blodårer, der betegnes vener. Blodet pumpes nu fra hjertet ud til lungerne, hvor det afgiver kultveilte ( CO2 ) og optager ilt. Det iltede blod løber på ny til hjertet for derefter at blive pumpet ud i kroppen igen.

Et blodtryk afhænger af, hvor stor en kraft hjertet udøver, når blodet pumpes rundt, og hvor stor en modstand, der er i blodkarrene. Når blodet bliver presset igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt, taler man op forhøjet blodtryk.


Hvad betyder blodtrykket?

Blodtrykket måles i en enhed, der hedder milimeter kviksølv ( mmHg ). Det angives med to tal som for eksempel 120/80 ( udtales: 120 over 80 ) . Det første tal er det systoliske blodtryk, hvilket er det tryk, der opstår i pulsårerne, når hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i kroppen. Det andet tal betegnes det diastoliske blodtryk, som siger noget om trykket i pulsårerne, mens hjertet slapper af mellem to slag og fyldes med blod.


Hvornår har man forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk er defineret som et blodtryk, der vedvarende er højere end 140/90 mmHg. Læs om hvad man kan gøre i tilfælde af for højt blodtryk.


Hvordan måles blodtrykket?

Det er vigtigt at være afslappet og i hvile inden en blodtryksmåling finder sted. Det ideelle vil være at have hvilet i omkring 10 minutter. Der kan være stor forskel på måleresultaterne alt efter om blodtrykket måles hos lægen eller i hjemmet.

Når blodtrykket måles hos lægen, kan det være forhøjet, bare fordi situationen er uvant, og der opstår nervøsitet. Derfor vælger lægen nogle gange at lade patienten/personen måle blodtrykket i hjemmet under afslappede forhold og vante omgivelser, hvorved der vil fremkomme mere pålidelige målinger.

I det følgende vil en almindelig blodtryksprocedure blive gennemgået: ( Hjemmemåling ved hjælp af en elektronisk blodtryksmåler )

  • Blodtrykket måles på venstre arm eller højre arm – den samme arm anvendes hver gang.
  • Armen skal være blottet, og der må ikke være tøj, der strammer på armen.
  • Sid bekvemt tilbagelænet mod rygstøtte i stol uden korslagte ben ved siden af et bord.
  • Blodtryksmanchetten placeres på overarmen et par centimeter over albuebøjningen med luftslangen i midten og ned ad.
  • Blodtryksmanchetten må ikke stramme. En finger skal ubesværet kunne være mellem manchet og overarmen.
  • Armen skal hvile på et bord.


Køb blodtryksmåler hos Med24.dk
Klinisk testede blodtryksmålere - anbefalet af læger. Nedenstående blodtryksmålerne fås fra 750 kr. Medlemmer får herudover 5% rabat.  

- Microlife BPA A6 PC
- Omron M6 Comfort
- UA-767 plus 30 
Mål dit blodtryk med en blodtryksmåler
 

Vigtigt!
Under målingen må man ikke tale eller bevæge sig.
-  Blodtryksapparatet tændes og startknappen aktiveres. Apparatet foretager selv målingen.
-  Når blodtryksmålingen er færdig, står der tre tal på skærmen. Det høje blodtryk (systoliske) og det lave blodtryk (diastoliske) samt pulsen.

Fri fragt over 499 kr.

Med GLS/DAO PakkeShop

14 dages returret

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Spar endnu flere penge på dine sunde indkøb!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive tilbud, gratis fragt kampagner og eksperttips til en sund livsstil.