Har du kløe i skeden? Læs her hvad du selv kan gøre

Skrevet af
Kløe i skeden - Med24.dk

Undersøgelser har vist at 9 ud af 10 kvinder kender til det at have problemer eller kløe i skeden mindst en gang om året. Lige meget om der er tale om et lille eller stort problem, er det altid rart at kende årsagen til problemerne og vide hvad du selv kan gøre for at afhjælpe problemet.


Kløe, svie og irritation i skeden er ikke altid ensbetydende med svamp

De fleste kvinder har oplevet at det klør, svier eller at man er irriteret i og omkring skeden. Desværre kan du bare ikke ud fra disse symptomer konkluderer hvad der er galt, man er simpelthen nødsaget til at undersøge sagen lidt nærmere. Mange kvinder gør nemlig den store fejl, at når førnævnte symptomer opstår, så konkluderer eller tror de, at de har underlivssvamp og lader sig derefter behandle imod underlivssvamp. Ca 50 % af disse kvinder tager fejl.

Hvorfor tager så mange fejl? Fordi rigtig mange kvinder slet ikke er klar over, at der findes en anden form for ubalance i skeden/underlivet som har næsten de samme symptomer som underlivssvamp, men som skal behandles på en helt anden måde. Denne ubalance kaldes i daglig tale Bakteriel Ubalance eller Bakteriel Vaginose.


Hvad er en bakteriel ubalance?

Vi har sikkert alle sammen på et eller andet tidspunkt hørt, læst eller fået et godt råd om, at hvis det klør, svir eller man er irriteret i skeden, så er A38 det helt rigtige produkt at behandle med, idet A38 er fyldt med en masse mælkesyrebakterier. A38 vil aldrig kunne kurerer svamp i skeden - der skal meget mere til, f.eks. Canesten.

Mælkesyrebakterier er derimod vigtige når der er tale om en Bakteriel Ubalance. Og hvad er så en Bakteriel Ubalance?
En Bakteriel Ubalance er den mest almindelige form for skedekatar. Det er en forstyrrelse af balancen imellem bakterierne i skeden, hvor mælkesyrebakterierne forsvinder, og der bliver flere af andre typer bakterier. Når der ikke er så mange mælkesyrebakterier, stiger pH værdien, og den naturlige beskyttelse mod betændelse aftager. Herved bliver der frit lejde for de skadelige bakterier. Det mest almindelige tegn på en Bakteriel Ubalance er tyndt, grå-gulligt udflåd, der særlig efter sex lugter lidt fiskeagtigt.

Der kan være irritation og ubehag i skridtet, men der plejer ikke at være voldsom kløe. Halvdelen af alle kvinder med en Bakteriel Ubalance har slet ingen symptomer. Både lugten og det forhøjede pH er vigtige, når diagnosen skal stilles. Det kan gøres hos lægen, men der er nu også kommet en test på markedet, hvor du selv kan undersøge pH-værdien på udflåddet ved at gå nogle timer med et specielt trusseindlæg, der indeholder en teststrimmel til måling af pH.

En Bakteriel Ubalance er ubehagelig, men i de fleste tilfælde ikke farligt - du bliver ikke steril af det. For gravide, og især for deres børn, kan det dog være farligt. Risikoen for at føde for tidligt stiger, hvis man har en Bakteriel Ubalance. Årsagen til Bakteriel Ubalance kendes ikke. Det er ikke nogen kønssygdom, men det ses hyppigere hos kvinder, der lige har fået ny partner, kvinder der har spiral og kvinder, der ryger. Faktorer, der generer slimhinderne og ødelægger den naturlige barriere mod betændelse, har også betydning. Det gælder for eksempel trusser der snærer i skridtet og hyppig vask med sæbe og parfumerede produkter.

En Bakteriel Ubalance kan behandles med mælkesyrebakterier i form af stikpiller, f.eks. Ladybalance. De sidste nye undersøgelser viser, at det også ser ud til, at mælkesyrebakterier i kosten kan virke forebyggende. Ved vedvarende problemer kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika. I sådan et tilfælde er det nødvendigt, at du kontakter lægen.

Læs også: Derfor får du ikke din menstruation


Og hvad med underlivssvamp?

Vi har altid svampe i skeden. De lever på overfladen af slimhinderne og bliver holdt i skak af gode bakterier. Men hvis balancen mellem bakterier og svampe forrykkes, kan der dannes så mange svampe, at de bevæger sig ind i vævet, og det giver gener så som kløe, irritation og udflåd og for nogen også tørhed. Udflåddet lugter dog ikke som når man har en Bakteriel Ubalance. Underlivssvamp kan f.eks. opstå, hvis du får antibiotika eller anden medicin, som kan slå de gode bakterier ihjel. Det kan også komme pga. sukkersyge, fordi svampene lever af sukker og derfor får bedre leveforhold end bakterierne. Endelig kan stress og hormonelle forhold, f.eks. p-piller, også påvirke svampene. Det er vigtigt at understrege, at hverken svamp eller en Bakteriel Ubalance er en kønssygdom, og altså ikke noget, du får ved at blive smittet.


Hvad kan du selv gøre hvis du lider af irritation eller kløe i skeden?

Først og fremmest skal du være opmærksom på dit udflåd, om det lugter og hvilken farve har det. Dernæst om kløen og svien er moderat eller forholdsvis voldsom. Så kan du som nævnt, købe hjemmetesten der på en let og enkel måde måler pH værdien af dit udflåd. Hvis du efter hjemmetesten køber en behandling for enten Bakteriel Ubalance eller underlivssvamp og symptomerne efter en uge ikke er forsvundet, skal du gå til din læge for så kan det være, at du har klamydia eller tage en hjemmetest som du kan købe her.

Udflåd er normalt for alle frugtbare kvinder. Det er skedens måde at rense gamle celler og bakterier ud, og på den måde beskytte sig mod infektioner. Desuden fungerer udflåddet som et smøremiddel i forbindelse med sex. Udflåddet ændrer sig i takt med ægløsningen, og hvis du ikke tager p-piller, kan du faktisk se på dit udflåd, hvornår du har ægløsning – der bliver det nemlig mere slimet og klart.

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.