Forebyg forkølelse!

Forebyg forkølelse

Hvad er forkølelse ?

Forkølelse er ofte en smitsom virussygdom, som primært rammer de øvre luftvej, nærmere betegnet bihuler, næse og svælg. Symptomerne vil oftest vise sig ved, at næsen løber og halsen gør ondt. Symptomerne er sædvanligvis forbigående og er ovre efter 1 uges tid. 

Folk i alle aldre rammes af forkølelse, men primært børn. Man smittes med et virus, der kan forårsage forkølelse, som der findes mere end 100 forskellige af. Man smittes altid af en anden person, enten i forbindelse med nys, host eller fysisk kontakt – hænder der ikke er rene. Et forkølelsesvirus kan leve på huden i adskillige timer. Det er derfor altid vigtigt, at vaske hænder lige efter et host, nys eller næsepudsning. Normalt går der 2-5 dage fra man er smittet, til de første symptomer viser sig. 

De første symptomer viser sig ofte som, ondt i halsen og synkebesvær. Derefter tilkommer nys og næsen begynder at løbe. Sekretet fra næsen, vil gradvis give mere og mere gulligt og tykt. Dermed hæver næseslimhinden og vejrtrækningsproblemer kan opstå. Generel utilpashed ses under hele forløbet, såsom hovedpine, feber, hoste og trykken for ørerne. Mindre børn får hyppigere feber end voksne.


Sådan lindrer du en forkølelse

Forkølelse eller influenza

Du kan heldigvis gøre rigtig meget selv, for at lindrer forkølelsessymptomerne. Normalt vil symptomerne forsvinde igen, efter ca. 1-2 uger, hvis ikke man fejler andet. Stoppet næse, hoste, smerter i hals og hoved er de meste velkendte symptomer på en forkølelse.

Børn

Mange forældre er sikkert godt bekendt med feber, hoste og snot. Når de små bliver syge, er det første symptomer ofte feber. Den forhøjede kropstemperatur kan være meget svær at opdage, hvis ikke man har et termometer i huset. I dag findes der flere slags termometre, hvor det mest nøjagtige er det der anvendes rektalt – i endetarmen. Hvis det er et mindre barn, som man har mistanke om feber, vil det rektale- eller øretermometer være det rigtige valg. Hvis det er til et større barn, kan det være en mulighed med et oralt- eller øretermometer.

Er barnet snottet og tilstoppet i næsen, kan man med fordel anvende en næsespray, som kan trække slimhinde i næsen sammen, så barnet bedre kan trække vejret. Er barnet under 2 år, kan man med fordel anvende en saltvandsnæsespray og en næsesuger. Saltvandnæsesprayen løsner og gør snottet mere tyndtflydende og man kan derved lettere suge det ud, vha. en næsesuger.

Det kan være svært at behandle ondt i halsen hos børn, da markedet med halspinetabletter til børn er meget begrænset. Der findes dog en sugetablet, Væk I Morgen, som indeholder råmælk (colostrum). Colostrum indeholder bl.a. en stor mængde antistoffer mod mange bakterier og vira.

Har barnet generelt mange smerter eller feber, kan man med fordel bruge Panodil, enten som stikpille eller flydende. Panodil virker smertestillende og febernedsættende.

Voksen

For at lindre hævelsen af næseslimhinden, kan det anbefales, at anvende Zymelin næsespray, 1 pust i hvert næsebor 3 gange daglig i højst 10 dage. Hvis ikke dette er tilstrækkeligt, kan man også anvende en saltvandsnæsespray. Løber næsen meget, kan det anbefales, at have Kleenex lommetørklæder på sig. Ikke mindst for at pudse næsen, men også for at mindste smitte ved evt. nys og host. For at lindre smerten i hals og svælg, kan Zyx anvendes 3 gange i døgnet. Zyx virker lokalbedøvende og giver en effektiv smertelindring. Er denne behandling ikke tilstrækkelig, kan Zyx kombineres med Strepsils, som virker smertelindrende og bakteriedræbende og må anvendes hver 2.-3. time.

Når den værste smerte i hals og svælg er ovre, kan der let opstå hoste og slim. For at lindre disse symptomer kan Mucolysin anvendes. Mucolysin er en brusetablet og virker slimløsende. Den anvendes ved at opløse 1 brusetablet i ½ glas vand 1 gang daglig. Brusetabletten skal gerne anvendes morgen eller formiddag, så man har hele dagen til at hoste den seje slim op.

Mange oplever også en tung og smertende fornemmelse i hovedet. Som voksen vil man behandle smerterne med Panodil, 2 tabletter højst 4 gange daglig.


Forebyggelse af forkølelse

Voksne eller børn, som ofte får en forkølelse, kan have stort gavn af, at anvende Bio-Strath. Bio-Strath er et kosttilskud, som giver bedre modstandskraft, så der er større chance for at bekæmpe eller holde en forkølelse på afstand. Bio-Strath findes både som dråber, eliksir eller tabletter. Får man alligevel fornemmelsen af symptomer på forkølelse, kan Echinaforce anvendes, for at bekæmpe symptomerne i opløbet. Echinaforce anvendes til voksne med 30 dråber i et glas vand 3-5 gange daglig.

En af de bedste råd til forebyggelse af forkølelse, er grundig håndvask. Rigtigt mange bakterier sidder på hænderne og overføres via håndtryk med en smittet personer. Derfor er det en rigtig god idé, at vaske hænder ofte, især før spisning. Du kan også have en desinficerende gel på dig, så er du sikker på, at 99% af bakterierne er dræbt

En anden form for egenomsorg kan være, at undgå træk og holde sig varm med varmetæpper eller varmedunk. Generelt er the ideel til lindring af smerter i halsen og kan give en behagelig varm følelse i kroppen.


Styrk immunforsvaret igennem en nærende kost

Sund kost mod forkølelse

Generelt vil et godt immunforsvar beskytte dig mod forkølelse. Udvalget af grøntsager og frugt er måske ikke det mest spændende i efteråret og vinteren, men sørg for at få nok næring og vitaminer igennem din kost, eller ved et godt kosttilskud.

Mange spiser store doser C-vitamin når forkølelsen presser dig på, selv om det ikke er bevist at dette kan holde forkølelsen væk. Mindre kendt er at en mangel på D-vitamin nedsætter immunforsvaret, og dermed gør at man er mere modtagelig for forkølelse og andre infektioner. Find din D-vitamin her!

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.