Probiotika - hjælper mælkesyrebakterier egentlige immunforsvaret?

Skrevet af
probiotika

Det er nødvendigt, at vores immunforsvar er velfungerende, da det skal være i stand til, at nedbryde bakterier – de dårlige bakterier vel og mærket. Vi har nemlig behov for gode bakterier i vores tarmsystem, for at kunne holde de dårlige på afstand. Probiotika hjælper med at holde din tarm i balance.

Hvad er probiotika?

Probiotika, også kendt som mælkesyrebakterier, er levende mikroorganismer der kan have en gavnlig effekt, hvis de bliver tilført i rigelige mængder. Probiotika er kort sagt, et kosttilskud som indeholder levedygtige, veldefinerede mikroorganismer i tilstrækkelige mængder, som kan ændre tarmfloraen i positiv retning, og bevirker dermed en gavnlig helbredseffekt.

Mælkesyrebakterier har den egenskab, at de er i stand til at omsætte kulhydrater og andet organisk materiale til bl.a. mælkesyre. Heraf kommer navnet mælkesyrebakterier. Mælkesyre og de andre fedtsyrer som f.eks. eddikesyre og myresyre gavner mange funktioner i tarmen. De er bl.a. i stand til at stimulere tarmens bevægelser, stimulere celledelingen på indersiden af tarmen og regulere pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe hæmmes eller helt udryddes.

Det kan være svært at kende forskel på de forskellige probiotika og hvad de anvendes imod. Som udgangspunkt skal probiotika opfylde følgende krav:  

  • Probiotika skal være syre- og galderesistent for at kunne modstå mavesyre og galdesafte i mavesækken, så de kan nå frem til tarmen i levedygtig stand.
  • Probiotika består af flere stammer, som skal være i stand til at vedhæfte sig tarmens slimhinde. Det er nemlig i tarmens slimhinde, de skal gøre sit arbejde for at forhindre vækst af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, der ellers vil hæfte sig på tarmslimhinden.
  • Probiotika skal være i stand til at formere sig hurtigt og effektivt.
  • Probiotika skal samtidig effektivt kunne producere antimikrobielle substanser, der er i stand til at bekæmpe skadelige mikroorganismer i tarmen.
  • Deres virkninger skal være veldokumenterede i form af kliniske forsøg af høj kvalitet.

Mange produkter lever op til disse krav – det er dog ikke alle. De fleste producenter vælger at udvikle et produkt med en sammensætning, som passer til ´et bestemt sygdomssegment, de gerne vil dække. Det kan f.eks. være produkter, som udelukkende er til turistmave. Mange danske turister oplever diarré, når kroppen udsættes for ukendte bakterier i fremmede lande. Andre producenter vælger at fokusere bredere for at kunne hjælpe flere dansker med de problemstillinger, der opstår i Danmark. Det kan være lige fra forstoppelse til diarre, de hyppige vekslende afføringer, som ofte er en del af en tarmkatar eller en helt almindelige oppustethed, fordi flere dansker ikke spiser korrekt.


Hvordan virker probiotika?

Probiotika har flere forskellige virkningsmekanismer. De har dog alle en ting til fælles, som er en forudsætning for effekten. Bakterierne skal være i stand til at hæfte sig fast til cellerne i tarmen. Samtidig skal de også være i stand til at forblive i tarmen i længere tid og dermed have tid til at formere sig.

Den probiotiske organisme skal kunne skabe balance i tarmens mikroflora. Dette sker når bakterierne har den rette sammensætning, som er en forudsætning for dennes evne til at fremme sundhed. Samtidig skal den probiotiske organisme være i stand til at minimere tilstedeværelsen af sygdomsfremkaldende bakterier. Dette kan den gøre ved f.eks. at optage den plads, som de skadelige bakterier normalt ville have til rådighed. Det kan også ske ved at danne stoffer som eddikesyre, mælkesyre, hydrogenperoxyd eller bakteriedræbende midler, der hæmmer væksten af bakterier.


Derfor bør du tage mælkesyrebakterier både før og efter antibiotikabehandling

Mælkesyrebakterier er essentielle både som forebyggelse og behandling i forbindelse med en antibiotikabehandling. Rigtig mange af menneskets immunceller befinder sig i tarmen og er særligt afhængig af en velfungerende tarmflora, for at tarmen arbejde optimalt. Når der er ubalance i tarmen, skabes en overreaktion fra immunforsvaret, som giver sig til at angribe egen celler. Det er det samme der sker ved en autoimmun sygdom. Da tarmen er vores vigtigste forsvar i forhold til skadelige bakterier, er det særligt vigtigt, at denne er i balance, når kroppen angribes af en infektion, hvor en antibiotikakur er nødvendig. Antibiotika dræber nemlig alle bakterier - også de gode. Så efterfølgende har tarmen og immunforsvaret ekstra behov for tilskud.

En finsk undersøgelse har vist, at det tager tarmen ca. et år at genoprette tarmfloraen efter en antibiotikakur. Da de færreste mennesker får tilstrækkelig med mælkesyrebakterier gennem kosten, er det særlig relevant med et supplerende tilskud i form af levende bakterier, så kroppen hurtigere kan genetablere et godt forsvar.


Det er et individuelt valg

Det kan være svært at finde ud af, om et kosttilskud indeholder de rigtige mælkesyrebakterier, som lige netop skal gavne din tarm. Følgende oversigt kan give et godt overblik på en af vores bestsellere, Symbioflor+, som har en god sammensætning af mælkesyrebakterier.

2 kapsler Symbioflor+ indeholder: Funktion:
Lactobacillus acidophilus La-14 7,5 mia. La-14 - LActobacillus acidophilus. Denne findes normalt i tarmen, munden og vagina. Traditionelt er de brugt til fermenterede mælkeprodukter, f.eks. A38, og bruges i rigtig mange probiotiske tilskud. Flere studier viser La-14s gode evne til at stimulere den en del af immunforsvaret (interleukin-12)
Bifidobacterium lactis Bl-07 2,0 mia. Bl-07 - Bifidobakterier. Denne bakterie er den primære grund til at ammede spædbørn har et bedre immunforsvar end flaskebørn. Bifidobakterier udgør en vigtig del af tarmfloraen gennem hele livet og opfattes sim gavnlige for helbredet. Særligt er den gavnlig, hvis kroppen bliver udsat for en antibiotikabehandling, for at forebygge diarre. Bl-07 øger interleukin-10 og interleukin-12 nogenlunde lige meget, hvilket også er vigtigt for at stimulere immunforsvaret. Den er også væsentlig for at kunne undgå udviklingen af inflammationer, som især interleukin.10 er ansvarlig for. Både La-14 og Bl-07 fremmer antistofferne IgA, IgG og IgM, hvilket er vigtigt i bekæmpelsen af influenza, bakterie-infektioner og til at forebygge allergier, men også til at skabe antistoffer, som ikke kun virker her og nu, men også kan skabe livsvarig immunitet.
Lactobacillus rhamnosus Lr-32 0,5 mia. Lr-32 - Lactobacillus rhamnosus. Denne er en af de mest almindeligt forekommende lactobacilli hos ammende spædbørn og har været at finde i ost i hundreder af år. I laboratorieforsøg har man set, hvordan Lr-32 øger udskillelsen af interleukin-10.
Inulin (FOS) 26 mg FOS er udvundet af cikoriesyre, som er mad for probiotika - også omtalt som præbiotika.


Se vores store udvalg af mælkesyrebakterier og probiotika her.


Kilder, hvor du kan læse mere om emnet 
Sundhed.dk om probiotika
Sund forskning om probiotika

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.