Overgangsalderen? Det er helt normalt!

Skrevet af
Stort billede - Hænder holder et lille rødt ur, hvor klokken viser 18:20


Overgangsalderen er en naturlig del af en kvindes liv, hvor produktionen af østrogen og progesteron falder. Denne periode kan være forbundet med en række ubehagelige symptomer, som kan mindske livskvaliteten. Der findes dog visse tips og tricks, du kan gøre brug af, hvis du ønsker at minimere de symptomer og gener, der ofte medfølger overgangsalderen.

I denne artikel kan du læse alt det, du bør vide om din krop i overgangsalderen, og hvordan du kan være med til at påvirke den hormonelle forandring. 


Hvad er overgangsalder?

Overgangsalderen er den tid i en kvindes liv, hvor hun naturligt stopper med at have menstruation. Man siger, at når en kvinde ikke har haft menstruation i et år, er hun i menopause. Overgangsalderen er en naturlig del af aldringsprocessen, og sker typisk for de fleste kvinder, når de er mellem 45 og 55-årsalderen, og markerer afslutningen på en kvindes frugtbare periode. Dette sker, når æggestokkene gradvist ophører med at producere de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron, hvilket fører til ophør af menstruationen. 

Østrogen og progesteron er ansvarlige for reguleringen af menstruationscyklussen, og spiller en vigtig rolle i en kvindes reproduktive system. I takt med at æggestokkene ophører med at producere disse hormoner, vil en kvinde opleve hormonelle udsving og ubalancer, der kan føre til forskellige symptomer og ændringer i kroppen. Overgangsalder - symptomer

Symptomer på overgangsalderen og sværhedsgraden på dem kan være ret forskellige fra person til person. Nogle er så generede, at det kræver behandling, mens andre slet ikke lader sig bemærke af overgangsalderen, men pludselig oplever at menstruationen er ophørt uden videre.

Det mest almindelige symptom der forekommer, når overgangsalderen er over dig, er når dit menstruationsmønster pludselig bliver uregelmæssigt, men der findes derudover et hav af forskellige symptomer og gener, du kan opleve i forbindelse med perioden.

Rundt billede - Moden kvinde sidder med orange vifte

Hyppige

 • Hedeture, svedeture eller nattesved
 • Søvnløshed
 • Hjertebanken
 • Blødningsforstyrrelser

Mindre hyppige

 • Tørre slimhinder i skeden
 • Smerter ved samleje og mindsket sexlyst
 • Kløe og udflåd
 • Naturlig vandladningstrang
 • Urininkontinens
 • Hyppigere blærebetændelse
 • Hjertekarsygdomme

Øvrige

 • Knogleskørhed 
 • Hyppigere knoglebrud
 • Ryg- og ledsmerter
 • Hovedpine, kvalme samt mavesmerter
 • Psykisk påvirkning (Overgangsalder og depression)
 • Træthed og svimmelhed
 • Humørsvingerne


Hvorfor kommer man i overgangsalder?

Forandringerne og årsagen til hele postyret findes i æggestokkene, hvor der sker et ophør med dannelsen af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Har du fået fjernet livmoderen, men ikke æggestokken, vil du derfor stadig opleve denne hormonelle forandring og dermed også de symptomer, der forekommer i forbindelse med overgangsalderen.

Når blødningerne bliver uregelmæssige, skyldes det, at ægløsningen ikke længere fungerer, som den skal. Det kommer sig af, at progesteron, der frigives efter ægløsning og dæmper/styrer østrogen under æggets modning samt ægløsning, ikke længere dannes. Efterhånden vil det også betyde, at der bliver produceret mindre østrogen, hvorledes der til sidst vil ske et ophør af ægløsning og dermed efterfølgende menstruationscyklus. Derfor er uregelmæssig blødning også en af de mest hyppige symptomer.Er du i overgangsalderen eller ej?

Hvis kvinder over 45 oplever symptomer som blødningsforstyrrelser og hedeture, kan man godt konstatere at det er overgangsalderen, som er ankommet. Men hvis du er under 45, kan du taget en blodprøve hos din læge, hvor man kan teste hormonindholdet i blodet. Heri måles bl.a. mængden af FSH (det follikelstimulerende hormon), som er det overordnede kønshormon, der stimulerer æggestokkene. FSH er forhøjet i forbindelse med overgangsalderen, og kan være det i mange år før menopausen. Tallet svinger dog betydeligt i perioden, og man kan derfor ikke sige noget om menstruationens endelige ophør.

Når man er fertil eller i den fødedygtige alder, ligger FSH under menstruationen oftest under 10, når æggene begynder at blive få, stiger tallet langsomt. Hos damer i 70-års alderen er FSH typisk over 100.Overgangsalder mænd

Overgangsalder er ikke kun noget, som kvinder kan opleve, der bliver bare ikke snakket lige så meget om overgangsalder og mænd, hvilket er en fejl. Både for mænd og kvinder sker der mange ting med kroppen i takt med, at vi bliver ældre, og også hos mænd bliver dannelsen af kønshormoner mindre med tiden. 

Mænd vil med årene danne mindre af kønshormonet testosteron, lige som kvinder danner mindre østrogen og progesteron. For mænd sker dette typisk omkring 50-60 års-alderen. 

Overgangsalder hos mænd kaldes andropause, og indikerer at de langsomt begynder at få færre mandlige kønshormoner. Lige som ved kvinder er det ikke alle mænd, som mærker noget til de faldende kønshormoner, og symptomerne kan også variere fra mand til mand. 

Symptomer på overgangsalder hos mænd kan f.eks. være træthed, manglende sexlyst, problemer med erektion eller dårligt humør.  Hvordan kan du hjælpe dig selv igennem overgangsalderen?

Oplever du generende symptomer i forbindelse med din overgangsalder? Nogle kosttilskud kan benyttes i forbindelse med overgangsalderen, for at give kroppen en hjælpende hånd igennem dens forandring, der kan medføre ubehagelige gener og symptomer.

Regomeo Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark

Herrens Mark REGOMEO

REGOMEO er fremstillet af presset saft fra rødkløvers blade og blomster. Disse planter høstes om sommeren, når de er fyldt med friskhed og vitalitet, og derefter presses og fermenteres de i en proces, der adskiller planteøstrogenerne fra sukkermolekylerne i rødkløveren. Denne proces gør det muligt for dem at blive optaget direkte gennem tarmvæggen og ind i blodet. Rødkløver, med sit indhold af planteøstrogener, samt tilsætningen af ekstrakter fra citronmelisse, salvie og pebermynte, hjælper med at lindre overgangsalderens symptomer. 

Rødkløver støtter kvinder i en behagelig og rolig overgangsalder i forbindelse med: 

 • Hedeture
 • Øget svedproduktion
 • Rastløshed

Citronmelisse bidrager til at opretholde: 

 • Et positivt sind
 • Sund søvn
 • Mental og fysisk trivsel

Pebermynte hjælper med at styrke: 

 • Fordøjelses-systemet

Salvie understøtter: 

 • Normal svedfunktion
 • Bevarelse af leddenes fleksibilitet og mobilitet
Natur-Drogeriet rødkløver 120 kapsler

Natur-Drogeriet Rødkløver

Natur-Drogeriets Rødkløver kapsler er et naturligt kosttilskud, der indeholder 400 mg rødkløverekstrakt pr. kapsel og leveres i en pakke med 120 kapsler. Rødkløver er kendt for sit indhold af planteøstrogener, især isoflavoner, og kan medvirke til at mindske lettere gener i forbindelse med overgangsalderen. 

Natur-drogeriets Rødkløver kapsler er nemme at indtage og integrere i din daglige rutine. Du skal tage 1-2 kapsler to gange om dagen før et måltid.


Der kan være mange forskellige symptomer i forbindelse med overgangsalderen og udover brugen af kosttilskud, er der også andre ting, du kan gøre for at mindske dine symptomer.

Nogle kvinder oplever, at deres slimhinder i skeden bliver tørre, og dette kan godt give ubehag i forbindelse med samleje. Her kan det være en god ide at bruge en glidecreme for at mindske friktioner under samleje. Dette kan være med til at give en bedre oplevelse for begge parter. Der fås også vaginalcremer som håndkøbslægemidler, som kan lindre denne gene.

Det kan være en god ide at holde dit soveværelse køligt, og generelt have flere lag tøj på, så du hurtigt kan tage lidt af, hvis du får en hedetur.

Læs også:

Tørhed i skeden 
Rødkløver og planteøstrogener - hvad betyder de for kvindekroppen? 
Kollagen – din huds bedste ven 


Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.