Probiotika - Mælkesyrebakterier

Kroppen er fuld af bakterier, som er en naturlig del af det indre system. Selvom vi sjældent hører godt om bakterier, når det gælder kroppens helbred, så er flere bakterier faktisk vigtige for os. Bliv meget klogere på mælkesyrebakterier og probiotika her!

Hvad er probiotika? |  Probiotika og antibiotika | Probiotika og sygdomme |  Vælg det rette kosttilskud

138 Produkt(er)

Hvad er probiotika?

De naturlige bakterier i kroppen ser vi ikke, da en stor del af dem lever i tarm- og fordøjelsessystemet, hvor de er livsnødvendige for at opretholde et sundt miljø – også kaldet tarmfloraen. Dette er et udtryk for de mikroorganismer, der lever i en rask mavetarmkanal. Tarmfloraen er afgørende for, om mavetarmkanalen fungerer ordentligt. Hvis ikke mavetarmkanalen fungerer optimalt, vil det kunne mærkes på helbredet. 

Tarmfloraen kan præges således, at sammensætningen af bakterier bliver sundere. Det kan gøres ved enten at spise sundhedsfremmende bakterier eller spise fibre, som de sunde bakterier i tarmen optager. Det er her probiotika kommer ind billedet. Probiotika er et udtryk for et kosttilskud med levende mikroorganismer magen til dem, der allerede eksisterer i tarmfloraen. 

Der findes mange forskellige produkter med probiotika, og det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvad de skal bruges imod. Som udgangspunkt skal probiotika: 

  • Have en veldokumenteret virkning fra kliniske forsøg af høj kvalitet
  • Være galde- og syreresistent, så de kan modstå galdesaft og mavesyre i mavesækken - ellers når de ikke frem til tarmen i levedygtig tilstand
  • Bestå af flere stammer, der kan vedhæfte sig tarmens slimhinde
  • Kunne formere sig hurtigt og effektivt
  • Skal samtidig kunne skabe antimikrobielle substanser til bekæmpelse af skadelige mikroorganismer

Mange probiotika-produkter opfylder disse krav, men der findes også en række produkter, som er produceret til et bestemt sygdomssegment. Det kan eksempelvis være et kosttilskud særligt til såkaldt turistmave, hvor nogle produkter kan hjælpe med at vedligeholde den naturlige og gavnlige tarmflora på trods af fremmede bakterier fra andre lande. Nogle mærker har derimod et bredere fokus på danskernes tarmproblemer derhjemme. 


Hvordan virker probiotika?

De mest kendte mælkesyrebakterier er stammer inden for slægten Bifidobacterium og Lactobacillus. Bakterier som dem har, modsat patogene bakterier, til opgave at interagere med vores celler i et sundhedsfremmende forhold. Patogene bakterier, også kaldet sygdomsfremkaldende bakterier, får immunforsvaret til at reagere og producere stoffer, som slår cellerne ihjel.

Når først de sundhedsfremmende bakterier er nået ned i tarmen og har bosat sig der, kan de gøre gavn på flere forskellige måder. Det er forskelligt fra stamme til stamme, hvad den er bedst til. En kan være god til producere vitaminer og styrke immunforsvaret, imens en anden kan være god til at producere fedtsyrer og beskytte mod sygdomsfremmende bakterier. 

Det er mælkesyrebakteriernes opgave at:

  • Beskytte mod de patogene bakterier
  • Stimulere immunforsvaret
  • Producere værdifulde stoffer for kroppen

Som sagt kan det være svært at kende forskel på de forskellige probiotika, og hvad de anvendes imod. Hvor nogle produkter passer til problemer med maven og fordøjelsen, som mange turister oplever, når de udsættes for nye bakterier i fremmede lande, vælger andre producenter at fokusere bredere for at kunne hjælpe flere med forskellige problemstillinger. Her kan du læse mere om produkter til maven og fordøjelsen.

Mælkesyrebakterier bruges også til at styrke bakteriefloraen andre steder. Eksempelvis i mundhulen (f.eks. ProlacSan) eller i skeden (f.eks. Vivag eller Femidur). 


Probiotika og antibiotika

Det kan være fornuftigt at bruge mælkesyrebakterier forebyggende, hvis man skal i behandling med antibiotika. Tarmfloraen bliver ofte meget påvirket af antibiotika. Faktisk kan bakteriefloraen i tarmen være påvirket i helt op til to år efter en kur.

Problemet opstår fordi antibiotika ikke kun slår de patogene bakterier ihjel, men også de gode bakterier, som normalt opretholder den gode balance. Det er dog vigtigt at tage antibiotika og probiotika forskudt af hinanden, gerne med et par timers mellemrum. Ellers kan man risikere at antibiotikummet slår mælkesyrebakterierne ihjel, inden de når at virke.


Naturlige, sundhedsfremmende bakterier

Der er et stigende fokus på muligheden for at forbedre folks sundhedstilstand ved hjælp af sundhedsfremmende bakterier – enten gennem dem, som er naturligt fremkommende i fødevarer, ved dem, som tilsættes fødevarer med det formål at optimere varen, eller ved dem, som kan indtages som kosttilskud - både til børn og voksne. Vælg mellem tablet, kapsler eller pulver alt efter, hvilket produkt du går efter.

Hvis du derimod tiltales af, at du kan indtage mælkesyrebakterier i takt med, at du spiser dine daglige måltider og uden at skulle huske at dosere et tilskud – så findes der også en løsning på det. I forlængelse af det stigende fokus på de sundhedsfremmende bakterier, findes der efterhånden flere fødevarer, som kan tilbyde det samme. Måske har du allerede hørt om Kefir? Et fermenteret mælkeprodukt, der kan indtages som væske eller som granulat. Det er en af de fødevarer, der er rigest på levende mikroorganismer, der kan styrke og pleje tarmfloraen. 


Hvilken probiotika er bedst - Vælg det rette probiotiske kosttilskud

Når det gælder probiotiske kosttilskud, så skal du vælge det produkt, der kan give dig og din tarmflora mest mulig værdi. Vælg blandt kendte mærker som NDS, Biosym, Duolac, Vita Biosa, LactiPlus, Udo’s Choice og mange flere. For os hos Med24 er det vigtigt, at du får en god oplevelse, når du handler her på siden. Derfor er du naturligvis velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til specifikke produkter, din ordre eller andet.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.