Rygestop - nikotinpræparater

Rygestop med nikotinpræparater

Hvad er nikotinpræparater?
Du kan få nikotinpræparater som:

Tyggegummi
Tabletter til at lægge under tungen
Sugetabletter
Næsespray
Inhalator
Plaster.

Du kan få flere af præparaterne med forskellige mængder af nikotin. Fælles for præparaterne er, at de hjælper med at dæmpe din fysiske trang til tobak. Det skyldes, at de delvist erstatter den nikotin, du ville have fået ved at ryge. De fleste nikotinpræparater dæmper hurtigt din trang til nikotin. Kun plastret skiller sig ud. Det afgiver nikotinen langsomt over hele dagen. Hvilken form og styrke du skal vælge, afhænger af hvor meget ryger du, og hvornår du ryger.

Nogle gange kan det være nødvendigt at kombinere flere produkter. Det kan fx være plaster og tyggegummi. Du kan få hjælp til at vælge på apoteket. Derudover finder du en grundig brugsanvisning på pakken. Er du i tvivl kan du spørge på apoteket, eller der hvor du har købt produktet.

Kan jeg få bivirkninger af nikotinpræparater?
Ja. Får du bivirkninger, vil du typisk få irriterede slimhinder i mund, hals eller næse. Men sætter du fx plaster på, vil du evt. mærke en irritation, der hvor plasteret sidder. Du har også større risiko for at få søvnforstyrrelser, hvis du anvender nikotinplaster om natten. Du skal desuden lære en speciel tyggeteknik for ikke at få problemer med maven, hvis du bruger tyggegummi. Øvrige bivirkninger kan være:

  • Hovedpine
  • Mavegener
  • Kvalme.

Hvor lang tid skal jeg fortsætte med at tygge nikotintyggegummi?
Den anbefalede periode er 3-4 måneder. I den periode skal du trappe dit forbrug ned. Det er vigtigt, at du ikke erstatter dine cigaretter med et konstant forbrug af nikotinpræparater, selv om du herved undgår de kræftfremkaldende stoffer, som er i tobakken. Det skyldes, at du stadigvæk er afhængig af nikotin, som i sig selv kan være skadeligt.

Kan jeg bruge nikotinpræparater, når jeg er gravid?
Ja, men det kan ligesom cigaretter skade barnet. Det er bedst, hvis du kan holde op med at ryge uden at bruge medicin. Der er tilbud om rygeafvænning, som specielt henvender sig til gravide. Tal med din læge, din jordemoder eller dit apotek om at få hjælp til at holde op. Kan du ikke holde op med at ryge, er fordelen ved nikotinpræparater frem for rygning, at barnet undgår en lang række skadelige stoffer fra tobaksrøgen. Barnet får også en mindre mængde nikotin.

Kilder:
Institut for Rationel Farmakoterapi: medicinmedfornuft.dk

 

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.