Kløende hovedbund? Læs om behandling og årsager her

Skrevet af
kløende hovedbund

Om hovedbunden

Hovedbunden består, ligesom huden på resten af kroppen, af overhud, læderhud og underhud. I læderhuden findes både hårsækkene og talgkirtlerne. Hårsækkene er der, hvor håret bliver dannet og er hæftet fast. Talgkirtlerne producerer fedt til hovedbunden og har en afgørende faktor i hovedbundens tilstand. Hvis talgkirtlerne ikke producerer nok fedt, resulterer det i en tør og kløende hovedbund. Ligeledes fører en overproduktion af talg måske til skæl eller fedtet hovedbund. Skæl i hovedbunden vil også vise sig i form af kløe og ubehag i hovedbunden.

Der findes flere forskellige grunde til en kløende hovedbund og det kan være svært at finde ud af, hvad der ligger til grund for ubalancen i hovedbunden. Tør hovedbund er den primære grund, men psoriasis er også en mulig grund.


Tør hovedbund

Tør hovedbund opstår oftest ved, at talgkirtlerne i læderhuden ikke producerer nok fedtstof til hovedbunden. Symptomerne ved dette er kløe, løse hudflager og i kritiske tilfælde revner i huden. Kolde klimaer, specielt varmevekslingen mellem kolde og varme temperaturer, kan resultere i en tør og kløende hovedbund.
Det er meget vigtigt, at du ikke forveksler tør hovedbund med skæl, selvom de to tilstande kan ligne hinanden lidt. Hvis du lider af kløende hovedbund og hvide flager, er det altså ikke skæl og skal behandles som en tør hovedbund. Hvis hovedbunden bliver behandlet, som om du har skæl, vil situationen kun forværres.


Skæl i hovedbunden

Skæl i hovedbunden er et meget udbredt problem, der forårsager blandt andet kløe i hovedbunden, rødme og irritation. Op til hver 5. dansker oplever på et tidspunkt i livet at lide af skæl. Der er langt flere mænd end kvinder der lider af skæl. Dette skyldes blandt andet, at det mandlige kønshormon stimulerer produktionen af talg, der i nogle tilfælde er grunden til skæl. Lidelsen er ikke farlig og smitter ikke, men kan være til gene både fysisk og psykisk for dig, der har det.

Skæl kan forekomme ved en ubalance i hovedbunden, stress, nedsat immunforsvar, penicillinbehandling, hormonelle forandringer eller andet. Det kan være ret generende, men du kan heldigvis komme dit skæl til livs ved at bruge en god skælshampoo.Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis i hovedbunden er en velkendt lidelse og mange danskere lider under det. Sygdommen indebærer gerne smerter, irritation og kløe i hovedbunden. Psoriasis kan ofte forveksles med skæleksem i hovedbunden, da de ligner hinanden meget. Psoriasis er en kronisk sygdom, men der findes metoder til at holde symptomerne nede.

Stress, sukker, alkohol, rygning og rygning er bare nogle af de ting, du skal undgå, for at holde psoriasis udbrud nede. Disse fremprovokerer gerne lidelsen og forøger chancen for irriteret og kløende hovedbund.


Behandling af tør og kløende hovedbund

For at kunne behandle dine gener korrekt, er det nemmest, hvis du kender årsagen til din tørre hovedbund. Det er vigtigt, at du kun vasker dit hår og hovedbund, når det er yderst nødvendigt - max 1-2 gange om ugen. Det er samtidig en god idé at bruge en meget mild sæbe eller ingen, for at bevare en normal PH værdi i hovedbunden. En almindelig shampoo, der indeholder sæbe og kemikalier, er med til at udtørre huden i hovenbunden. Hvis du vasker dit hår oftere end 1-2 gange om ugen, vasker du dit naturlige fedtlag væk fra hovedbunden og det vil resultere i en endnu mere tør hovedbund.

Kost har rigtig meget at sige i forbindelse med en sund og velafbalanceret hud og hovedbund. Talgkirtlerne i huden har brug for de rette næringsstoffer for at kunne producere den rette mængde talg. Hvis talgkirtlerne ikke får de essentielle næringsstoffer, vil det resultere i en irriteret og kløende hovedbund.

Der findes mange sæber og shampooer til tør og kløende hovedbund. Mange af disse shampooer har en øjeblikke effekt, der afhjælper problemerne med hovedbunden her og nu. De fjerner dog ikke problemerne på længere sigt. Her skal der andre og mere effektive produkter i brug.

Herunder kan du se nogle gode råd til at komme af med din kløende hovedbund:

•   Du kan bruge en god shampoo beregnet til tør hovedbund
•   Du kan bruge en god fugtgivende creme til hovedbunden

Hvis ingen af overnævnte metoder virker, bør du kontakte din læge, så du kan blive undersøgt nærmere.

Er det ikke kun din hovedbund, som er tør?

Hvis du mangler ekstra fugt og næring til dit hår, kan du prøve en god hårkur, som kan hjælpe til at styrke og give pleje til dit hår.

Pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.