Rødkløver og planteøstrogener - hvad betyder de for kvindekroppen?

Skrevet af
Planteøstrogener og rødkløver - hvad betyder de for kvindekroppen?

Planteøstrogener og rødkløver - hvad betyder de for kvindekroppen?

Østrogener har mange vigtige roller for hele kvindekroppen – ikke blot udviklingen og funktionen af de kvindelige kønsorganer. I en piges opvækst og i den fødedygtige alder er kroppen selv i stand til at opretholde et stabilt østrogenniveau, som har betydning for knoglestyrken og kvaliteten af vores hud. Samtidig holder de også arterierne sunde, sikrer et normalt blodtryk og normale kolesterolniveauer. Hjernefunktion og humør påvirkes også af østrogener. Derved kan det hurtigt konkluderes, at østrogener spiller en vigtig rolle for bevarelsen af kvinders vævs ungdommelighed. For at opnå et så stabilt østrogenniveau som muligt, kan det være en fordel at indtage planteøstrogener - de såkaldte phytoøstrogener.

Hvorfor er planteøstrogener vigtige?

Planteøstrogener er stoffer, der findes i planter, og som er i stand til at efterligne østrogenernes virkning. Dette er muligt, da deres strukturer er utrolig meget lig de menneskelige østrogeners. Samtidig er menneskekroppen også i stand til at acceptere dem, som var de helt deres egen. Derfor mener man også, at planteøstrogener er de primitive forløbere for vores egne menneskelige østrogener.

Planteøstrogener har eksisteret i vores kost i tusinder af år. Forskere mener, at planteøstrogenerne skaber den optimale balance med kroppens egne østrogener, efterhånden som kvinder gennemgår deres reproduktive fase og er igennem den. Derfor er det tydeligt, at vores kroppe har tilpasset sig planteøstrogenerne og kan nærmest ikke undvære dem. Dog er planteøstrogener ikke så stærke og effektive, som de østrogener kroppen selv er i stand til at skabe. Derfor ses også kun minimal effekt af planteøstrogener hos yngre kvinder, da de har tilstrækkelige mængder af egne østrogener i blodet, som er meget stærkere.

Når alderen stiger, falder østrogenniveauet også og planteøstrogenerne bliver mere og mere væsentlige, da de med tiden vil overtage de menneskelige østrogeners rolle. Omkring 50 års alderen vil østrogenproduktionen være så lav, at planteøstrogenerne er hovedkilden til østrogenaktiviteten.

Plantehormoner, som har en god effekt på kroppens østrogener, kan klassificeres i grupper:

 • Flavoner
 • Flavononer
 • Flavololer
 • Chalconer
 • Lignaner
 • Isoflavoner.

De meste almindelige typer af planteøstrogener er flavoner, lignaner og isoflavoner. Lignaner og flavoner findes i de fleste kornsorter, frugter og grønsager, mens isoflavoner findes kun i bælgplanter som kløver, soja, linser, kikærter og bønner. Man ved, at der findes over 1.000 forskellige isoflavoner, og nyere forskning viser, at der er fire isoflavoner, som spiller en helt unik og vigtig rolle i denne forbindelse. Dette er biochanin, formononetin, genistein og daidzein. Disse fire isoflavoner findes i særligt store mængder i rødkløverplanten sammen med plantens andre komplekse næringsstoffer.

Rødkløver og kvindekroppen

Rødkløver (Trifolium pratense) tilhører bælgplantefamilien og er en af de rigeste kilder til isoflavoner, som findes i naturen. Rødkløver kan have følgende fordele:

 • Rødkløver indeholder ca. 10 gange mere isoflavon end sojabønnen, som er den næst rigeste bælgplante, som indeholder isoflavon.
 • Rødkløver er en af de få planter, som indeholder alle fire vigtige isoflavoner. Sojabønnen indeholder kun to - genistein og daidzein.
 • Rødkløver indeholder ingen toksiske substanser, sådan som anti-nutritive faktorer, der forekommer i andre bælgfrugter.

Det er isoflavonerne (planteøstrogenerne) i rødkløver, som kan have den regulerende effekt på hormonsystemet. Når rødkløver indtages i helt naturlig form, kan det være svært for os mennesker at optage isoflavonerne. Dette skyldes, at der er tilkoblet glukosemolekyler til isoflavonerne. I Herrens Mark rødkløver produkter er der derfor tilsat mælkesyrebakterier, som fraspalter glukosen. Derved kan isoflavonerne optages i blodbanen i den såkaldte aglykonform. Samtidig har mælkesyrebakterierne en fantastisk evne til at hjælpe vores mikroflora i tarmen.

Produkterne kan derfor have god effekt på: 

 • Hormonsystemet, hedeture, tynde slimhinder, psykiske ubalancer, dårlig søvn
 • Immunforsvaret, både lokalt i tarmen og i resten af kroppen
 • Fordøjelsen - særligt tyktarm og lever
 • Knogler

Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark indeholder desuden pebermynte, citronmelisse, salvie og mælkebøtte, fire gode droger til nervesystem og fordøjelse.

Rødkløver som alternativ til receptpligtig østrogenbehandling

Flere kvinder i overgangsalderen vælger et kosttilskud med rødkløver, i stedet for en almindelig østrogenbehandling, som er ordineret af egen læge. Samtidig tyder flere studier på, at rødkløver har en effekt på symptomer på overgangsalder. Her er der tale om reduktion af hedeture og bremsning af afkalkning i rygsøjle og hofter. 

Det viser sig, at det er fermenteringsprocessen med mælkesyrebakterier, som har den egentlig effekt for rødkløver-produktet fra Herrens Mark. Ved fermenteringen bliver planteøstrogener i stand til at kunne optages direkte gennem tarmvæggen og over i blodbanen. Dette giver en optimal optagelse af både urteekstrakter og mælkesyrebakterier. Samtidig er produktet helt uden alkohol og konservering. Til gengæld kommer produktet i 2-liters bag-in-box, som sikre en stabil og hygiejnisk emballage, som også har stor betydning for holdbarheden.  

Rødkløver te

Du har også mulighed for at nyde rødkløver i en varm te, fx om aftenen som afslutning på dagen. Dette kan fx være med Natur-Drogeriets tørrede rødkløverblomster, som både egner sig til veganere og vegetarer, da de intet andet end rene rødkløverblomster indeholder. Anvendelsen af rødkløverblomst er enkel og let, for der skal blot bruges 0,5 –1 tsk rødkløverblomst til én kop te. Den simple opskrift på rødkløver te kræver nu blot, at du lader rødkløverblomsten trække i kogende vand i 5-10 minutter og herefter kan du nyde din nylavede te.

Rødkløver te kan, som følge af rødkløvers høje indhold af planteøstrogen, have en virkning i forhold til overgangsalder og de medfølgende hedeture, og med rødkløver te, kan du samtidig nyde et produkt med god smag.  

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.