Beregn BMI - Mål og forstå dit BMI tal

Skrevet af
Stort billede, målebånd og vægt på et gulv, Med24.dk

Ønsker du at finde ud af, om du er overvægtig, undervægtig eller normalvægtig? Med en BMI beregner kan du få et indblik i om din vægt er normal i forhold til din højde. Her finder du både vores BMI beregner, BMI skala og en formel for BMI, så du nemt kan få styr på din BMI! 


Hvad er BMI?

BMI er en forkortelse for Body Mass Index eller kropsmasseindex, og beskriver sammenhængen mellem din vægt og din højde. Ved hjælp af en BMI calculator kan du lave en udregning af BMI og derved finde dit BMI tal.  

På den nedenstående BMI tabel kan du se, hvordan de forskellige BMI tal er inddelt, og hvilke BMI grænser der klassificerer undervægt, normalvægt og overvægt. Du kan derfor bruge BMI udregning som rettesnor, når du vil undersøge om du vejer for meget, for lidt eller lige tilpas i forhold til din højde.  

BMI skema, der grupperer BMI tal i undervægt, overvægt og normalvægt, Med24.dk

Hvordan beregner man BMI?

Er du interesseret i at finde ud af, hvordan du kan udregne din BMI? Når du skal lave en BMI beregning kan det gøres på to forskellige måder. Du kan enten anvende vores BMI beregner, der nemt og hurtigt giver dig dit BMI tal, eller du kan lave en beregning ved hjælp af en formel for BMI. 

BMI kvinder & BMI mænd

Du kan både bruge en BMI udregner til at beregne BMI for kvinder og BMI for mænd, men den er ikke egnet til at udregne BMI hos børn og teenagere. BMI skalaen viser BMI for voksne over 18 år, da en BMI test af et barn også er BMI aldersbestemt og afhængigt af køn - modsat vores BMI test for voksne, der udelukkende forholder sig til højde og vægt. 


BMI beregner

Indtast din vægt i kilo og din højde i centimeter, og tryk derefter på “beregn BMI”. Du kan se dit BMI tal under “min BMI”. Når du har lavet din BMI måling, kan du hoppe op i den overstående BMI tabel og få svar på, hvorvidt din vægt er normal sammenlignet med din højde.  

Din vægt (kg) Din højde (cm) Dit BMI

Beregn BMI    Start forfra

BMI formel

Har du lyst til selv at prøve at udregne din BMI, skal du blot indsætte din vægt og højde i følgende BMI formel: 

BMI = vægt(kg) / højde(m)^2 

Når du har udregnet din BMI, kan du, ligesom ved brug af vores BMI beregner, anvende vores BMI skala til at få en indikation om, hvorvidt du er overvægtig, normalvægtig eller undervægtig.  Normal BMI og sund vægt

Du kan bruge BMI som et redskab til at finde ud af, om du har en sund vægt. Dog er det vigtigt at understrege, at der er flere faktorer i forhold til en sund vægt, som dit BMI tal ikke tager højde for.  

Når du ønsker at lave en BMI udregning for at undersøge om, du har en normal BMI, skal du være opmærksom på, at en BMI calkulator ikke skelner mellem muskelmasse og fedtmasse. I stedet beregner den dit BMI tal på baggrund af at din fedtmasse varierer, mens din muskelmasse er konstant – problemet er bare, at dette ikke altid er tilfældet.  

Har du en muskelmasse, der er større end normalt, vil du på et BMI skema blive klassificeret som overvægtig, da en BMI formel udregner dit BMI tal efter, at din vægt skyldes en stor fedtmasse i stedet for en stor muskelmasse.

Er du en muskuløs kvinde eller mand kan det derfor give god mening, at bruge andre udregningsmetoder end BMI for at finde frem til, om du har en sund vægt. Her kan du benytte taljemål, der udregner, hvor meget fedt der sidder rundt om din mave, eller talje-hofte ratio der sammenligner din omkreds om taljen med din hofteomkreds.  

Rundt billede, kvinder måler sin talje, Med24.dk

Taljemål

Ved at måle hvor langt der er rundt om din talje, kan du få et godt indblik, om du har meget fedt på kroppen eller ej.  

Som kvinder bør dit taljemål ikke overskride 88 cm, da der ellers er ekstra øget risiko for livsstilssygdomme, mens en mands taljemål ikke skal over 102 cm før risikoen er meget øget.  

Talje-hofte ratio

Når du har udregnet dit mål omkring taljen, kan du efterfølgende beregne dit talje-hofte ratio, som udregnes ved at dividere taljemålet med hoftemålet. Hvis du, som kvinde, får et resultat på over 0,85, er der en øget risiko for livsstilssygdomme, og som mand er grænseværdien 0,90.  


Overvægt

Har du brugt vores BMI udregner og fundet ud af på vores BMI skala, at du er overvægtig, og har du ydermere også fundet frem til at både dit taljemål og talje-hoftemål er højere, end hvad der er sundt for dit helbred, så bør du højest sandsynligt forsøge at tabe dig. Overvægt kan nemlig øge risikoen for flere forskellige livsstilssygdomme, som diabetes, og psykiske sygdomme, som depression.  

Når det kommer til BMI og ældre, så må BMI for kvinder over 65 år og BMI for mænd over 65 år godt ligge mellem 25-29, der på BMI skalaen defineres som overvægt. Grunden til dette er, at en lidt højere BMI kan være gavnligt for den ældre generation, hvis de skal kæmpe mod en svær sygdom.  


Har du lyst til at læse mere omkring overvægt, hvilke konsekvenser der er forbundet med overvægt, og hvordan du kan opnå en sund vægt? Hop ind og læse vores artikel om overvægt her! 

Pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.