Sådan fungerer en graviditetstest

Skrevet af

Før du springer ud i anvendelsen af en graviditetstest, er det vigtigt at nå til bunds i, hvorledes en graviditetstest virker. Det er nemlig af denne vej, at du kan gøre dig klogere på anvendelsen og derpå udruste dig bedst muligt til et nøjagtigt svar på din test!

I denne artikel kan finde information om:
 
1) Hvordan en graviditetstest virker 

2) Hvor tidligt du kan tage en graviditetstest

3) Hvad der kan påvirke en graviditetstests resultat

4) Hvor sikker resultatet af en graviditetstest er 

Hvordan virker en graviditetstest?

Det, alle graviditetstests er designet til at reagere på, er et graviditetshormon, vi kalder hCG (Humant Chorionic Gonadotropin). Man har udvalgt netop dette hormon, da hCG stiger meget hurtigt under graviditeten. Det er derfor en god markør for graviditet.

HCG er faktisk både at finde hos mænd og kvinder. Niveauet i kroppen er ofte lavere end 3mlU/ml, hvoraf alt mellem 0 og 5 anses som negativt i forhold til graviditet hos kvinder. Disse niveauer er desuden så lave, at de hjemmetests, man kan købe på markedet i dag, ikke er i stand til at registrere dem.

De mest følsomme tests til hjemmebrug kan måle ned til 10mlU/ml hCG eller mere - dette fremgår på pakken eller i brugsvejledningen hos hvert enkelte produkt. Ofte ligger følsomheden omkring 25 mlU/ml hCG. 

Hvornår producerer kroppen hCG?
Når ægget er blevet befrugtet, tager det omtrent 5-10 dage, inden det har sat sig fast i livmodervæggen. Det er først herefter, at man begynder at producere hCG. Ca. 1/10 af alle kvinder oplever dog først at ægget sættet sig fast på livmodervæggen senere i forløbet. Efter den første dag af en udebleven menstruation siges ægget at have sat sig fast – og det er derfor først her, at man kan få et korrekt positivt testresultat.

Tidlig testning
Vi ved at processen op mod en graviditet både spændende og nervepirrende. Der kan derfor florere mange tanker i hovedet og en ivrighed for at teste hurtigst muligt. Derfor har mange også tendensen til at teste for tidligt.

Tester man for tidligt er hCG niveauet relativt lavt - måske endda omkring testens sensitivitetsniveau - hvilket kan resultere i en svag teststreg, der ikke kan give et klart svar. Husk, at det dog er muligt at anvende en tidlig graviditetstest, som er mere sensitiv og altså kan måle et lavere niveau af hCG.  

Hvordan kan jeg måle hCG?

Målingen af hCG sker ved hjælp af to typer af graviditetstests: 

  • Den kvalitative: som måler hCG-niveauet i urinen/blodet.
  • Den kvantitative: som måler hvor meget hCG, der er i blodet.

Hvor tidligt kan jeg tage en graviditetstest?

Du kan allerede teste din urin så tidligt som den første dag, at din menstruation er udebleven. Det kan dog være en god ide at strække det til dagen efter, således du er sikker på at menstruationen er udebleven, samt at ægget har sat sig fast på livmodervæggen.

Du kan anvende din graviditetstest på hvilket som helst tidspunkt på dagen. Er du gravid, vil morgenurinen dog indeholde den højeste koncentration af graviditets-hormonet. Tester du tidligt, kan det derfor være en fordel at teste, lige som du er stået op.

Skal jeg teste med morgenurin?
Det er ikke et krav at teste om morgenen. Det er helt op til dig selv, om du ønsker at gøre det midt på dagen, om morgenen eller aftenen. Det er udelukkende af den grund, at morgenurinen indeholder den højeste koncentration af hCG, at de fleste anbefaler at tage testen der.  

Dette kan påvirke graviditetstesten og hCG-niveauet!

Stort væskeindtag
Har man øget væskeindtaget især i timerne op til at testen tages, kan man fortynde urinen så meget, at man får et misvisende resultat. En meget svag teststreg bør læses som en “spørgsmålstreg”, der altså ikke er et klart udtryk for et positivt resultat.

Aflæsningstid
Enhver test har en angivet aflæsningstid. Det er indenfor denne tidsramme, at resultatet er gyldigt. Tiden varierer fra producent til producent, og det er derfor atter vigtigt at læse brugsvejledningen grundigt inden brug.

Efter testens aflæsningstid kan den kemiske reaktion, der sker i testen fortsætte og medføre at stregen enten bliver mere svag, forsvinder eller mere intens. Kan du derimod ikke se en teststreg, bør du læse resultatet som negativt. Vent gerne 2-3 dage og foretag en ny test.

Lægemidler
Anvender du lægemidler, bør du være opmærksom på at visse lægemidler indeholder hCG (normalvis fertilitetsbehandlingsmedicin). Dette kan være skyld i et positivt resultat med en svag teststreg. Vær opmærksom på, at de hormoner, som gives ved fertilitetsbehandling, tager omkring 5-14 dage inden de forsvinder ud af systemet.

Alkohol, p-piller, hovedpinepiller, antibiotika eller hormonkure, som ikke indeholder hCG vil ikke påvirke testresultatet.

Sygdom
Bestemte og sjældne sygdomme kan medføre produktion af hCG i kroppen, som intet har med graviditet at gøre. Er dette tilfældet, bør du kontakte egen læge omkring din mistanke om graviditet.  

Fejl test
Ivrigheden for at blive gravid kan være skyld i, at mange både læser fejl og desuden tager fejl i købet af en test. Skal man undersøge, om man er gravid, foregår det ved hjælp af en graviditetstest. Mange har begået den fejl at anvende en ægløsningstest, der kan vise et positivt resultat, som intet har med en sikker eller fastslået graviditet at gøre.   

Hvor sikker er en graviditetstest?

Mange tror, at skyggestregen er forårsaget af en dårlig kvalitet, men det er langt fra tilfældet. Stort set alle de tests til hjemmebrug, der er at finde på markedet i dag, er af meget god kvalitet. De har derfor en høj sikkerhed, når man følger brugsvejledningen. Der er dog meget, som kan medvirke i at teststregen læses forkert.

Såfremt brugsvejledningen følges nøje for en graviditetstest, er den mere end 99% sikker. Husk, at det er muligt at regne sin cyklus forkert, således du tester for tidligt. Selvom du normalvis har en regelmæssig cyklus, er der desværre ingen garanti for, at den ikke pludselig strækker sig over længere tid. 

Hvordan ved jeg, om testen er foretaget ok?
Der findes en rød streg i kontrolzonen af testen, som indikerer, at du har udført proceduren korrekt, samt at den rette mængde af urin er opsamlet.

Er du usikker på dit resultat?
Hvis du føler dig usikker på resultatet af din graviditetstest, kan det være en god ide at vente yderligere 2-3 dage inden du tager en ny test (såfremt din menstruation stadig er udebleven). Ved gentagende negative resultater og en menstruation, der endnu ikke er kommet, bør du følge op hos egen læge.

Ikke alle graviditeter går som forventet
Op mod 60% af alle befrugtede æg bliver aldrig til en fuldbåren graviditet. Nogle nedbrydes af naturlige årsager og betegnes som spontan abort eller biokemisk graviditet.

Efter en spontan abort vil hCG-niveauet falde hurtigt igen. Da niveauet hurtigt stiger i den tidlige graviditet, kan man derfor opleve en positiv test den ene dag, men en negativ dagen efter, hvor aborten har fundet sted.

Hvad er biokemisk graviditet?
Når ægget er blevet befrugtet og der i den tidlige celledeling sker fejl, der gør, at graviditeten ikke bliver til noget alligevel, betegner man det som biokemisk graviditet. Dette er også en årsag til at menstruationen er forsinket, samt at man efter et par dage vil kunne teste negativ.   

Hvad skal jeg gøre, hvis resultatet "varsler” om graviditet?
Det positive resultat viser, at din urin indeholder hCG i større mængder, og dette er sandsynligvis et tegn på, at du er gravid. Du bør kontakte egen læge for kontrol af resultatet og vejledning omkring det videre forløb. 

Igen er det forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor hurtigt at niveauet at hCG falder. Det kan både ske fra den ene dag til den anden, samtidig med at man kan have rester i kroppen i op til ni uger.  

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.