Ting du skal huske, når du opholder dig i solen

Skrevet af
Stort billede - Mor kysser dreng i panden på stranden

Der er ingen tvivl om, at solens stråler bringer mange glæder og gavner vores sind på mange måder. Men det er vigtigt at huske, at solen også kan medføre visse risici, hvis du ikke beskytter dig ordentligt. I denne artikel vil vi se nærmere på både fordelene og risiciene ved solen og give dig nogle nyttige råd til, hvordan du kan nyde solens stråler på en sikker og ansvarlig måde. 


Solen – en naturlige kilde

Solens stråler har en række fordele, herunder at være en vigtig kilde til D-vitamin, som bidrager til at vedligeholde normale knogler og en normal muskelfunktion. Derudover bidrager D-vitamin også til: 

  • En normal optagelse af calcium og phosphor
  • Et normalt calciumindhold i blodet
  • At vedligeholde normale tænder
  • Immun-systemets normale funktion
  • At spille en rolle i celledelingsprocessen

Når solens stråler rammer dig, er de også med til at udløse hormonet serotonin, der er kendt som "lykke-hormonet", hvilket er med til at regulerer følelsen af veltilpashed og lykke. Derfor kan du ofte føle et større energiniveau, når du har været ude i solen.  

Der følger ofte også en flot glød med til huden, når opholder dig i solen ansvarligt. Dette kommer sig af, at UV-strålerne stimulerer hudens pigmentceller til at producere melanin, som er det pigment, der gør vores hud brun.  

Risici ved solen

Selvom der følger mange fordele med solen, så kan overeksponering af solens stråler have konsekvenser for dig og din hud.

Når din hud er udsat for solen, og du ikke har den rette beskyttelse på, kan det medføre solskoldning og forbrænding af huden. Dette kan både være ret smertefuldt og skadeligt. En solskoldning er typisk en 1. grads forbrænding, som kan give rødme, hævelse og gøre ondt. 

Langvarig udsættelse for solens ultraviolette (UV) stråler kan give for tidlig ældning af huden og i de værste tilfælde øge risikoen for hudkræft. Derfor er det vigtigt at beskytte dig ved at bære tøj og have den rette solfaktor på. Rundt billede - Familie sætter parasol op på stranden

Sådan beskytter du dig mod solen

Der er flere ting, som du kan gøre, for at beskytte dig mod solen og mindske risikoen for solskoldning eller skade af din hud på bedst mulig måde. Dette er bl.a.: 

Solcreme

Når det kommer til solbeskyttelse, er det vigtigt at vælge en solcreme med en høj faktor alt efter, hvilken hudtype du har. Derudover er det også vigtig at solcremen har en bredspektret beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler. 

En solcreme skal påføres i et jævnt og generøst lag, og gentages hver anden time eller efter at have badet eller svedt. Vær opmærksom på om din solcreme er blevet for gammel, da den kan miste sin effektivitet over tid. 

Beklædning

Beklædning er også en vigtig form for solbeskyttelse. Bær tøj med lange ærmer og lange ben, hvis det er muligt, for at beskytte huden mod solens stråler. Vælg lette og åndbare materialer som f.eks. bomuld. Du kan også bruge en bredskygget hat for at beskytte ansigtet, ørerne og nakken. 

Du kan beskytte dine øjne at vælge solbriller, der beskytter 100% mod UVA- og UVB-strålerne. Sørg for, at solbrillerne passer godt og dækker øjnene helt for at give den bedste beskyttelse. 

Søg skygge

Når det kommer til at opholde sig i solen, er det vigtigt at søge skygge, når solen er stærkest, som normalt er mellem kl. 12 og 15. Begræns den direkte sol ved at bruge en parasol eller markise, hvis du er i solen i længere tid. Du bør søge indendørs en gang imellem eller i skyggen for at give huden en pause fra solen.  


Når solen er uundgåelig

Hvis du alligevel får en solskoldning, er det vigtigt at kunne genkende symptomerne og vide, hvordan du skal behandle den. Rød, smertefuld og varm hud er de mest almindelige symptomer på solskoldning. I mere alvorlige tilfælde kan der opstå blærer, hævelse og feber. 

For at behandle solskoldning bør du køle huden ned med koldt vand eller en kold komprimering. Anvend en fugtgivende aftersun gerne med aloe vera for at lindre smerten og hjælpe huden med at falde til ro. Drik masser af vand for at forhindre dehydrering og hjælpe kroppen med at komme sig. 

Det er også vigtigt generelt at holde dig hydreret, når du opholder dig i solen. Drik rigeligt med vand, før du går ud i solen, og fortsæt med at hydrere hele dagen. Du kan også spise frugt og grøntsager med et højt vandindhold, som agurker og meloner, for at holde dig hydreret.  Solsikkerhed for børn

Når det kommer til børn og solsikkerhed, er det vigtigt at tage ekstra forholdsregler, da de er ekstra sensitive og intolerante. Babyer under 6 måneder bør holdes væk fra direkte sollys, da deres hud er mere følsom overfor solen. 

Brug en solcreme med høj faktor og bredspektret beskyttelse på småbørn og babyer, der er udsat for solen. Her bør du anvende en solcreme decideret udviklet til børn, da disse ofte er ekstra vandfaste.  

Børn bør derudover også blive klædt i beskyttende tøj og en hat, når de er ude, for at beskytte dem på bedst mulig måde. Hold altid øje med dit barn, så du kan overvåge for eventuelle tegn på solskoldning. 

At opholde sig i solen kan være en dejlig og gavnlig oplevelse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte sig mod solens potentielle skader. I denne artikel kan du læse mere om, hvad du kan gøre for at beskytte dig mod solens stråler. 


Læs mere:

Soleksem – Alt du skal vide om eksemet og hvordan du forebygger det
Hvad er holdbarheden på din solcreme? 
Guide: Sådan vælger du den rigtige solfaktor 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.