Soleksem – Alt du skal vide om eksemet og hvordan du forebygger det

Skrevet af
Soleksem - to små piger sidder på stranden og smører hinanden ind i solcreme

Hvad er soleksem?

Soleksem, der også kaldes polymorft lysudslæt, er en forbigående eksem, som opleves i forårs- og sommermånederne og rammer ca. 15% af befolkningen i de skandinaviske lande. Det er oftest unge kvinder i alderen 10-30 år, som udvikler sygdommen. Eksemen kan opstå når huden udsættes for solens ultraviolette stråler.


Hyppighed

Ud af de 15% af befolkningen, som rammes af soleksem, ses 85% af tilfældene hos piger og kvinder i 10-30 årsalderen. Personer med lys hudtype har kun lidt pigment og derfor øges risikoen for at soleksem opstår. Personer med mørkere pigmenteret hud kan dog også udvikle soleksem, og derudover kan soleksem også være arveligt betinget.


Hvorfor opstår soleksem?

Man kender ikke den egentlige årsag til soleksem. En teori går på, at det drejer sig om en slags allergisk reaktion på et stof, som frigives i huden som reaktion på soludsættelse. Generelt kan man sige, at soleksem skyldes meget stor overfølsomhed for solens ikke-synlige UV stråler. Hos ca. halvdelen af de personer som rammes, er der tale om overfølsomhed over for UVA-stråler, som er langbølget (320-400 nm) ultraviolet lys. Ca. ¼ er overfølsomme over for UVB-stråler, som er kortbølget (28-320 nm) ultraviolet lys. De resterende ca. ¼ vil være overfølsomme over for både UVB- og UVA-stråler.

Reaktionen på soleksem ses oftest i de tidlige forårsmåneder, hvor huden udsættes for sollys og eksemet fremprovokeres i løbet af 2-3 dage med en reaktion med kløe og udslæt.


Symptomer

Søg skygge og undgå soleksem samt solens skadelige UVA- og UVB-stråler

Symptomerne viser sig forskelligt fra person til person. Hos de fleste opstår der dog stærk kløe i de hudområder, som har været udsat for sollys:

 • Ansigtet
 • Halsen
 • Øverste del af brystet og ryggen
 • Arme og ben

Man kan også opleve et rødligt udslæt med små knopper eller blærer.


Behandling

For at forbedre tilstanden er det mest effektive råd at minimere ophold i stærkt sollys. Det ramte hudområde bør dækkes med tøj for at minimere yderligere udbrud så vidt som muligt. En solbeskyttelse med høj faktor anbefales til alle personer med soleksem. 

For at forebygge udbrud af soleksem anbefales det også at anvende en solbeskyttelse med høj beskyttelse, som beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. 
Det er vigtigt at huske at gentage påføringen af solcremen flere gange om dagen, for at bevare den korrekte beskyttelse. Du kan med fordel anvende en luftig beklædning, som vil give dig ekstra beskyttelse. Men et helt generelt råd er, at du bør undgå solbadning og solarium, da dette med store chancer kan fremprovokere dit soleksem.

Skal du på skiferie, hvor lyset kan være stærkt og samtidig ofte reflekteres af sneen, bør du være ekstra forsigtig og altid anvende høj solfaktor.

Brug ekstra beskyttelse mod solen

Hvis du er i behandling med et præparat i et af følgende lægemiddelgrupper, skal du være ekstra opmærksom på at beskytte dig mod solen, da de kan gøre huden lysfølsom:

 • NSAID
 • Antibiotika: doxycyclin, tetracylin, sulfonamider, nalidixinsyre, kinolonderivater
 • Antidepressiva: tricycliske
 • Psykofarmaka: klorpromazin
 • Antidiabetika: sulfonylurea
 • Antiepileptika: karbamazepin
 • Antiaarytmika: amiodaron, kinidin
 • Antihypertensiva: captopril
 • Diuretika: tiazider

Få lindret dit soleksem med en kølende aftersun

Hvis du døjer med soleksem, bliver det ofte værre, når din hud bliver varm. Derfor kan det være lindrende at komme en kølende creme på, så din hud ikke føles så varm. En god kølende aftersun er generelt også et must have at have med på ferie, da din hud vil have godt af en masse pleje og næring efter tid i solen.  

Læs mere om sol:

Ting du skal huske, når du opholder dig i solen
Hvad er holdbarheden på din solcreme?
Guide: Sådan vælger du den rigtige solfaktor

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.