Soleksem – Alt du skal vide om eksemet og hvordan du forebygger det

Skrevet af
Soleksem - to små piger sidder på stranden og smører hinanden ind i solcreme

Hvad er soleksem?

Soleksem, der også kaldes polymorft lysudslæt, er en forbigående eksem, som opleves i forårs- og sommermånederne og rammer ca. 15% af befolkningen i de skandinaviske lande. Det er oftest unge kvinder i alderen 10-30 år, som udvikler sygdommen. Eksemen opstår når huden udsættelses for solens ultraviolette stråler.


Hyppighed

Ud af de 15% af befolkningen, som rammes af soleksem, ses 85% af tilfældene hos piger og kvinder i 10-30 års alderen. Personer med lys hudtype har kun lidt pigment og derfor øges risikoen for at sygdommen opstår. Personer med mørkere pigmenteret hud kan dog også udvikle soleksem. Soleksem kan også være arveligt betinget.


Hvorfor opstår soleksem?

Man kender ikke den egentlige årsag til soleksem. En teori går på, at det drejer sig om en slags allergisk reaktion på et stof, som frigives i huden som reaktion på soludsættelse. Generelt kan man sige, at soleksem skyldes meget stor overfølsomhed for solens ikke-synlige UV stråler. Hos ca. halvdelen af de personer som rammes, er der tale om overfølsomhed over for UVA-stråler, som er langbølget (320-400 nm) ultraviolet lys. Ca. ¼ er overfølsomme over for UVB-stråler, som er kortbølget (28-320 nm) ultraviolet lys. De resterende ca. ¼ vil være overfølsomme over for både UVB- og UVA-stråler.

Reaktionen på soleksem ses oftest i de tidlige forårsmåneder, hvor huden udsættes for sollys og eksemet fremprovokeres i løbet af 2-3 dage med en reaktion med kløe og udslæt.


Symptomer

Søg skygge og undgå soleksem samt solens skadelige UVA- og UVB-stråler

Symptomerne viser sig forskelligt fra person til person. Hos de fleste opstår der dog stærk kløe i de hudområder, som har været udsat for sollys:

 • Ansigtet
 • Halsen
 • Øverste del af brystet og ryggen
 • Arme og ben

Man kan også opleve et rødligt udslæt med små knopper eller blærer.


Undersøgelse

Er du mere interesseret, er det muligt at blive undersøgt hos hudlægen eller på en af landets hudafdelinger.


Forløb

Det er ikke muligt, at forudsige et forløb med soleksem, da nogle personer kun oplever et enkelt eller få udbrud, hvorimod andre kan have svære udbrud i mange år.


Behandling

For at forbedre tilstanden er det mest effektive råd at minimere ophold i stærk sollys. Det ramte hudområde bør dækkes med tøj for at minimere yderligere udbrud. En solbeskyttelse med meget høj beskyttelsesgrad anbefales til alle personer med soleksem. 

For at forebygge udbrud af soleksem anbefales det at anvende en solbeskyttelse med meget høj beskyttelse, som beskytter mod bare UVA- og UVB-stråler. Husk at gentage påføringen af solcremen flere gange om dagen, for at bevare den korrekte beskyttelse. Du kan med fordel anvende en luftig beklædning, som også yder beskyttelse. Et generelt råd er, at du bør undgå solbadning og solarium. Hvis du tager på skiferie, hvor lyset kan være stærkt og samtidig ofte reflekteres af sneen, skal du være ekstra forsigtig og altid anvende høj solfaktor.


Hvis du er i behandling med et præparat i et af følgende lægemiddelgrupper, skal du være ekstra opmærksom på at beskytte dig i sol, da de kan gøre huden lysfølsom:

 • NSAID
 • Antibiotika: doxycyclin, tetracylin, sulfonamider, nalidixinsyre, kinolonderivater
 • Antidepressiva: tricycliske
 • Psykofarmaka: klorpromazin
 • Antidiabetika: sulfonylurea
 • Antiepileptika: karbamazepin
 • Antiaarytmika: amiodaron, kinidin
 • Antihypertensiva: captopril
 • Diuretika: tiazider

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?