Hvad er C vitamin godt for - Få svaret lige her!

Skrevet af
c vitamin

Om C vitamin

C vitamin, også kaldet ascorbinsyre, er en af de mest almindelige vitaminer. Dog er det også en af de mest gavnlige. C-vitamin er en stærk antioxidant og styrker immunforsvaret kraftigt. Vitaminet forebygger problemer med tandkødet, slimhinder, hud og øjne og har stor betydning for blodkredsløbet og hjertet. Endvidere er C-vitamin med til at sikre den psykiske balance. C-vitamin blev oprindeligt berømt for at modvirke skørbug. Sømænd udviklede skørbug fordi de i længere perioder ikke fik frisk grønt og frugt, men dette behandlede C-vitaminet.

C-vitamin finder du i vævsområder mellem cellerne rundt i kroppen, hvor de beskytter cellerne mod de frie radikaler. Kroppen kan lagre op til ca. 1500 mg. C-vitamin. Dette depot er opbrugt efter omkring 3 måneder, derefter kan kroppen begynde at vise symptomer på mangel af C-vitamin.
Til forskel fra dyr, er mennesker ikke i stand til selv at danne C-vitamin, derfor bør du indtage et tilskud C-vitamin til din daglige kost.


Hvad er C vitamin godt for?

Forkølelse

C-vitamin forebygger forkølelse og influenza, men helbreder ikke forkølelse. Vitaminet beskytter hjernen mod iltmangel og findes specielt i nervevævet rundt i kroppen.

 • Understøtter en normal psykisk funktion
 • Medvirker til at omdanne energi til kroppen
 • Medvirker til et normalt fungerende nervesystem
 • Medvirker til immunsystemets funktion
 • Bidrager til mindre træthed og udmattelse
 • Understøtter dannelsen af kollagene og elastine fibre i huden
 • Understøtter dannelsen af kollagen til bruskvæv og blodkar
 • Øger optagelsen af jern
 • Understøtter funktionen af knogler, tandkød, hud og tænder

Symptomer på C vitamin mangel

Mangel på C-vitamin kan føre til træthed, søvnbesvær, udmattelse, psykisk ubalance, dårlig sårheling, krampetendens, hæmorider, hårtab, hudblødning, blå mærker, synsvækkelse, for tidlig aldring og blodmangel. Hvis man oplever en eller flere af disse symptomer i forbindelse med C-vitaminmangel, bør du straks begynde at tage et tilskud af C-vitamin på minimum 500 mg. dagligt.


Hvem bør indtage C vitamin tilskud?

Næsten alle kan have gavn af at få et dagligt tilskud C-vitamin.
Ved tobaksrygning, p-piller, stress, fysisk hårdt arbejde, solbadning og forurening har mennesket større behov for et C-vitamin tilskud. Specielt rygere har brug for et større indtag, for at undgå rynker, slap hud og stivhed.

Personer der indtager drikkevarer med meget sukker, sodavand, slik, kage og lignende har svært at få C-vitaminet til at lagre sig i kroppen og cellerne, da de i forvejen er fyldt op af sukkerstoffer.  Dette kan medføre til større risiko for forkølelse, da den forebyggende effekt fra C-vitaminet ikke bliver benyttet.

Gravide kan også have gavn af et tilskud af C-vitamin. C-vitamin manifesterer sig til slimhinderne og forebygger for tidlig vandafgang og dermed forebygger man en for tidlig fødsel.

Ved mænd giver et dagligt indtag på 200 mg. c-vitamin en bedre beskyttelse af sædcellerne og dermed større mulighed for at forplante sig.


Anbefaler dagligt indtag af C vitamin

 • Spædbørn: 40 mg.
 • Småbørn: 50 mg.
 • Skolebørn: 60 mg.
 • Voksne: 60 mg.
 • Gravide: 80 mg.
 • Ammende: 100 mg.
 • Sportsudøvere og hårdtarbejdende: 200-1000 mg.

Her er der taget udgangspunkt i minimunsdoseringer. Det kan ofte være nødvendigt at indtage en større dosis, specielt hvis du er ryger eller har et stort forbrug af stimulanser. Dette kunne f.eks. være kaffe, sukker og alkohol. Her ville det optimale behov være ca. 200 mg.
C-vitamin er vandopløseligt, hvilket betyder, at du som hovedregel ikke kan få for høj en dosis. Det C-vitamin, kroppen ikke har brug for, udskiller sig sammen med urinen.


Bivirkninger

Hvis du indtager doser på under 1000 mg. C-vitamin, giver det meget sjældent bivirkninger.  Hvis doseringen er over 1000 mg., kan du risikere mavesmerter og diarré på grund af syren.
Du kan få syreneutralt C-vitamin, så hvis du lider af mavesmerter eller lignende, er disse anbefalelsesværdige. Brusetabletter og syrefri C-vitamin kan anvendes for at undgå syregener.


Naturligt indtag af C vitamin fra mad

C-vitamin findes i mange fødevarer og vi indtager dem dagligt via frugt, grønt, kød og lignende.
For at få den optimale mængde C-vitamin gennem kosten, skal du spise 500-600 gr. grøntsager dagligt og gerne rå. Dette er de færreste, der når op på, så derfor er et tilskud af C-vitamin nødvendigt for at være dækket ind.

C-vitamin findes i alle frugter og grøntsager; tomater, kartofler, citroner, appelsiner, peberfrugt, hyben, bønner, broccoli og lignende. Jo friskere det grønne er, desto mere C-vitamin findes der deri.
I fisk, kød, frø og mælk findes der også C-vitamin. Du skal dog være opmærksom på, at C-vitaminet bliver nedbrudt ved opvarmning, stegning og kogning. Det samme sker ved konservering og nedfrysning.


Top 5 bedste og naturlige kilder til C vitamin

 • Hyben
 • Rød peberfrugt
 • Grønkål
 • Broccoli
 • Appelsin

100 gr. hyben indeholder 840 mg. C-vitamin
100 gr. rød peberfrugt indeholder 199 mg. C-vitamin
100 gr. broccoli indeholder 123 mg. C-vitamin
100 gr. grønkål indeholder 169 mg. C-vitamin
100 gr. appelsin indeholder 63 mg. C-vitamin

Ofte når du er forkølet begynder du straks at både spise og drikke appelsiner, som et forsøg på at komme sygdommen til livs ved hjælp af C-vitamin. Men som i kan se ovenover er det faktisk appelsin der ligger nederst på listen over de mest C-vitamin fyldte frugter og grønt. Du får et bedre og mere mærkbart resultat, ved at spise hyben eller rå peberfrugt. Her er det dog vigtigt at nævne, at C-vitamin ikke er et direkte middel mod f.eks. forkølelse, men virker forebyggende mod sygdommen.


C vitamin og hudpleje

C-vitamin har en naturlig eksfolierende og antioxiderende effekt på huden. C-vitamin reducerer solskadet hud og reparerer huden i dybden. Vitaminet reducerer brune pigmentforandringer, fine linjer og rynker.
C-vitaminet stimulerer de kollagene fibre i huden og efterlader huden mere spændstig, ungdommelig og med mere glød.


C vitamin og sygdom

C-vitamin kan sænke blodets indhold af LDL-kolesterol og hæve indholdet af HDL-kolesterol. Det medvirker til at styrke årevæggene og holde dem glatte, da inflammation i årerne hæmmes.  
C-vitaminer bidrager til at gøre blodet mere letflydende og blodtrykket sænkes.
C-vitamin kan have en effekt på receptpligtig medicin, for eksempel blodfortyndende medicin. Hvis du tager blodfortyndende medicin og gerne vil have en tilskud C-vitamin, bør du som udgangspunkt snakke med din læge før indtagelse af produktet.


C vitamin som kosttilskud

C vitamin kan indtages på flere forskellige måder. De mest normale og brugte metode er en almindelig tablet. Det kunne f.eks. være Solaray C-vitamin 500 mg. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at tage en syreneutral C vitamin, hvis du f.eks. har meget mavesyre eller mavesmerter. Hvis du har svært ved at sluge tabletter, findes der også brusetabletter som du blander med vand.


Pligttekst

Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 11 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Er du nysgerrig på at læse mere om de andre vigtige vitaminer for vores kroppe? Find vores artikler lige her:

- A vitamin
- B vitamin
- D vitamin
- E vitamin
- K Vitamin

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.