Forhøjet blodtryk - fakta

Forhøjet blodtryk - fakta

Forhøjet blodtryk, også kaldet hypertension, defineres hos en voksen person som et blodtryk, der er højere end eller lig med 140 mm Hg systolisk tryk eller højere end eller lig med 90 mm Hg diastolisk tryk. Er det systoliske blodtryk mellem 140 og 160 mmHg er blodtrykket ikke sikkert forhøjet - det er i en "gråzone". Blodtrykket måles i millimeter af kviksølv (mm Hg).

Forhøjet blodtryk øger risikoen for koronar hjertesygdom (hvilket fører til hjerteanfald) og slagtilfælde (blodprop i hjernen), i særdeles i kombination med andre risikofaktorer.Forhøjet blodtryk kan forekomme hos børn eller voksne, men er særligt forekommende hos midaldrende og ældre mennesker, overvægtige, alkoholikere og kvinder, som tager P-piller. Endvidere har personer med sukkersyge, podagra (urinsyregigt) eller nyresygdomme en højere forekomst af hypertension.

Køb blodtryksmåler hos Med24.dk
Klinisk testede blodtryksmålere - anbefalet af læger. Nedenstående blodtryksmålerne fås fra 750 kr. Medlemmer får herudover 5% rabat.  

- Microlife BPA 100 plus
- Omron M6 Comfort
- UA-767 plus 30 
Mål dit blodtryk med en blodtryksmåler
 

Hvorledes påvirker salt og natrium forhøjet blodtryk?
De fleste danskere indtager mere salt (natrium) end deres legeme har brug for. Et højt natriumforbrug øger blodtrykket hos nogle personer og fører derved til forhøjet blodtryk. Personer, som har fået konstateret forhøjet blodtryk, sættes ofte på kost med nedsat saltindhold.

Ved at reducere natrium (eller) saltforbruget, sænkes blodtrykket hos nogle personer. Din læge vil måske ordinere en kost med nedsat saltindhold. Dette betyder, at du bør undgå saltet mad og skære ned på mængden af salt, der bruges i madlavningen og til maden ved bordet.

Hvordan påvirker overvægt forhøjet blodtryk?
Undersøgelser har vist, at ændringer i blodtryksniveauet er påvirket af legemsvægten, ændringer i legemsvægten over en længere periode samt hudtykkelse. Disse faktorer er med andre ord forbundet med en stigning og udvikling af forhøjet blodtryk. Det er således ikke usædvanligt, at personer, der er overvægtige, har et højt-normalt til moderat forhøjet blodtryk.

Fysisk inaktivitet udgør en risikofaktor for hjertesygdom. Endvidere er stillesiddende eller inaktiv livsstil ofte årsagen til fedme, en risikofaktor der findes både ved forhøjet blodtryk og hjertesygdom. Regelmæssig motion hjælper med til at kontrollere vægten og sænke blodtrykket. Man skal ikke være bange for at være fysisk aktiv - motion bør så afgjort være en del af ens daglige program. Ud over at hjælpe med til at nedsætte risikoen for hjerteanfald, kan motion også være medvirkende til, at man taber sig i vægt eller holder en fornuftig vægt.

Statistikken viser, at mange mennesker, der har forhøjet blodtryk, også er overvægtige. Hvis man er overvægtig eller har taget på i vægt igennem længere tid, bør man skære ned på kalorierne og tabe i vægt. Lægen kan ordinere en diæt, der er skræddersyet til den enkeltes behov.

Hvis man kommer på diæt, skal man følge den nøje, herunder evt. anbefalinger om at nedsætte alkoholforbruget. Alkohol indeholder et højt antal tomme kalorier, så hvis man forsøger at tabe i vægt, bør man undgå alkoholiske drikke. Ofte når folk taber i vægt, falder deres blodtryk tilsvarende.

Hvordan hjælper medicin på at kontrollere forhøjet blodtryk?
Hos nogle mennesker vil vægttab, lavere saltforbrug og andre livsstilsændringer ikke sænke forhøjet blodtryk så meget, som det er påkrævet. Hvis dette gælder for dig, vil du formentlig skulle tage medicin. Der findes en hel række medikamenter, der sænker blodtrykket. Nogle er vanddrivende og uddriver salt fra legemet. Andre afslapper blokerede blodkar. Andre igen forhindrer blodkarrene i at trække sig sammen og indsnævres. Da der normalt ikke findes nogen kur mod forhøjet blodtryk, er behandlingen som regel livsvarig. Såfremt behandlingen afbrydes, kan blodtrykket begynde at stige igen.

Kilde: Hjerteforeningen.dk

 
Yderligere information om blodtryk og blodtryksmåling

Guide til valg af blodtryksapparat  |  Blodtryk - Hvad er det?  |  Blodtryksmåler - et populært apparat   |  Hvad kan man gøre ved højt blodtryk?  |  Højt blodtryk er usundt

 

Fri fragt over 499 kr.

Med GLS/DAO PakkeShop

14 dages returret

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Spar endnu flere penge på dine sunde indkøb!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive tilbud, gratis fragt kampagner og eksperttips til en sund livsstil.