Hvor mange uger er man gravid?

Skrevet af
hvor mange uger er man gravid

Hvor længe varer en graviditet?

Du er som udgangspunkt gravid i 40 uger. Det er normalt at føde mellem ca. 3 uger før termin og 2 uger efter termin. Hvis dit barn bliver født inden for disse uger, går man ud fra, at barnet er født raskt. Bliver dit barn født før 37. graviditetsuge, er der en øget risiko for, at barnet ikke er udviklet tilstrækkeligt og har brug for ekstra lægehjælp. Bliver dit barn født lang tid før termin kan det i værste tilfælde være så sygt, at det har svært ved at overleve. Bliver dit barn født efter 25. graviditetsuge anses det ikke længere som en uprovokeret abort og barnet forsøges reddet. Har du derimod ikke født inden for 2 uger efter din terminsdato, vil din jordemoder anbefale dig at blive sat i gang. Det er lavet studier på, at hvis et barn ligger i maven mere end 42 graviditetsuger, er der øget risiko for at barnet dør i moderens mave. Den præcise grund er endnu ikke fastlagt.

Terminsdatoen er den dato, du forventes at føde. Den fastsættes ud fra den første dag i din sidste menstruation.


Hvornår kan jeg blive gravid?

Du kan blive gravid, når du har ægløsning. Dette sker oftest 14 dage efter din første dag i din sidste menstruation. Ægløsning er den periode i kvindens menstruationscyklus, hvor det ubefrugtede æg bliver løsnet fra æggestokken og flyttes ned til livmoderen. I livmoderen kan ægget enten blive befrugtet med en sædcelle eller udskilt under menstruationen, hvis ægget ikke befrugtes. Ønsker du at blive gravid skal du derfor have sex samtidigt med ægløsningen, så mandens sædcelle kan befrugte dine æg. Da en sædcelle kan forblive levende i kvindens krop i op til 6 dage efter samleje, kan kvinden blive befrugtet i denne tid efter samlejet, hvis hun har ægløsning. Ægget lever til gengæld kun i 12-24 timer i kvindens krop, og det er derfor vigtigt at time samlejet for at optimere chancen for at blive gravid.

En ægløsningstest kan være en god investering, hvis du ønsker at blive gravid. Den kan vise præcis hvornår du har størst chance for at undfange et barn.


Undersøgelser under graviditeten

Der findes flere undersøgelser i graviditeten. Lægebesøg, jordemoder og skanning er de almindelige kontroller under graviditeten.

I ca. uge 12 i din graviditet bliver du inviteret til en skanning. Her bliver nakkefolden på fosteret målt. Sammen med dine blodprøver fra egen læge og målingerne fra nakkefolden, bliver der vurderet hvor stor en risiko der er, for at dit barn bliver født med f.eks. downsyndrom. I uge 18 bliver du igen inviteret til skanning på sygehuset. Her måler de barnet i maven og undersøger for større misdannelser. Her kan du også få kønnet at vide på dit barn - hvis du ønsker det.

Gennem din graviditet skal du skiftevis til læge, jordemoder og skanning. Alt dette er for at sikre at dit barn og ikke mindst dig selv er sunde og raske gennem hele graviditeten. Din urin bliver tjekket ved hvert besøg hos jordemoder og læge for at vurdere, om det indeholder for meget protein. Hvis proteinindholdet i urinen er højt under graviditeten kan det betyde, at du har begyndende svangerskabsforgiftning.

Undersøgelser i graviditeten

Tryk her for at hente billedet til print


Gode råd under graviditeten

Regel nr. 1 når du er gravid: pas på dig selv! Det er vigtigt, at du tænker på dig selv og ikke mindst din baby i maven under din graviditet. Der er mange ting du skal tage hensyn til, når du er gravid.

-    Undgå alkohol. Det er dokumenteret, at det kan skade fosteret at indtage alkohol, hvis du er gravid. Det er skadeligt for udviklingen af barnets organer, især hjernen og nervesystemet er udsat. Barnet kan senere udvikle indlæringsproblemer, hvis det er blevet skadet på grund af alkohol.

-    Undgå rygning og passiv rygning. Rygning er værst, men passiv rygning har også en negativ effekt på fosteret under graviditeten. Hvis du ryger mens du er gravid, er der en større risiko for, at barnet bliver født for tidligt og har en lav fødselsvægt. Ydermere får barnet ikke den nødvendige ilt, når det ligger i maven. Når moderen ryger en cigaret, svarer det til at barnet får samme mængde nikotin og andre giftstoffer.

-    Undgå kemikalier. Du skal så vidt muligt undgå kemikalier, når du er gravid. Hårfarvning, afblegning af hår, makeup, parfume og creme kan indeholde kemikalier, der ikke er godt for fosteret i maven. Derfor anbefales det at bruge hudpleje og makeup med ingredienser fra naturlig oprindelse eller økologiske produkter. Nogle typer maling og spraymaling er heller ikke anbefalelsesværdigt under en graviditet.

-    Undgå indmad og tun i større mængder. Indmad har et stort indhold af blandt andet A vitamin. A vitamin har en negativ effekt på små børn og fostre, derfor bør du kun indtage små mængder. Tun indeholder en høj mængde tungmetaller, der heller ikke bør indtages, når du er gravid.


Følg din graviditet uge for uge hos ALT.dk


Kosttilskud til den gravide og ammende

Risikoen for at føde et barn med rygmarvsbrok er 75% mindre, hvis kvinden tager et kosttilskud med folsyre. Det betyder, at kun én ud af fire kvinder vil få et barn med rygmarvsbrok, hvis hun tager et folsyre-tilskud. Kvinder anbefales derfor at tage 400 mikrogram dagligt fra planlagt graviditet til og med graviditetsuge 12. Gravide anbefales også et dagligt tilskud på 10 microgram svarende til den dosis, der er i en multivitaminpille til gravide.


Efter fødslen

Efter en fødsel har moderen brug for ekstra vitaminer og mineraler for at holde kroppen i gang, specielt hvis du har valgt at amme. Du kan være sikker på at barnet får de vitaminer og den næring, det har brug for gennem modermælken, men du står måske tilbage og mangler det. Derfor bør du som nybagt mor og ammende tage en multivitaminpille hver dag og en kalktablet.

Dit barn bør efter 2. leveuge begynde at tage et tilskud af D vitamin. Nyfødte børn har et lager D-vitamin. Hvor stort dette lager er, afhænger af, hvor meget D-vitamin deres mor har kunnet overføre til dem under graviditeten. I løbet af de første 6 uger mindskes barnets lager. Modermælk indeholder ikke tilstrækkeligt D-vitamin til at dække barnets behov. Det anbefales derfor, at spædbørn fra de er 14 dage gamle og til de er 2 år. får 10 mikrogram D-vitamin tilført dagligt som D-dråber

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.