Hvordan behandler du din seneskedehindebetændelse?

Skrevet af
Stort billede - kvinder tager sig til håndledet - med24

Mange har oplevet, hvor ubehageligt en seneskedehindebetændelse kan være, og den kan desværre vare længe. I sværere og mere kroniske tilfælde kan det være nødvendigt med en operation. Men vidste du, at du selv kan gøre tiltag for at behandle din seneskedehindebetændelse? Læs med her og find ud af, hvordan du selv kan lindre og behandle din seneskedehindebetændelse med øvelser, støttebind og hvile. 


Hvad er seneskedehindebetændelse?

Rundt billede - mand tager sig om håndleddet - med24

Seneskedehindebetændelse er en betændelsestilstand i seneskederne, som kan give store smerter i vævet omkring senerne. Vores sener i kroppen, er de fleste steder omgivet af seneskeder, og ved overbelastning kan der opstå irritation i seneskederne. Dette gør at vævet hæver op og der kan opstå inflammation i seneskederne, herunder kommer navnet seneskedehindebetændelse. Tilstanden opstår, når du overbelaster håndleddet eller foden.  

Seneskedehindebetændelse på engelsk hedder tendinitis eller tendonitis. 


Hvorfor får du seneskedehindebetændelse?

Seneskedehindebetændelse kommer af en overbelastning af håndleddet eller foden. Det kan være pga. ensidigt arbejde, hvor du laver den samme bevægelse igen og igen. Seneskedehindebetændelse ses ofte ved f.eks. computerarbejde eller samlebåndsarbejde, hvor arbejdsopgaverne er meget ensformige. Seneskedehindebetændelse kan også opstå hos sportsudøvere, hvor leddene bliver ekstra belastet. 


Hvordan føles seneskedehindebetændelse?

Der er forskellige symptomer på seneskedehindebetændelse og det kan virkelig være smertefuldt. Smertegraden kan være meget forskellig fra person til person, men typisk vil du opleve hævelser og en brændende fornemmelse. 

Symptomerne på seneskedehindebetændelse kan bl.a. være: 

  • Området føles ømt når du trykker på senen
  • Hævelser i området omkring senen
  • Nedsat funktion af håndled eller fod
  • Smerter i håndled når senerne bevæges
  • Smerter i foden når senerne bevæges

Hvor kan man få det?

Det er mest typisk at få seneskedehindebetændelse i håndled og i foden. Her er der nemlig rigtig mange muskler og seneskeder og derfor større risiko for irritation.  

Hvis du oplever ømhed, når du trykker på indersiden af dit skinneben, har du nok skinnebensbetændelse og ikke seneskedehindebetændelse i skinnebenet, som mange tror det hedder. Det føles dog meget, som det samme. 

Seneskedehindebetændelse i håndled

Hvis du oplever smerter og hævelser i håndleddet, har du muligvis seneskedehindebetændelse i tommelfinger og håndled. Smerterne sætter sig typisk omkring tommelfingeren og kan stråle helt op i underarmen. I nogle tilfælde er smerten så stor, at det være helt umuligt at bevæge tommelfingeren. 

Rundt billede - person tager sig om foden - med24

Seneskedehindebetændelse i foden og ankel

Udover seneskedehindebetændelse i håndled er det også ret hyppigt at få seneskedehindebetændelse i foden. Igen kommer det af overbelastning og irritation af seneskeden, f.eks. pga. en forstrækning i fodleddet eller for stramme sko. Seneskedehindebetændelse i foden kan tage længere tid at komme over, da det kan være svært at holde foden i ro, hvis du har stående arbejde eller dyrker meget sport. 


Behandling af seneskedehindebetændelse

Hvis du er så uheldig at stå i en situation, hvor du har fået denne tilstand, og gerne vil komme hurtigst muligt over den, kan du måske tænke: hvordan behandler man seneskedehindebetændelse? Desværre er der ingen hurtig behandling, men herunder finder du flere metoder til, hvad man kan gøre ved seneskedehindebetændelse. 

Det bedste du kan gøre, som behandling af din seneskedehindebetændelse er at aflaste det pågældende led så meget som muligt. Det er det samme valg af behandling, om det er seneskedehindebetændelse i håndleddet eller i foden. 

Ro og hvile er ofte nok til at seneskedehindebetændelsen går over af sig selv igen. I nogle tilfælde, kan det være en stor hjælp at få en støttebandage eller skinne på, for at aflaste ledet yderligere, da det kan være svært at holde fuldstændig i ro. Man bør dog tage skinnen eller bandagen af, i løbet af dagen, for at bevæge ledet. Nogle har behov for brug af skinnen eller bandagen i flere måneder, men du bør allerede efter et par uger, tjekke om du kan klare dig uden. Det er normalt at få seneskedehindebetændelse flere gange, da det hurtigt kan blusse op igen ved konstant overbelastning af dine led.

Seneskedehindebetændelse øvelser

En anden behandling kan være fod –og håndled øvelser af din seneskedehindebetændelse. Her kan det være en god ide at have en ergoterapeut eller fysioterapeut indover, som kan hjælpe med en let genoptræning. Du kan medvirke til at forebygge seneskedehindebetændelse, ved at lave lette fod –og håndleds øvelser, som styrker dine led. 

Seneskedehindebetændelse massage

Til behandling af seneskedehindebetændelse kan massage også være en effektiv metode. Massage hjælper til at sætte gang i blodcirkulationen, og sørge for at musklerne restituerer ordentligt. 

Støttebind til seneskedehindebetændelse

Hvis du har meget ensidigt arbejde og laver den samme bevægelse mange gange i løbet af dagen, kan du have ekstra behov for støttebind til din seneskedehindebetændelse. Om det er håndledsstøtte eller støtte til anklen, har Futuro udviklet støttebind, som giver ekstra support og aflastning til din seneskedehindebetændelse. Her vil Futuro Wrap ankelstøtte eller Futuro Comfort håndledsbandage (med skinne) kunne hjælpe dig til at give konstant støtte og hjælpe til behandling af din seneskedehindebetændelse. 

Smertestillende til seneskedehindebetændelse

For yderligere behandling af seneskedehindebetændelse, kan der være behov for brug af smertestillende. Det kan f.eks. være Panodil, da de indeholder paracetamol, som virker svagt smertestillende. Du kan også bruge Ipren, da de indeholder Ibuprofen, som virker smertestillende på muskel- og ledsmerter samt dæmpende på betændelseslignende tilstande, i forbindelse med overbelastning. I sværere og mere kroniske tilfælde kan det være nødvendigt med en operation af seneskedehindebetændelsen. I tilfælde af en operation, skal du regne med en sygemelding pga. seneskedehindebetændelse. 

Hvis du vil kombinere med ekstra behandling, kan du med fordel købe Voltaren mod din seneskedehindebetændelse, da produkterne fra Voltaren virker lokal smertestillende, og er med til at lindre smerter og hævelser. 

Kom nemmere igennem din seneskedehindebetændelse med produkter fra Med24.dk 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.