Hvad er ufrivillig barnløshed - infertilitet?

Skrevet af

Det er forskelligt, hvorvidt et par oplever, om det er let eller besværligt at få barn sammen. Nogle må vente i flere år i kampen mod infertilitet, før den lykkelige omstændighed bliver til virkelighed, hvorimod andre bliver gravide i løbet af ingen tid.  

Om ufrivillig barnløshed

Ufrivillig barnløshed er også kendt som nedsat frugtbarhed eller infertilitet. Begrebet dækker ifølge flere kilder over manglende graviditet efter 1 års regelmæssigt samliv uden brug af prævention. Når et par altså har forsøgt at blive gravide i mere end 1 år uden at det er lykkedes, kategoriseres det altså som infertilitet.

Desværre er tilfældene af ufrivillig barnløshed et hyppigt problem. Omtrent 15-20% af alle par oplever fænomenet enten i perioder eller som et vedvarende problem. Man kan også opleve sekundær ufrugtbarhed, såfremt man tidligere har kunnet få barn sammen, men nu pludselig ikke kan.

Der findes flere årsager til infertilitet, men desuden også en række behandlingsmetoder, der kan hjælpe jer godt på vej. Læs med her og bliv klogere på barnløshed! 

Årsager til infertilitet

Ufrivillig barnløshed opstår, fordi vi alle og enhver har en meget forskellig frugtbarhed - kvinder som mænd. Nogle par kan opleve at have op mod 60% sandsynlighed for at opnå graviditet i løbet af en menstruationscyklus, hvorimod andre kan have en sandsynlighed, som højest sniger sig op omkring 5%.

Ifølge flere undersøgelser har omkring 90% af de par, som har fået børn sammen uden behandling, opnået graviditet efter mindre end 1 år med ubeskyttet samleje. Derfor har man også valgt at sætte grænsen for ufrivillig barnløshed ved 1 års regelmæssigt samliv.

Infertilitet forekommer som nævnt både hos mænd og kvinder. Men hvad kan infertilitet egentlig skyldes?

Hos kvinden kan infertilitet blandt andet skyldes: 

 • Manglende eller sjælden ægløsning (dette er den hyppigste årsag til barnløshed)
 • Tubafaktor (ødelagte æggeledere)
 • Problemer med funktionen af livmoder og livmoderhals
 • Endomentriose
 • Alder (kvinders fertilitet er aftaget markant allerede i starten af 30’erne)

Hos mænd kan årsagerne omfatte: 

 • Nedsat sædkvalitet
 • Nedsat mængde eller produktion af sædceller
 • Blokering af sædlederen

Uforklaret infertilitet (ses i 10-15% af tilfældene uafhængig af køn). Når årsagen bliver påvist, er det cirka en 50/50 om årsagen skyldes kvinden eller manden.

Vær opmærksom på!
Når ønsket om graviditet kommer på tale, kan ventetiden synes lang og spændingen blive intens. Mange glemmer ofte at tage højde for de mange livsstilsvaner, der kan sætte en stopper for en mulig graviditet, samt de forhold, der bliver nødt til at gøre sig gældende førend en befrugtning kan komme på tale.

Vi har samlet en guide til at blive gravid, som kan gøre dig klogere på netop de forhold, som du skal være opmærksom på, såsom ægløsning. 

Behandling og undersøgelse af ufrivillig barnløshed

Man ser ofte tilfælde af ufrivillig barnløshed. Efter et 1 år med regelmæssig og ubeskyttet sex vil omkring 20% af alle par stadig kunne opleve problemer med graviditet. Her kan man med fordel blive undersøgt af en professionel og desuden blive tilbudt behandling mod infertilitet, såfremt dette er tilfældet.

Læs her om:
1) Undersøgelse i forbindelse med ufrivillig barnløshed
2) Behandling af barnløshed

Ud af de 20% vil omkring 75%, der udnytter behandlingstilbuddene, opnå befrugtning og graviditet. Derimod vil omkring 5% af kvinderne ende som permanent ufrivilligt barnløs. Ved behandling vil omkring 5% også opleve kun at kunne få ét barn, selvom man har forsøgt at få flere.  

Undersøgelse af barnløshed

Ved mistanke om barnløshed skal du og din partner henvende jer til egen læge omkring jeres bekymring. Herefter vil lægen kunne vejlede omkring en eventuel undersøgelse, løsning eller behandling.

Udredning og behandling kan være hensigtsmæssig i meget god tid, hvis du som kvinde oplever/har oplevet: 

 • Udebleven eller uregelmæssige menstruationer
 • Tidligere underlivsbetændelse
 • Tidligere operation i underlivet

Som mand har oplevet: 

 • Tidligere sygdom i testiklerne
 • At testiklerne først kom på plads i pungen i løbet af skolealderen
 • At testiklerne er meget små eller forskellige i størrelse

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.