4 fysiske tegn på at du har ægløsning

ægløsning

Hvad er ægløsning?

Både ægløsningen og menstruationen er en del af den kvindelige cyklus og er tegn på, at en pige er kønsmoden og kan blive gravid.
Danske kvinder har ikke den nødvendige viden om ægløsning, og derfor misser de chancen for at blive gravide. For mange er det at blive gravid en kamp. Derfor skulle man tro, at man gjorde alt, hvad man kunne for at forøge chancen for at blive gravid – men det er ikke altid tilfældet. Graviditet er et af de mest søgte emner på nettet, og f.eks. ordet ”Ægløsning” bliver gennemsnitligt googlet mere end 8.000 gange om måneden.

Lige netop ægløsning er essentiel for at blive gravid, og derfor bør danske kvinder undersøge dette emne bedre, når de gerne vil blive gravide. Rundt omkring på internetfora boomer spørgsmål om relationen mellem ægløsning og graviditet, men svarene man får der, er selvsagt af svingende kvalitet. Det er vigtigt at have styr på ægløsning, hvis man ønsker at blive gravid – eller hvis man ønsker at undgå at blive gravid.


Ægløsning og menstruationscyklus

Ægløsning er den periode i kvindens menstruationscyklus, hvor det ubefrugtede æg bliver løsnet fra æggestokken og flyttes ned til livmoderen. I livmoderen kan ægget enten blive befrugtet med en sædcelle eller udskilt under menstruationen, hvis ægget ikke befrugtes. Ønsker man at blive gravid skal man derfor have sex samtidigt med ægløsningen, så mandens sædcelle kan befrugte kvindens æg. Da en sædcelle kan forblive levende i kvindens krop i op til 6 dage efter samleje, kan kvinden blive befrugtet i denne tid efter samlejes, hvis hun har ægløsning. Ægget lever til gengæld kun i 12-24 timer i kvindens krop, og det er derfor vigtigt at time samlejet, for at optimere chancen for at blive gravid.

Det tager typisk 6-12 måneder at blive gravid, og det kan derfor godt betale sig at sætte sig ind i de forskellige faktorer for at forøge chancen for at blive gravid. F.eks. har overvægt, stress og alder stor indflydelse på graviditetsmuligheden.


Fysisk tegn på ægløsning

Der findes i forbindelse med ægløsning flere symptomer, der kan fortælle dig hvornår du har nemmest ved at blive gravid. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvilke symptomer hun ligger mærke til eller genkender.

  • Ømme bryster
  • Mavekramper, mavesmerter
  • Øget udflåd
  • Øget kropstemperatur

Det er selvfølgelig lettest at være opmærksom på de tre førstnævnte tegn, men kropstemperaturen er også værd at lægge mærke til, hvis du prøver at blive gravid og gerne vil vide, hvornår du har ægløsning.


Udflåd i forbindelse med ægløsning

Udflåd bruges af kvindens krop til at transportere sædceller til ægget i forbindelse med samleje. Derfor ændrer kroppen konsistensen på udflådet i forbindelse med ægløsning. På andre tidspunkter i menstruationscyklussen, vil udflådet være tyndere i konsistensen, mens konsistensen vil være mere fast og slimet, under ægløsningen, da kroppen i højere grad er parat til at transportere sædcellerne til æggene i denne periode. På den måde kan du bruge konsistensen på dit udflåd til at se, om du har ægløsning.


Hvornår har man ægløsning?

Ægløsningen sker typisk halvejs i menstruationscyklussen. Da en menstruations cyklus typisk tager 28 dage, vil ægløsningen ske på 14. dagen i menstruationsforløbet. Det betyder, at hvis din menstruation f.eks. starter d. 10. april, vil ægløsningen ske d. 24. april. I og med at mandens sæd kan forblive levende i kvindens krop, kan man i dette eksempel have samleje mellem d. 22. april og 25. april. Benyt vores ægløsningsberegner.

En pige begynder at have ægløsning på et tidspunkt i hendes pubertet. Den første ægløsning sker før den første menstruation - derfor kan en pige blive gravid før sin første menstruation, hvis hun har ubeskyttet samleje.
Når en kvinde kommer i overgangsalderen omkring de 45-55 år, stopper ægløsningerne og dermed også menstruationerne.


Læs mere om hvornår du har ægløsning hos ALT.dk


Forsinket eller udebleven menstruation – graviditet

Der kan være mange forskellige forklaringer på forsinket eller udebleven menstruation – deriblandt at du er gravid. Andre forklaringer kan dog være stress, for meget motion, mangel på næring eller sygdom. Der går typisk en uge fra befrugtningen af ægget, til kroppen opdager, at du er gravid, og menstruationen dermed udebliver. Er du seksuel aktiv og har forsinket menstruation, er det en god idé at købe en graviditetstest, for at se, om den manglende menstruation skyldes, at du er gravid.

Infographic om ægløsning

Fri fragt over 249 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?