Stop tør hoste!

Skrevet af
Stop tør hoste og krillerhoste med disse simple og gode råd!

Mange danskere lider af tør hoste. Det gælder ikke blot voksne, men også børn, der ofte må generes af tør hoste om natten, når vi er udsat for inflammerede eller irriterede luftveje.

Kriller i halsen og den medfølgende krillerhoste kan dog behandles, og du kan derpå slippe for en vedvarende tør hoste og dens mange frustrerende og afkræftende gener. Læs blot med nedenfor, hvor vi giver dig de bedste råd mod tør hoste.  


Hvad er tør hoste?

Tør hoste kan være en stor plage både for dig selv, men også for dem, der i løbet af natten bliver vækket af de gentagende hosteanfald. Hoste er en refleks, som forårsages af kroppens forsøg på at fjerne fremmede elementer eller partikler i luftvejene.

Der kan være tale om alt fra støvpartikler, røg og gasser til slim, bakterier, infektioner eller virus, som alle kan udløse hoste. Hoste er dog helt almindeligt både under og efter en luftvejsinfektion.

Oftest er det en tør hoste, der rammer. Denne er også bedre kendt som irritationshoste eller krillerhoste, hvor der blot forekommer host og en kildende fornemmelse i halsen, men ingen slim. Hosten kan senere ændre karakter, således der kommer hoste med slim eller tør hoste og feber grundet en virus.

Er tør hoste farligt?

Den tørre hoste er mest uundgåelig om natten, hvor vi ligger ned. Det skyldes, at denne stilling øger trykket på lungerne, så de må presses mere sammen. I størstedelen af tilfældene er tør hoste både forbigående og harmløs. Ofte varer det ikke længere end 2 uger, men du bør søge læge såfremt det gør. Varer det i over 8 uger betegnes det som kronisk. Pas på dig selv og andre ved at være mundbind og holde en god håndhygiejne. 

Du bør altid kontakte din læge, når småbørn får hoste, og desuden hvis du oplever symptomer som: 

 • Brystsmerter
 • Åndedrætsbesvær
 • Feber
 • Dårlig almen tilstand

Det er altid en god ide at tage hånd om hosten, idet hosteanfaldene og de medfølgende gener både kan være anstrengende, irriterende og tære på kræfterne. 


Årsager til tør hoste

Typiske årsager til tør hoste er: 

 • Røg
 • Luftforurening
 • Kemiske dampe bl.a. fra rengøringsmidler
 • Forkølelse
 • Influenza
 • Bihulebetændelse
 • Allergi
 • Astma
 • KOL
 • Bronkitis

Behandling af tør hoste

Vi vil selvfølgelig alle helst undgå en tør hals og anstrengende hoste. Skulle du dog være uheldig at blive ramt, kan du til enhver tid finde et effektivt middel mod tør hoste hos Med24.dk.

Lindring af host kan både foregå ved sugetabletter, brusetabletter, hostestillende medicin, mikstur eller hostesaft mod tør hoste. Et af de bedre råd er desuden at sørge for at få rigeligt med væske i løbet af dagen, da det både mindsker irritationen og reducerer mængden af hosteanfald.

Hostestillende – ikke slimløsende medicin!
Mange går galt i byen ved at vælge præparater og lignende, der egentlig tjener det formål at tage hånd om hoste med slim. Det er vigtigt at vælge et hostestillende middel fremfor et slimløsende. Hostestillende midler med blandt andet antihistamin hæmmer hosterefleksen og virker desuden beroligende. Dette kan virke i 4-8 timer og derpå give dig en rolig nat.   

Midler mod tør hoste
Hexokain sugetabletter kan anvendes i forbindelse med tør hoste og smerter i mund og svælg. Det virker svagt bedøvende på mundslimhinden, og mindsker derfor tendensen til hoste. Andre sugetabletter som Zyx og Strepsils kan ligeledes anvendes mod øm, irriteret hals og svælg. Disse har derudover en svag bakteriedræbende effekt, som kan gøre dig fri for din hoste tidligere.   

Behandling af tør hoste hos børn
Hostestillende medicin med antihistamin kan gives til børn ned til 2 år. Nogle sugetabletter kan anvendes af børn fra 6 år. Doseringen og andre forhold bør du altid tjekke i indlægssedlen inden brug. Du bør som hovedregel også tale med din læge inden brug af medicin og lægemidler til børn.  


Har du også slim i halsen? Læs mere i denne artikel!

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.