Det du skal vide om amning

Skrevet af
Stort billede - Baby sover med uldhue på

Der kan være mange ting man skal forholde sig til som gravid eller ammende, og det er nogle gange en jungle at finde rede i. Så her får du en guide, som besvarer mange af de spørgsmål du måske har i forbindelse med amning.  


Hvor længe skal jeg amme mit barn?

Hvor længe du ammer dit barn, kan være meget individuelt, ingen børn er nemlig ens. Så der findes ingen facitliste for, hvor længe og hvor ofte du skal amme din baby. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen anbefales det, at babyer bliver ammet fuldt, til de er ca. 6 måneder. Herefter bliver delvis amning anbefalet, til barnet er 12 måneder eller mere.  

Hvor ofte skal en baby ammes?

Det er klart at babyer skal ammes, når de er sultne. Men der er ikke en regel for, hvor mange gange en baby skal have mad i løbet af en dag. En nyfødt baby bliver i gennemsnit ammet 4-5 gange det første døgn, og herefter vil det stige til omkring 8-9 gange i døgnet. I starten af ammeperioden er det vigtigt med hyppig amning, da det får mælken til at løbe til. Herefter reguleres mælkeproduktionen af, hvor meget dit barn ammer. 

Det kan stadig være meget individuelt, hvor meget din baby skal ammes og intet er rigtigt eller forkert. Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lyder på minimum 8 gange i døgnet fra 2. dagen, men dette kan svinge meget fra dag til dag. 

Hvor lang tid tager amning?

Amning af dit barn bør vare til barnet er mæt. Men der kan være flere faktorer, som spiller ind i forhold til, hvor lang tid en amning tager, og det kan være meget individuelt for barn til barn. Hvor god din babys sutteevne er, kan f.eks. have noget at sige i forhold til om det tager 5 minutter, 30 minutter eller længere.  

Selvom at nyfødte babyer har en meget lille mavesæk, skal de generelt bruge meget længere tid på at blive mæt, end en baby der f.eks. er 3 måneder gammel. Så giv jer god tid til at finde den rigtige rytme som passer til jer. 

Ammestop – Hvad er det?

Ammestop er det samme som fravænning, og er en meget naturlig del af amningsprocessen. Det påbegyndes allerede, når dit barn begynder at få fast føde, og kan afsluttes, når du ikke længere ammer delvist. 

Hvornår du stopper med at amme, er meget individuelt. Ifølge Sundhedsstyrelsen anbefales det, at du ammer dit barn til omkring 1-2-årsalderen. Uanset anbefalinger er det vigtigt at huske, at ingen familier er ens, og I finder helt sikkert ud af, hvad der passer bedst for jer.  

Rundt billede - Baby der sover med elefantbamse

Gode ammestillinger

Det er vigtigt at du finder en stilling, som er behagelig både for dig og din baby og en, hvor du kan slappe af. Alt efter hvor I opholder jer, kan det være forskelligt, hvilken ammestilling I bruger og fordelen herved er, at mælkekirtlerne stimuleres hele vejen rundt, og vil f.eks. øge mælkeproduktion. Sørg for, at du benytter dig af stillinger du slapper af i og, hvor din baby kan få ordentlig fat i brystet. 

Du bør i en ammestilling sørge for at: 

  • Du er en i en behagelig stilling
  • Dit barn ligger med maven mod dig og tæt ind til din krop
  • Dit barns næse er fri fra brystet og, at hovedet er let bagoverbøjet.

Mange mødre bruger rigtig meget tid på at amme, så derfor kan det være vigtigt at prøve forskellige stillinger af, så I finder dem, som fungerer bedst for jer. 

Klassisk siddende stilling - Cradle

Den stilling er meget anvendt, da det kan bruges overalt. Dog skal du være ekstra opmærksom på at få støttet dit barns hoved godt. Denne stilling er nem, men bør ikke udelukkende anvendes, da den kun stimulerer en meget lille del af brystet. 

Liggende ammestilling – Side lying

Her ligger både dig og din baby ned. Denne stilling er god, hvis du har svært ved at sidde ned efter fødslen, og bliver især brugt om natten, så I begge kan ligge og slappe af imens. Her kan det dog være sværere at se, og hjælpe dit barn med at få fat. 

Tilbagelænet stilling – Laid back

Dette er ikke en bestemt stilling, men et overordnet begreb for ammestillinger, hvor du er tilbagelænet med ryggen. Laid back stillinger er med til at stimulere dit barns reflekser til at tage fat om brystet så, hvis du har problemer med, at dit barn ikke vil tage fat om brystet, bør I prøve om laid back stillinger kan hjælpe jer. 

Tvillingestilling

Som navnet angiver, er denne stilling god til tvillinger, men kan også sagtens bruge til ét barn. Tvillingestilling giver din babys hoved en god støtte, og kan derfor være god til præmature babyer.  


Brug for hjælp til amningen?

Der er forskellige hjælpemidler du kan bruge i ammeperioden, som kan hjælpe til at gøre det hele lidt nemmere. 

F.eks. kan det være en fordel at bruge ammeindlæg. Disse er især gode at bruge i starten af ammeperioden, hvor brystet har en tendens til at overproducere, da det ikke har reguleret og tilpasset sig babyens behov. På denne måde beskytter du dine bryster, ved at holde dem varme og tørre, og herved mindske risikoen for brystbetændelse eller anden form for ubehag. Du beskytter også dit tøj, da ammeindlægget vil absorbere det overskydende mælk. Der er faktisk rigtig mange fordele ved at anvende ammeindlæg. 

Et andet redskab, som kan gøre det hele lidt nemmere, er en brystpumpe. Hvis du skal til et arrangement, hvor din baby ikke skal med, kan det være rart at malke ud, inden du tager hjemmefra. På denne måde får dit barn stadig alt den gode næring, som er i modermælken. Mælken kan nemlig opbevares i køleskabet i op til 3 døgn, den må dog ikke gemmes, hvis den allerede har været opvarmet.  


Amning og alkohol

Der kan være mange spørgsmål, når det kommer til alkohol og amning. F.eks. om du overhovedet kan tillade dig at drikke alkohol i din ammeperiode. Her er det vigtigt at tænke på at alt, hvad du indtager, kan blive udskilt til dit barn via modermælken. For at besvare de fleste af de spørgsmål du kan have i forbindelse med amning og alkohol, har vi lavet en artikel om emnet, som kan hjælpe dig med at få svar. 


Rygning og amning

Mange kan have svært ved at droppe smøgerne, når de bliver gravide. Vil du gerne have gode råd og anbefalinger, når det kommer til rygning og amning? Så kan du læse denne artikel, som omhandler netop det emne. Her kan du se, hvad der bliver anbefalet fra Sundhedsstyrelsens side, og om du helt bør stoppe med at amme, hvis du ryger. 


Kan du drikke kaffe når du ammer?

Gældende for mange ting du indtager, deriblandt kaffe er, at det i nogen grad vil gives videre til dit barn, når du ammer. Det du selv har i blodet f.eks. koffein, når du drikker kaffe, vil føres videre til modermælken, og medmindre du har ventet et hvis antal timer før du ammer, så vil det stadig være i modermælken. 

Også her vil det ikke give mening at malke ud efter indtag af kaffe for at “rense” mælken. For da koffeinen stadig er i dit blod, vil den også være i den nye mælk du producerer. Koffeinen er derfor først ude af mælken, når den er ude af dit blod og krop.  

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide og ammende ikke drikker mere end 3 kopper koffeinholdige drikke om dagen. Men det er selvfølgelig op til dig som mor at vurdere, hvor meget kaffe du vil indtage under din amningsperiode. 

Rundt billede - Baby sover i kurv ovenpå blødt tæppe

Smerter ved amning

Døjer du med smerter under amning, så kan der være rigtig mange grunde til dette. Smerter ved amning kan f.eks. komme af: 

  • Spændte og meget fyldte bryster
  • Stramt tunge- og læbebånd
  • Svamp
  • Brystbetændelse
  • Tilstoppet mælkegang

Det er en god ide at søge hjælp, hvis du oplever smerter ved amning. Ofte er det en lille korrektion der skal til, for at genoprette problemet. Amning bør ikke gøre ondt, så derfor skal der gøres noget, hvis du oplever smerter. 

Smertestillende og amning

Gældende for al medicin og smertestillende så som Ipren og Panodil er, at du altid bør tale med din læge før indtagning. Alt hvad du indtager, vil i højere eller mindre grad blive udskilt via modermælken, og på denne måde føres videre til din baby. I vores artikel om smertestillende og amning kan du læse mere om emnet. 


Har du problemer med amning?

Der kan være forskellige årsager til, hvorfor nogle kvinder ikke ammer deres barn. Nogle fravælger det af personlige årsager, mens hos andre lykkedes amningen slet ikke. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at en babys behov for føde, nærhed og kontakt, kan opfyldes på andre måder, selvom du ikke ammer. Dig og dit barn skal nok finde den rytme, som passer bedst for jer – og husk, at for at barnet har det godt, skal mor have det godt. 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.