Overvægt - læs om årsager og konsekvenser!

Skrevet af
Stort billede, person står på en badevægt, Med24.dk

Kender du til årsagerne for overvægt, og endnu vigtigere, hvilke konsekvenser der er forbundet med overvægt? Nedenfor finder du en masse relevant viden omkring overvægt og gode tips til at få styr på din vægt eller hjælpe dine børn med overvægt.  

Hvad er overvægt?

Rundt billede, kvinder holde om sin delle på maven, Med24.dk

Definitionen på overvægt er simpel: har du mere fedt på kroppen, end hvad der er sundt for dit helbred, så defineres du som overvægtig. Selvom overvægt-definitionen er simpel, så er hverken konsekvenser ved overvægt eller følgesygdomme ved overvægt nær så enkelt. Ved fedme og overvægt følger der nemlig en øget risiko for livsstilsygdomme - måske du har hørt om sammenhængen mellem overvægt og diabetes? 

BMI overvægt

Det bedste værktøj til at udregne overvægt er BMI, og faktisk kan du med BMI også finde frem til om du er undervægtig, normalvægtig, eller måske er svær overvægtig. Problemet med BMI er, at der ikke tages højde for om din vægt skyldes en høj fedtmasse eller muskelmasse. Derfor kan du også bruge taljemål og hofte-talje ratio til at definerer overvægt. 

Har du lyst til at finde frem til, hvad dit BMI tal er, så kan du finde vores BMI beregner i nedenstående link. Her kan du også læse mere omkring, hvad BMI er, samt blive introduceret til taljemål og hofte-talje ratio. 

Årsager til overvægt

Der findes ikke én specifik årsag til overvægt og fedme, men ofte er der tale om en sammenhæng mellem bevægelse og kost - Spiser du flere kalorier, end du forbrænder, vil det bidrage til overvægt. Her handler det om et kalorieoverskud over en længere periode, så du skal ikke være bekymret for overvægt, hvis du spiste lidt for meget i weekenden.  

En person, der tager cyklen på arbejde, går ned og handler og har tid til en lille tur i fitness efter aftensmaden, har langt nemmere ved at vedligeholde en normal og sund vægt, end personen der har et stillesiddende arbejde, tager bilen overalt og ikke har energi eller tid til motion efter arbejde.  

Hvis du har en inaktiv hverdag, er det vigtigt, at du er mere opmærksom på dit daglige kalorieindtag, så du ikke udvikler overvægt og fedme. Er du glad for mad og drikke, og ønsker du at have mulighed for at spise lidt ekstra, er motion og bevægelse nødvendigt - heldigvis findes der en masse nemme og sjove måder at bevæge sig på og få sved på panden. 


Årsager til overvægt kan i nogle tilfælde også skyldes din genetik, dit stofskifte og det miljø du befinder dig i – men det er vigtigt at understrege, at den mest udbredte årsag er vores kost- og motionsvaner. 

Overvægt konsekvenser

For at forebygge overvægt og fedme og undgå konsekvenser ved overvægt, som fx ondt i fødderne, nyt knæ, hævede ankler eller nogle af de mere alvorlige sygdomme, så kræver det, at du gør en indsats. De nemme løsninger som take-away, snacks, sofaen, og bilen, skal erstattes med lækre og sunde madplaner, bevægelse og motion, så du ikke har lav puls hele dagen, men også får lidt sved på panden. 

Hvis ikke du gør en indsats, vil du have en øget risiko for at opleve sammenhæng mellem overvægt og sygdomme. Nogle af fedme og overvægt konsekvenserne er: 

 • Diabetes
 • Søvnapnø
 • Nedsat fertilitet
 • Hjerte-kar-sygdomme
 • Forkalkning af årene
 • Forhøjet blodtryk

Konsekvenser ved overvægt og fedme er ikke altid kun livsstilsygdomme og andre sygdomme. I forbindelse med overvægt er der også en del, der har brug for at tale med en psykolog grundet den psykiske påvirkning som overvægt har på dem. Nogle af de psykiske problemer som fedme og overvægt medvirker til, er bl.a. selvværdsproblemer og depression. Overvægt hos børn kan i flere tilfælde også lede til drilleri og mobning, som kan fylde og påvirke resten af livet.  


Hjælp til overvægt

Den bedste medicin mod overvægt, og dermed også en mindre risiko for overstående konsekvenser, er et vægttab! For at opnå et vægttab skal du, som tidligere nævnt, forbrænde flere kalorier, end du indtager. Med andre ord skal du spise mindre, og øge din fysiske aktivitet i løbet af dagen.  

Rundt billede, kvinde og mand løber på en vej, Med24.dk

Få fx bevæget dig mere ved at: 

 • Gå og cykel når du har mulighed for det – tag fx cyklen på arbejde eller gå ned og hent dine børn.
 • Drop elevatoren og tag trappen i stedet.
 • Tag veninderne med på en gåtur og køb en to-go-kaffe i stedet for et cafébesøg.
 • Leg med dine børn på trampolinen.

Der findes en masse små “tricks” til, hvordan du nemt og hurtigt at få lidt ekstra bevægelse ind på kontoen. Udover de små ændringer i hverdagen, kan du også begynde til en sportsgren, som gør dig i godt humør - måske du elsker at danse zumba eller spille fodbold? Det handler om at finde en sport, som man glæder sig til, ellers går der ikke længe før du mister interessen.  

Et vægttab kan sjældent gøres uden fokus på kosten – derfor skal du have fokus på hvad du spiser og drikker, samt hvor meget! Det kan være en god ide at holde et kalorieregnskab, så du nemt kan holde styr på om, du er i kalorieunderskud.  


Overvægt i Danmark

Ifølge statistik over overvægt i Danmark er omkring halvdelen af danskerne overvægtige, og næsten 17% lider af svær overvægt. Selvom overvægt i Danmark ikke kan sammenlignes med overvægt i USA, som har mest overvægt i verden, så er det alligevel næsten hver anden dansker, der vejer lidt for meget. Overvægt i Danmark statistik viser, at overvægt findes i flere grupper af samfundet - både hos børn, unge, voksne, i forbindelse med overgangsalderen og graviditet. 

Overvægt børn

Børn og overvægt er et stigende problem, og overvægt i USA blandt børn ses hos hvert 5. barn. I Danmark er statistikken for overvægt hos børn ikke helt så høj, men det er omkring 10% af den danske børn, der kæmper med fedme og overvægt. Børns overvægt defineres ved at udregne deres BMI, og hvis deres resultat er over 90% på vækstkurven, defineres deres vægt som overvægtig, mens et resultat over 99% er lige med svær overvægt. Modsat BMI udregningen for voksne, så tages der også højde for køn og alder ved udregning af børns BMI. Overvægt hos børn ses både hos de yngste skolebørn, men unge og overvægt er også en del af vores samfund.  

Hvordan taler man med børn om overvægt?

Rundt billede, familie er på cykeltur, Med24.dk

Det kan godt være svært at tale med sit barn om overvægt! Måske dit barn oplever drillerier og mobning i skolen, og derfor føler sig forkert og er ked af sin krop. Din vigtigste opgave som forælder er: 

 • At støtte dit barn
 • Give udtryk for, at du elsker dit barn uanset, hvad vægten siger
 • Du skal ikke kritisere eller gøre vægttab til et stort omdrejningspunkt for jeres samtaler i familien

Som udgangspunkt er målet ikke et vægttab, men i stedet at barnet ikke oplever yderligere vægtøgning.  

Ligesom med årsagen til overvægt hos voksne, så skyldes overvægt hos børn også sammenhængen mellem kost og fysisk aktivitet. Prøv derfor at omlægge jeres vaner derhjemme – lav nogle sunde og mættende retter, og opmuntre til fysisk aktivitet, som cykeltur med familien, eller måske der er en sportsgren, der har stor interesse.  

Ligesom med overvægt og fedme hos voksne, så kan overvægt hos børn og unge også øge risikoen for forskellige sygdomme, og det er derfor vigtigt, at børn og overvægt tages alvorligt. 

Overvægt og graviditet

Graviditet er for de fleste forbundet med glæde og lykke, men måske du også kender til bekymringen omkring overvægt og graviditet. Kommer jeg til at tage på under min graviditet? Eller hvilken påvirkning har min overvægt på graviditeten? Forskning omkring graviditet og overvægt har vist, at overvægt bl.a. øger risikoen for tab af fosteret i starten af graviditeten og diabetes senere i graviditeten. Men i stedet for at lade bekymringerne om overvægt og fedme fylde under din graviditet, så se det i stedet som et kickstart til en sundere hverdag.  

Husk altid at rådgive dig hos din jordemoder eller læge, hvis du er bekymret for risikoerne ved overvægt under graviditet, eller hvis du overvejer et vægttab i forbindelse med graviditet.  

Senere i livet oplever flere kvinder også problemer med overvægt og overgangsalderen. Her er det bedste råd, ligesom ved overvægt og graviditet, at acceptere det og se det som begyndelsen på en sund livsstil med nærende mad og bevægelse, i stedet for at kritisere dig selv. 


Har du lyst til at læse mere om, hvordan du undgår overvægt og kickstarter et vægttab, så har vi en masse spændende og inspirerende artikler – du finder bl.a. Annettes fantastiske forvandling fra 130 kg til 55 kg! 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.