Slim i halsen - Læs om årsager og behandling

Skrevet af

Med forkølelse, allergi, bronkitis og bihulebetændelse er der stor risiko for at opleve hoste og slim i halsen. Til tider kan det være svært at komme af med det seje slim, men vi har samlet en række husråd og andre behandlingsformer, som kan give dig en hjælpende hånd.  

Hvad er slim?

Mange faktorer kan være årsagen til dannelsen af ekstra slim i halsen. Det kan blandt andet være virus, infektion, tobaksrøg med mere. Ofte hænger det sammen således at hoste og slim i halsen følges ad.

Det gælder nemlig at vores nederste luftveje helst bør være sterile. Når vi begynder at hoste, er det tegn på at fremmede partikler, støv, skidt og bakterier er kommet i luftvejene, og hosten er kroppens forsøg på at rense sig selv.

Når hosten afløses af løsnet slim (produktiv hoste), skyldes det oftest en infektion eller virus, som kroppen skal af med. Det overskydende slim kan både være ubehageligt at bære rundt på, og det gælder derfor om at få løsnet slimet i halsen.  

Hvidt slim i halsen

Hvis slimen er hvid, klar og tynd, er der oftest tale om en mindre virus af forkølelse, allergi, ophobning af støvpartikler eller lignende.  

Gult slim i halsen

Har du oplevet at have sejt slim i halsen, der har haft en tyk konsistens, gullig næsten grøn farve? Så kan det være tegn på en virus af større karakter som influenza eller bihulebetændelse. Er du ligeledes ramt af hoste og feber kan det skyldes en bakterie, der kræver behandling. Ellers kan slimløsende lægemidler være den rette vej at gå.

Hosten kan vare i lang tid, hvis slimen er sej, der er meget slim i halsen eller det sidder godt fast. Du bør altid opsøge læge, såfremt du er bekymret eller hosten varer mere end 2 uger.

Det er dog almindeligt at have slim i halsen hele tiden, da det har en vigtig betydning for vores hals. Det er derimod ikke meningen at produktiv hoste og følelsen af at have overproduktion af slim i halsen skal vare ved. 

Hvad er slim vigtigt for?

Til trods for at slim kan være til stor gene både dag og nat, har det også en vigtig betydning for kroppen såsom: 

 • Slimet fanger og filtrere fremmede partikler, bakterier m.m.
 • Det bekæmper infektioner.
 • Slim renser og fugter luftvejene.
 • Det opretholder luftfugtigheden i kroppen bl.a. i næseborene.
 • Det beskytter lungerne.

Årsager til slim i halsen

Som tidligere nævnt kan der være flere årsager til, at der ophober sig slim i halsen, som kroppen har behov for at komme af med. Det skyldes som regel: 

 • Forkølelse
 • Influenza
 • Bihulebetændelse
 • Halsbetændelse
 • En allergisk reaktion
 • Halskatar
 • Partikler: støv, skidt og snavs
 • Bakterier
 • Røg og forurening

Som ryger kan mange nikke genkendende til slim i halsen om morgenen – dette er ikke usædvanligt. Af ovenstående årsager til overproduktion af slim er det godt at løsne slimet i halsen, for at komme hurtigere af med bakterierne, der har ophobet sig i luftvejene. Mange er bekymret for covid-19, når de mærker symptomerne på forkølelse eller influenza. Husk derfor at blive testet, hvis du har symptomer, benyt mundbind og hold afstand.

Vi har derfor listet en række råd mod slim i halsen, som kan hjælpe dig på rette vej. 

Slimløsende midler

Døjer du med sejt slim, der er svært at slippe af med? Så kan et slimløsende middel være med til at hjælpe dig af med det overskydende slim. Slimløsende lægemidler hjælper med at løsne slimet og gøre det tyndere, således det bliver lettere at hoste op og komme af med det, der sidder og genere i din hals.

Vær opmærksom på at sugetabletter er henvendt smerter og irritation i halsen. Disse har en smertestillende effekt og til tider svag bakteriedræbende effekt. De er derfor ikke henvendt bekæmpelsen af slim, som mange har fået for øre, at de gør.

Derimod findes der både brusetabletter, tabletter, mikstur (hostesaft mod slim) samt pulver til oral opløsning. Nogle af de mest anvendte heriblandt er Granon 600 mg brusetabletter og Bromhexin mikstur, som er et aktivt lægemiddelstof.

Dette bør du undgå!
For at undgå øget produktion af slim bør du undgå for mange mælkeprodukter og desuden rygning. 

Du kan læse meget mere om sygdomme og irritation i hals og mund i disse artikler om tør hoste og ondt i halsen!

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.