Kend din udflåd - hvordan skal udflåd se ud?

Skrevet af
Kend din udflåd

Udflåd er noget alle kvinder i større eller mindre grad vil opleve. Udflåd kan både være tegn på et almindeligt sundt underliv, men også sygdom. Det er derfor vigtigt, at du har kendskab til hvordan udflåd bør være, så du kan være reagere hvis det ændrer sig. Her kan du læse mere om, hvordan du lærer dit underliv og udflåd at kende.


Hvad er udflåd?

Udflåd er en væske der kommer fra underlivet. Det er helt normalt og alle kvinder har en smule udflåd. Som regel er udflåd hvidt og lugtfrit og andre gange kan det have en lidt sur lugt. Det er helt normalt at når udflåddet kommer i kontakt med ilt, at det bliver gulligt af udseende. Selve udflåddet er en blanding af væsker og døde hudceller som stammer fra livmoderhalsen og skedens slimhinder. Dette udflåd sørger for, at holde dine slimhinder fugtige, så du undgår ubehagelig tørhed og kløe. Læs mere om tørhed i skeden her.


Hvorfor får man udflåd?

Udflåd får du hovedsageligt for at beskytte din krop. Sekretet er nemlig en naturlig og selvrensende del af skedens system. Du får derfor udflåd som en forsvarsmekanisme for din skede og dit underliv. De mikroorganismer og mælkesyrebakterier man finder i et underliv, har en beskyttende effekt, så dårlige eller uønskede bakterier ikke når op til f.eks. livmoderen og æggestokkene. Ud fra dette kan man konkludere, at udflåd er en vigtig del af et sundt og velfungerende underliv, så uønskede bakterier ikke sætter sig som infektion i underlivet.

Ofte vil du som ung pige opleve at have mere udflåd end en ældre. Som ung har du flere livlige hormoner i din krop og disse hormoner kan være med til, at øge mængden af dit udflåd.Hvordan ser udflåd ud?

Som skrevet ovenover er normalt og sundt udflåd gerne hvidt/klart med en mild lugt. Nogle gange kan det have en syrlig lugt, men stadig normalt uf udseende. Dit udflåds udseende kan ændre sig en del, alt efter hvor du er i dit liv og din cyklus. Dit udflåd kan ændre sig fra at vandigt og klart til at være mere slimet og nærmest have en klæbrig konsistens. Dette kan have noget med dine hormoner at gøre. Det kan også være kroppens signal på, at du skal have tjekket dit underliv hos en professionel.


Hvorfor er mit udflåd brunt?

Brunt udflåd er meget normalt i forbindelse med menstruation eller graviditet. Ofte kan du opleve brunt udflåd med ændringer i udflåddets lugt i slutningen af din menstruation. Dette forekommer fordi din skede er ved at rense det gamle blod ud. Da det er ældre blod, kan lugten også nemt ændre sig til at være mere fremtræden.

I andre tilfælde kan det være i forbindelse med graviditet din udflåd er brunt. Brunt udflåd i forbindelse med gravitet kan være tegn på graviditetsblødning. Dette kan for nogle kvinder være normalt i starten af graviditeten. Det bør dog ikke blive ved i hele graviditeten, da det så kan være et tegn på komplikationer.

Oplever du pludselig ændret udflåd og lugt uden at det er i forbindelse med enten menstruation eller graviditet, er det bedst at du søger læge. Der kan ligge nogle sundhedsmæssige faktorer i dette, som lægen kan undersøge dig for.


Udflåd ved ægløsning – hvor længe?

Før, under og efter ægløsning vil din udflåd ændre sig. Du kan faktisk, ud fra din udflåd, vurdere hvornår du har størst chance for at blive gravid. Lige op til din ægløsning producerer koppen op til 30% mere udflåd end ellers. Udflåd i forbindelse med ægløsning vil ofte vise sig tyndt og vandigt og så kan det trækkes i ”tråde”, hvis du har det mellem fingrene.

Herunder kan du læse mere om hvordan du kan opleve din udflåd før, under og efter ægløsning:

Før ægløsning:

Før ægløsning vil din udflåd opføre dig normalt, men som skrevet ovenover, vil du kunne opleve, at du producerer mere udflåd end du gør på andre tidspunkter. Dette er helt normalt, det er blot din krop der er ved at klargøre sig til ægløsning.

Under ægløsning:

Under ægløsning vil din udflåd være meget vandigt og du vil kunne trække en slags ”tråde” hvis du har det mellem 2 fingre. Det vil have en mere klistret konsistens.

Efter ægløsning:

Efter ægløsning kan du opleve en mere tyk og hvid udflåd. I nogle tilfælde kan du også opleve at have brunligt udflåd efter ægløsning med en lille smule blod. Dette kan være en tegnblødning, som viser at du muligvis er gravid. Du kan se vores udvalg af graviditetstests her.


Hvilke tilstande kan give ændringer af mit udflåd?

Ændringer i din udflåd kan have mange betydninger og langt fra ofte, betyder det at du eller dit underliv fejler noget. Som skrevet ovenover, er det meget normalt at du oplever ændringer i takt med din cyklus. Dog skal du være opmærksom på, at større ændringer, smerter og lignende, kan være tegn på sygdom og du bør derfor kontakte din læge.

Bakteriel Vaginose:

Bakteriel vaginose skyldes en forandring i det mikrobielle miljø i skeden, hvor de gode mælkesyrebakterier erstattes dårlige bakterier. Disse dårlige bakterier ”overtager” miljøet i underlivet og laver en ubalance. Når sådanne bakterier overtager, kan det medvirke til, at din udflåd vil blive mere voldsom og ændre sig i konsistens. Udflåddet i forbindelse med bakteriel vaginose kan være gråligt, skummende og vandigt. Ofte vil du også opleve den karakteristiske fiskeagtige lugt, specielt efter samleje med din partner. Dette sker fordi sæd er basisk og når det blandes med bakterierne fra en person med bakteriel vaginose, vil denne lugt frigives.

Bakteriel vaginose er ikke en sygdom der kan smitte i forbindelse med sex. Medicinsk behandling kan dog være nødvendigt, så vi vil opfordre dig til at kontakte din læge, såfremt du har nogle af ovenstående gener. Du kan vedligeholde den korrekte bakterieflora i dit underliv med disse.

Klamydia:

Klamydia er en af de mest kendte og smitsomme seksuelle sygdomme. I forbindelse med klamydia kan du opleve at dit udflåd ændrer sig. Det vil i stedet for at være lyst eller hvidt og have en let konsistens, ændre sig til at være puslignende og have en speciel lugt. Klamydia kan i nogle tilfælde være svær at opdage, faktisk er det helt op til 80% af alle dem med klamydia, der ingen symptomer har. Derfor er det vigtigt at du holder øje med dit udflåd og reagerer hvis det ændrer sig til en unormal konsistens og lugt. Klamydia skal behandles med antibiotika og din partner skal også behandles samtidig med dig. Du kan se vores udvalg af klamydiateste her.

Svampeinfektion:

En svampeinfektion, også kaldet candida, er en hyppig tilstand, som mange kvinder oplever flere gange i løbet af sit liv. I forbindelse med en svampeinfektion vil din udflåd blive tyk, cremet og hvid, nærmest ligesom hytteost. Du vil dog ikke opleve, at du producerer meget udflåd på én gang. Du vil ofte opleve, at du har kløe, svie og ubehag i dit underliv. Du kan for eksempel anvende Canesten som behandling mod skedesvamp.Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.