Rygning og amning - Må jeg ryge imens jeg ammer?

Skrevet af
Stort billede - Mor ammer sin baby

Har du lige født og skal til at forsøge dig med amning, anbefales det fra Sundhedsstyrelsens side, at du helt undgår at ryge. Rygning er både usundt for dit barn, men det kan også være med til at forværre dine chancer for at blive gravid igen. 


Nikotin i modermælken

Niveauet af nikotin i modermælken afhænger af, hvor meget du ryger og, hvor lang tid der er gået, siden du røg sidst. Nikotin niveauet vil lige som alkohol selvfølgelig aftage med tiden. Men det er altså ikke kun når du ryger, at din modermælk vil blive udsat for nikotin. Dette sker også, hvis du opholder dig et sted, hvor der bliver røget, og du på den måde bliver udsat for passiv rygning. 

Nikotin produkter

Som udgangspunkt anbefales det ikke ifølge Sundhedsstyrelsen, at du bruger nikotinprodukter, hvis du er gravid eller ammende. Men hvis det helt umuligt for dig at stoppe rygningen, kan du tale med din læge omkring brugen af nikotinprodukter. 

Der kommer meget nikotin ind i kroppen via rygning, og det vil hurtigt påvirke modermælken. Men det kan være svært at måle præcist, hvor meget dit barn får overført via modermælken, da barnet også vil optage en del nikotin igennem passiv rygning, ved at være i nærheden af en mor, der ryger.  


Skal jeg stadig amme, hvis jeg ryger?

Det bedste er selvfølgelig helt at droppe rygningen. Men er det helt umuligt for dig at stoppe med at ryge, er det i de fleste tilfælde, bedre at amme dit barn på normal vis end at gå over til modermælkserstatning. Dette kommer sig af, at modermælk indeholder rigtig mange gode næringsstoffer og fordele til dit barn, som overskygger ulemperne ved nikotinen.  

Hvis du ryger i den periode, hvor du ammer, er der forskellige ting du kan gøre for at mindske de skadelige virkninger: 

  • Lad være med at ryge i samme lokale som dit barn opholder sig i
  • Ryg efter amningen i stedet for før, så du mindsker nikotinen i modermælken
  • Prøv at ryge så lidt som muligt

Hjælpemidler til din amning

Ved du at du skal være til et arrangement, hvor du vil blive udsat for passiv rygning eller, at du selv skal ryge? Så kan du må fordel bruge en brystpumpe, og malke ud inden, så den mælk din baby får, ikke er fyldt med nikotin. På den måde mindsker du, at dit barn bliver udsat for de skadelige stoffer som nikotin indeholder. 

Et andet hjælpemiddel, som kan gøre din hverdag nemmere, er ammeindlæg. Det er nemlig vigtigt at holde dit bryst tørt, for at minimere risikoen for brystbetændelse og anden form for ubehag, og du kan nemt skifte dit ammeindlæg, når det bliver vådt. Der findes forskellige størrelser og materialer, så du kan finde det ammeindlæg, som passer dig bedst. 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.