Alt om håndkøbslægemidler til rygeafvænning

Skrevet af
kvinde slapper af med24

Tusindvis af danskere har fået hjælp til rygestop med håndkøbslægemidler. Selvom nogle rygere foretrækker at springe direkte ud i et rygestop med en såkaldt “kold tyrker”, hvor man dropper røgen fra den ene dag til den anden, viser erfaringer dog, at man oplever færre abstinenser ved en gradvis nedtrapning end med et brat rygestop. Nedtrapning kan ske ved hjælp af eksempelvis nikotinerstatning. Din chancer for succes med en kold tyrker afhænger meget af din viljestyrke, da man kan risikere at opleve voldsommere abstinenser. Bliv klogere på de rygestopprodukter du kan få i håndkøb her!

knap til rygestoppprodukter

Hjælpemidler til rygestop

Til et rygestop kan du finde mange forskellige præparater, der kan gøre den store ændring nemmere. Disse hjælpemidler kan både være målrettede nikotintrangen, følelsen af at ryge en cigaret eller det ubehag, som følger med rygestoppet som bivirkning.  

Nikotinerstatning er et meget populært hjælpemiddel til rygestop, som bruges til at mindske abstinenserne fra nikotinmangel, så du kan fokusere på at ændre dine vaner omkring rygning i stedet. Her vil du nemlig indtage små mængder nikotin som erstatning for cigaretter, og du kan så efterfølgende trappe langsomt ned på dit forbrug af nikotinerstatning, når du ikke længere oplever problemer med rygetrang.  

Nikotinerstatning findes i mange forskellige udgaver, og de har hver deres fordele. Hvilket produkt, der passer bedst til dig, afhænger helt af, hvilken metode til at indtage nikotin, som du synes bedst om, og som passer bedst til dine behov. De forskellige typer nikotinerstatning, som du kan finde hos Med24.dk er: 

     •  Nikotinplaster
     •  Nikotintyggegummi
     •  Nikotin Inhalator 
     •  Nikotintabletter 
     •  Nikotin Næsespray 
     •  Nikotin mundspray 

Du kan læse mere om den enkelte type af nikotinerstatning nedenfor.

Nikotinplaster

Nikotinplaster anvendes oftest til rygere som ryger mere end 20 stk. cigaretter dagligt. Ved brug af depotplaster tilføres der en mindre mængde nikotin til kroppen hele dagen. Plastret dækker ikke den akutte trang til cigaretter og derfor anbefales det at anvende et hurtigtvirkende præparat sammen med, f.eks. tyggegummi eller sugetabletter.
Plasteret anvendes efter følgende tabel:

Nikotintyggegummi

Nikotintyggegummi er manges favorit, da det samtidig med at lindre symptomerne fra nikotinmangel kan flytte fokus fra abstinenserne. Når du tygger på noget, kan du nemlig nemmere distrahere dig selv fra lysten til at ryge en cigaret. 

Nikotin inhalator

En nikotin inhalator giver også en lille mængde nikotin, så du kan slippe for ubehaget ved nikotinmangel. Inhalatoren kan bruges indtil du ikke længere oplever problemer med cigaretter, hvorefter du langsomt skærer ned på forbruget af nikotin.

Nikotin tabletter

Nikotintabletter fungerer på samme måde som inhalatoren og kan være nemmere og mere diskrete at anvende. Når rygetrangen melder sig, placerer du blot tabletten i munden, og den vil herefter langsomt afgive nikotin til kroppen. Vælg fx de populære Nicorette Cooldrops Icy Mint, der desuden har en frisk smag af mint. 

Nikotin næsespray

Hvis du gerne vil have stillet nikotintrangen hurtigt, kan du med fordel bruge Nicorette Nikotin Næsespray, da nikotinen optages hurtigt til blodbanen gennem næseslimhinderne.  

Nikotin mundspray

Nikotin mundspray kan nemt tages med på farten, og den kan anvendes straks når nikotintrangen melder sig.  


Andre rygestopprodukter

hvide lunger på grøn baggrund med24

Hvis du døjer med slem nikotinafhængighed, kan du tage kontakt til lægen, for der findes også forskellige receptpligtige midler og piller som fx Champix, som kan bruges til at behandle nikotinafhængighed.

Mentholcigaretter

Hvis man ved rygestop oplever flest problemer med at stoppe med selve aktiviteten at ryge en cigaret, kan man anskaffe sig en menthol cigaret. Denne “falske” cigaret kan bruges som erstatning for almindelige cigaretter, og den kan genbruges mange gange, hvis man fylder op med nye mentholkrystaller som fx Urtegaarden Menthol Krystaller.

Nedtrapningsfiltre

Som en hjælp til nedtrapningsfasen inden sidste cigaret, kan du benytte dig af Smoof Rygeafvænningsfilter, hvor du gennem 28 dage bruger 4 forskellige filtre på sine cigaretter. Disse filtre sænker gradvis mængden af nikotin og røg, som du indtager ved rygning, og de kan derfor gøre overgangen til et rygestop nemmere.


Mængden af nikotin i rygestopprodukter

Du kan få flere af præparaterne med forskellige mængder af nikotin. Fælles for præparaterne er, at de hjælper med at dæmpe din fysiske trang til tobak. Det skyldes, at de delvist erstatter den nikotin, du ville have fået ved at ryge. De fleste nikotinpræparater dæmper hurtigt din trang til nikotin. Kun plastret skiller sig ud. Det afgiver nikotinen langsomt over hele dagen.

Nikotintyggegummi kan du få fra 2 mg til 4 mg nikotin, mens du kan få tabletter fra 1-4 mg. Depotplastrene fungerer som sagt på en anden måde og derfor er dosis større. Her kan du finde produkter 7-25 mg. nikotin, hvor de enkelte styrker kan bruges forskelligt. . Hvilken form og styrke du skal vælge, afhænger af hvor meget ryger du, og hvornår du ryger. 

Nogle gange kan det være nødvendigt at kombinere flere produkter. Det kan f.eks. være plaster og tyggegummi, hvor plasteret lindre den generelle uro i kroppen, som følger med et rygestop, mens tyggegummiet eller nikotin sygetabletterne kan kurere den akutte rygetrang.


kvinde er i dårlig humør pga abstinenser fra nikotinafhængighed

Hvilke bivirkninger er der ved rygestop?

Der findes mange forskellige reaktioner på et rygestop. Får du abstinenser, vil du typisk få irriterede slimhinder i mund, hals eller næse. Men sætter du f.eks. nikotinplaster på, vil du evt. mærke en irritation, der hvor plasteret sidder. Du har også større risiko for at få søvnforstyrrelser, hvis du anvender nikotinplaster om natten. Du skal desuden lære en speciel tyggeteknik for ikke at få problemer med maven, hvis du bruger nikotintyggegummi. Øvrige bivirkninger ved rygestopkan være:

  • Rygetrang
  • Kvalme
  • Rastløshed
  • Træthed
  • Hoste
  • Mavegener
  • Øget apppetit
  • Nedtrykt sindstemning
  • Irritabilitet
  • Hovedpine

Hvor lang tid skal jeg fortsætte med at tygge nikotintyggegummi?

Den anbefalede periode er 3-4 måneder. I den periode skal du trappe dit forbrug ned. Det er vigtigt, at du ikke erstatter dine cigaretter med et konstant forbrug af nikotinpræparater, selv om du herved undgår de skadelige stoffer, som er i tobakken. Det skyldes, at du stadigvæk er afhængig af nikotin, som i sig selv kan være skadeligt.


Kan jeg bruge nikotinpræparater, når jeg er gravid?

Ligesom cigaretter kan nikotinerstatning skade barnet. Det er bedst, hvis du kan holde op med at ryge uden at bruge medicin. Der er tilbud om rygeafvænning, som specielt henvender sig til gravide. Tal med din læge, din jordemoder eller dit apotek om at få hjælp til at holde op. Kan du ikke holde op med at ryge, er fordelen ved nikotinpræparater frem for rygning, at barnet undgår en lang række skadelige stoffer fra tobaksrøgen.

pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.