Hvornår er din fedtprocent normal?

Skrevet af
Stort billede, kvinde står på en vægt, Med24

Kender du til din fedtprocent, og ved du hvilken betydning fedtprocent har for din sundhed? Fedtprocenten er forskellige for mænd og kvinder, og med vores fedtprocent skema kan du hurtigt danne dig et overblik over din fedtprocent.  


To piger, en stor og en lille, sidder op ad hinanden

Fedtprocent

Den mængde fedt du har på kroppen, blive betegnet som din fedtprocent. Du kan enten have en normal fedtprocent, en lav fedtprocent eller en høj fedtprocent, alt efter hvor meget fedt du har på kroppen sammenlignet med den anbefalet fedtprocent for dit køn og din alder. I nedenstående fedtprocent skema kan du se, om du har en normal fedtprocent, om du skal arbejde på at få en lavere fedtprocent, eller om du allerede har en lav fedtprocent. 

Ved at lave en måling af din fedtprocent, kan du få et billede af, hvordan det står til med din sundhed. Hvis du har en høj fedtprocent, kan de ekstra kilo være belastende for din krop at bære rundt på, samt øge din risiko for at udvikle livsstilsygdomme, som fx hjerte-kar-sygdomme og diabetes. På den anden side, kan en lav fedtprocent også have sundhedsmæssig betydning for bl.a. dit immunforsvar, og kvinder kan opleve udeblivende menstruation grundet en lav produktion af østrogen.  


Normal fedtprocent

En normal fedtprocent, som også kaldes for den anbefalet fedtprocent, vurderes ud fra din alder og dit køn. Dermed er en normal fedtprocent for mænd ikke den samme som en normal fedtprocent hos kvinder. En fedtprocent beregner tager samtidig også højde for din alder, hvorfor yngre personers anbefalet fedtprocent er anderledes fra ældre personers normale fedtprocent.  

Den anbefalet fedtprocent skal du se som en rettesnor for, hvor meget fedt du bør have på kroppen for, at der er tale om en sund fedtprocent, der ikke øger risikoen helbredsproblemer.  

Fedtprocent kvinder & Fedtprocent mænd

Gravid kvinde står i efterårssolen

Der er stor forskel på kvinders fedtprocent og fedtprocenten hos mænd. Hvad der er en normal fedtprocent for kvinder, er for mænd en høj fedtprocent. Som kvinde kan man, godt være misundelig på mænds lavere fedtprocent, der fx gør deres sixpack mere synlig, men det betyder ikke at kvinder skal prøve at få lavere fedtprocent. Grunden til at kvinders fedtprocent generelt er højere, og skal være højere, end fedtprocenten hos mænd skyldes bl.a., at kvinder skal have nok energi i kroppen til at skabe, bære og give næring til et barn.  

Der er også forskel på, hvor det overflødige fedt har tendens til at sætte sig hos mænd og kvinder. Hos mænd sætter fedtet sig ofte på maven, og skaber en såkaldt “æbleform”, mens kvinder oplever at fedtet i højere grad placerer sig på hofterne og ballerne, hvilket kaldes for “pæreform”. Kvinder kan dog også få en æbleform, og som udgangspunkt er det fedtet omkring maven, der har størst betydning for din sundhed. Da en fedtprocent beregner ikke siger noget om, hvordan fedtet er placeret på kroppen, skal både mænd og kvinder være opmærksomme på, hvor fedtet sætter sig. Et taljemål kan fx give et indblik i, om fedtet samler sig om maven.  


Hvordan måler man fedtprocent?

Der findes flere metoder til måling af fedtprocent, så du kan få svar på, hvad din fedtprocent er, og om du har en normal fedtprocent, en lav fedtprocent eller en høj fedtprocent.  

Du kan få målt din fedtprocent med tang, der er udviklet specielt til formålet. Med denne kan du nemt se, om du får en lavere fedtprocent, eller om din fedtprocent stiger.  

Du kan også prøve en badevægt med fedtprocent beregner, der ligeledes nemt og hurtigt giver dig svaret på, hvad din fedtprocent er. Du finder vores store udvalg af vægte, der kan måle fedtprocent her! Og ellers kan du også få lavet en måling af fedtprocent hos lægen. 

Fedtprocent skema

Når du har fået målt din fedtprocent, kan du her i skemaet undersøge, om du skal fokusere på en sundere livsstil, der kan hjælpe dig ned på en normal fedtprocent, eller om du har en lav fedtprocent. Du finder både fedtprocent for kvinder og fedtprocent for mænd: 

20-39 år Fedtprocent kvinder Fedtprocent mænd
1-21% - lav fedtprocent 1-8% - lav fedtprocent
21-33 % - anbefalet/normal fedtprocent 8-20% - anbefalet/normal fedtprocent
33-39% - høj fedtprocent 20-25% - høj fedtprocent
Over 39% - meget høj fedtprocent Over 25% - meget høj fedtprocent
40-59 år Fedtprocent kvinder Fedtprocent mænd
1-23% - lav fedtprocent 1-11% - lav fedtprocent
23-34% - anbefalet/normal fedtprocent 11-22% - anbefalet/normal fedtprocent
34-40% høj fedtprocent 22-28% - høj fedtprocent
Over 40% - meget høj fedtprocent Over 28% - meget høj fedtprocent
60-79 år Fedtprocent kvinder Fedtprocent mænd
1-24% - lav fedtprocent 1-13% - lav fedtprocent
24-36% - anbefalet/normal fedtprocent 13-25% anbefalet/normal fedtprocent
36-42% - høj fedtprocent 25-30% - høj fedtprocent
Over 42% - meget høj fedtprocent Over 30% - meget høj fedtprocent


Er din fedtprocent over den anbefalet fedtprocent, findes der heldigvis mange måder at få lavere fedtprocent på. Kom ned i fedtprocent ved at motionere og spise i kalorieunderskud - Læs vores 14 tips til at spare kalorier i hverdagen eller bliv klogere på årsagerne og konsekvenserne ved overvægt. Du kan også kickstarte et vægttab med Nupo, som kan hjælpe dig godt på vej.


Har du en høj fedtprocent, men en lav kropsvægt, kan der være tale om tyndfedme, hvor fedtet sætter sig rundt om de indre organer. Så selvom du ikke kan se på din krop, at du skal arbejde på at få en lavere fedtprocent, så kan en måling af din fedtprocent gøre dig opmærksom på, at du er over den anbefalet fedtprocent for din alder og dit køn.  

Udover en fedtprocent beregner, kan du også bruge en BMI udregner til at finde ud af, om du har brug for at tabe dig. Med vores BMI udregner kan du både finde BMI for kvinder og BMI for mænd. Beregn BMI her: 


Læs også:

• Keto-guide: Keto for begyndere
• Hvad er undervægt? 
• 8 myter om vægttab

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.