Døjer du med ledsmerter? Kend til årsageren og behandlingen

Skrevet af
stort billede, mand holder sig til knæet, grundet smerter fra løbetur, Med24.dk

Døjer du med smerter i knæet, når du går, eller driller hoften hver gang, du rejser dig fra stolen? Smerter i leddene kan være meget ubehagelige og påvirke din dagligdag, så selv de mindste gøremål kan virke uoverskuelige. Ledsmerter i kroppen kan skyldes flere årsager, men fælles for dem alle er, at smerterne skal lindres hurtigst muligt. Læs med her og bliv klogere på, hvordan ledsmerter føles, og hvad du kan gøre ved smerterne.  


Årsager til ledsmerter

Der findes mange forskellige årsager til, at du kan opleve smerter i dine led, samt mange forskellige steder på kroppen, hvor smerterne kan opstå. Kender du til ledsmerter i fingre, ledsmerter i knæ, eller måske ledsmerter i albue? Faktisk er ledsmerter i skuldre, ankler og hofter også meget almindeligt. Når vi bevæger os, arbejder leddene i hele kroppen, og hvis vi gentagende gange overbelaster vores led, kan det i sidste ende resultere i ubehagelige ledsmerter. 

I nogle tilfælde er der en konkret årsag til dine ledsmerter, men det er ikke altid let at finde frem til, hvorfor du døjer med smerter i leddene. Men ledsmerter i forbindelse med overgangsalder er ret hyppigt, samt ved overvægt eller skader. 

ældre par går tur på gaden, de har ryggen til

Overgangsalder og ledsmerter

Når du kommer i overgangsalderen, bliver dine led svagere, derfor øges din risiko for at udvikle ledsmerter. Muskler og led er tæt forbundet, og når du bliver ældre, bliver din muskelstyrke ofte svagere, da du bruger musklerne mindre, end da du var yngre. Musklerne støtter dine led, så når de bliver svagere, vil dine led være udsat for øget belastning. 

Gennem hele livet har leddene været udsat for belastning og anstrengelser. Hver gang du bevæger dig, arbejder din led, så når du kommer i overgangsalderen, er der sandsynlighed for, at trætheden har ramt dine led. Især ledsmerter i knæ er hyppigt i overgangsalderen, da knæene bærer rundt på vores kropsvægt, som for nogle øges i takt med alderen.

Dog kan ledsmerter i forbindelse med overgangsalderen rammes i hele kroppen, og der kan være behov for behandling mod ledsmerterne for at du kan komme igennem dagen.  

Ledsmerter - overvægt

Overvægt kan også være en årsag til, at du oplever smerter i dine led, hvor det igen er dine knæ, der er mest udsat. Knæene gør et stort arbejde i at bære rundt på vores kropsvægt, og ved overvægt belaster og slider du ekstra meget på dem. Overvægt kan også forsage ledsmerter i hofterne og i lænden, som ligeledes bliver belastet ekstra meget i takt med at kiloene stiger.

Gentagende bevægelser og overbelastning

Ledsmerter forskellige steder i kroppen kan også skyldes gentagende bevægelser. Når du bruger de samme led igen og igen, fx i forbindelse med dit arbejde, kan de blive overbelastet. Overbelastningerne og de efterfølgende ledsmerter opstår fx, hvis du sidder ved computeren hver dag og bruger musen, eller gentagende gange maler vægge og lofter. Disse overbelastninger kan bl.a. føre til ledsmerter i håndled, ledsmerter i fingre, og ledsmerter i albue. 

Ledsmerter kan også opstå ved fysisk aktivitet, fx hvis du udsætter dine led for kraftig belastning i en længere periode eller får en skade. Det er dog vigtigt at huske, at der ikke altid er et entydigt svar på, hvorfor du får ledsmerter, men at overstående punker blot kan være mulige årsager til dine smerter. 


Hvordan føles ledsmerter?

Ledsmerter kan føles forskelligt fra person til person, men der er alligevel nogle tegn, du kan holde øje med: 

  • Stive led og træthed i dine led - de har svært ved at komme i gang, efter du har siddet eller ligget ned i længere tid.
  • Knaselyde, når du bøjer i knæene.
  • Problemer med at bevæge fingrene.

Oplever du disse symptomer over en længere periode, og begynder du at mærke ledsmerter i knæ, ledsmerter i fingrer, eller måske ledsmerter i albue, bør du kontakte din læge. 

mand tager sig til anklen

Akutte ledsmerter

Måske har du ikke hørt om akutte ledsmerter, men mon ikke du kender til en forstuvning. En forstuvning kan give dig akutte ledsmerter, da dine led i fx anklen, håndleddet eller fingeren bliver revet delvis eller helt over.

Ledsmerterne, i forbindelse med en forstuvning, kan føles skarpe og meget ubehagelige, og typisk vil området hæve op. De akutte ledsmerter kan vare i alt fra 3 uger – 6 måneder alt efter, hvor alvorlig skaden af dine led er.  

Kroniske ledsmerter

Modsat de akutte ledsmerter, opstår de kroniske ledsmerter ofte i forbindelse med slitage af vores led. Rundt om vores led sidder der brusk, der skal beskytte knoglerne, men når vi overbelaster og slider kroppen, ændrer brusken form og bliver tyndere. Nerverne begynder at sende smertesignaler, hvilket giver en smertefuld følelse, der forværres, når de slidte led bevæges og belastes.  

Kroniske ledsmerter kan også skyldes gigtsygdomme, og derfor kan du også opleve ledsmerter ved psoriasis og sukkersyge. I disse tilfælde kan de nedstående forslag ikke behandle dine ledsmerter. De nedstående forslag er til mulig behandling og forebyggelse af de tidligere nævnte årsager til ledsmerter.


Forebyggelse og behandling - hvad kan du gøre?

Årsagen til ledsmerter er ikke altid til at sætte en finger på, og ligeledes er det også svært at komme med et konkret svar på, hvad du skal gøre ved ledsmerter. Hvor du er i forløbet, spiller også en rolle for, hvad du kan gøre. Måske du stadig kan nå at forebygge ledsmerterne, eller måske du leder efter det bedste middel mod ledsmerter?  

Her finder du 4 gode råd til, hvad du kan gøre ved ledsmerter: 

Styrketræning - ledsmerter

En masse forskellige salatbowls, Med24.dk

Som tidligere nævnt spiller musklerne en vigtig faktor for, om du udvikler ledsmerter, da musklerne støtter din led. Derfor er det vigtigt, at du får rørt dig i løbet af dagen, og især når du kommer op i alderen, så musklerne fortsat støtter din led og mindsker risikoen for overbelastning og smerter.  

En gåtur med veninden, eller en cykeltur ned efter mælk, tæller også! Så find du cyklen og traveskoen frem, og pas på din krop – den skal bære rundt på dig i mange år. 

Spis dig fra ledsmerter

Hvis du døjer med ledsmerter, kan det måske være en ide at tage et kig på din kost. Kosten i sig selv kan ikke lindre ledsmerterne, men overvægt er en hyppig årsag til ledsmerter. En omlægning af dine kostvaner, kan i de fleste tilfælde medføre et vægttab og i den forbindelse også mindske belastningen af dine led.

Creme mod ledsmerter

Er dine ledsmerter så ubehagelige, at det er helt umuligt at gå en tur, og måske har vægten intet at gøre med dine smerter. I så fald kan der være behov for behandle ledsmerterne med smertestillende.  

Voltaren har udviklet en creme til ledsmerter, der lindrer smerterne og behandler mulig inflammation. Volteran er effektiv mod ledsmerter, men også mod muskelsmerter. 

Var det slet ikke ledsmerter, du døjede med, men i stedet smerter i musklerne? Hop ind og læs vores artikel om muskelsmerter, og bliv klogere på, hvordan de lindres. 

Pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.