Rødkløver og planteøstrogener - hvad betyder de for kvindekroppen?

Skrevet af
Planteøstrogener og rødkløver - hvad betyder de for kvindekroppen?

Planteøstrogener og rødkløver - hvad betyder de for kvindekroppen?

Østrogener har mange vigtige roller for hele kvindekroppen – det er ikke blot udviklingen og funktionen af de kvindelige kønsorganer. I en piges opvækst og i den fødedygtige alder er kroppen selv i stand til at opretholde et stabilt østrogenniveau, som har betydning for knoglestyrken og kvaliteten af vores hud. Samtidig holder de også arterierne sunde, sikrer et normalt blodtryk og normale kolesterolniveauer. Hjernefunktion og humør påvirkes også af østrogener. Derved kan det hurtigt konkluderes, at østrogener spiller en vigtig rolle for bevarelsen af kvinders vævs ungdommelighed.


Hvorfor er planteøstrogener vigtige?

Planteøstrogener er stoffer, der findes i planter, og som er i stand til at efterligne østrogenernes virkning. Dette er muligt, da deres strukturer er utrolig meget lig de menneskelige østrogeners. Samtidig er menneskekroppen også i stand til at acceptere dem, som var de helt deres egen. Derfor mener man også, at planteøstrogener er de primitive forløbere for vores egne menneskelige østrogener.

Planteøstrogener har eksisteret i vores kost i tusinder af år. Forskere mener, at planteøstrogenerne skaber den optimale balance med kroppens egne østrogener, efterhånden som kvinder gennemgår deres reproduktive fase og er igennem den. Derfor er det tydeligt, at vores kroppe har tilpasset sig planteøstrogenerne, og kan nærmest ikke undvære dem. Dog er planteøstrogener ikke så stærke og effektive, som de østrogener kroppen selv er i stand til at skabe. Derfor ses også kun minimal effekt af planteøstrogener hos yngre kvinder, da de har tilstrækkelige mængder af egne østrogener i blodet, som er meget stærkere.

Når alderen stiger, falder østrogenniveauet også, og planteøstrogenerne bliver mere og mere væsentlige, da de med tiden vil overtage de menneskelige østrogeners rolle. Omkring 50 års-alderen vil østrogenproduktionen være så lav, at planteøstrogenerne er hovedkilden til østrogenaktiviteten.

Plantehormoner, som har en god effekt på kroppens østrogener, kan klassificeres i grupper:

 • Flavoner
 • Flavononer
 • Flavololer
 • Chalconer
 • Lignaner
 • Isoflavoner

De meste almindelige typer af planteøstrogener er flavoner, lignaner og isoflavoner. Lignaner og flavoner findes i de fleste kornsorter, frugter og grønsager, mens isoflavoner kun findes i bælgplanter som kløver, soja, linser, kikærter og bønner. Man ved, at der findes over 1.000 forskellige isoflavoner, og nyere forskning viser, at der er fire isoflavoner, som spiller en helt unik og vigtig rolle i denne forbindelse. Dette er biochanin, formononetin, genistein og daidzein. Disse fire isoflavoner findes i særligt store mængder i rødkløverplanten sammen med plantens andre komplekse næringsstoffer.


Rødkløver og kvindekroppen

Rødkløver (Trifolium pratense) tilhører bælgplantefamilien og er en af de rigeste kilder til isoflavoner, som findes i naturen. Rødkløver kan have følgende fordele:

 • Rødkløver indeholder ca. 10 gange mere isoflavon end sojabønnen, som er den næst rigeste bælgplante, som indeholder isoflavon.
 • Rødkløver er en af de få planter, som indeholder alle fire vigtige isoflavoner. Sojabønnen indeholder kun to - genistein og daidzein.
 • Rødkløver indeholder ingen toksiske substanser, sådan som anti-nutritive faktorer, der forekommer i andre bælgfrugter.

Det er isoflavonerne (planteøstrogenerne) i rødkløver, som kan have den regulerende effekt på hormonsystemet. Når rødkløver indtages i helt naturlig form, kan det være svært for os mennesker at optage isoflavonerne. Dette skyldes, at der er tilkoblet glukosemolekyler til isoflavonerne. I Herrens Mark REGOMEO er der derfor tilsat mælkesyrebakterier, som fraspalter glukosen. Derved kan isoflavonerne optages i blodbanen i den såkaldte aglykonform. Samtidig har mælkesyrebakterierne en fantastisk evne til at hjælpe vores mikroflora i tarmen. 

Herrens Mark REGOMEO kan derfor bidrage med en positiv effekt på: 

Billede og link til Herrens Mark REGOMEO
 • Hedeture
 • Søvn
 • Træg fordøjelse
 • Humørsvingninger

Derfor har nogle kvinder en positiv effekt ved at indtage REGOMEO i forbindelse med gener i overgangsalderen. Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark indeholder desuden pebermynte, citronmelisse, salvie og mælkebøtte. 


Læs mere:

Overgangsalderen? Det er helt normalt! 
Forhøjet blodtryk - hvad kan man gøre? 
Probiotika - hjælper mælkesyrebakterier egentlige immunforsvaret? 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.