Overgangsalderen? Det er helt normalt!

Skrevet af


Vi kan desværre ikke snige os udenom overgangsalderen, også selvom vi helst vil undgå dens gener og uholdbarlige symptomer - men der findes ingen grund til panik, for perioden er noget helt naturligt, og noget vi alle gennemgår. Der findes dog visse tips og tricks, vi kan gøre brug af, hvis vi ønsker at mindske den plage, der ofte medfølger overgangsalderen.

Nedenfor kan du læse alt det, du bør vide om din krop i overgangsalder, og hvordan du kan være med til at påvirke den hormonelle forandring.

Hvad er overgangsalder?

Meget ambivalent findes der intet mere forfærdeligt, end når den første menstruation indtræder, og samtidig findes der intet mere forfærdeligt, end når den igen skal på retur. Det skyldes selvfølgelig ikke, at vi ikke kan leve uden vores blødning, men derimod at ønsket om at undgå symptomer og gener, der kan være med til at forstyrre vores fysiske og psykiske velvære, vægtes højere.

Men hvad er det egentlig, så mange helst kunne se sig foruden? Det er intet mindre end overgangsalderen - en helt naturlig periode i vores liv, der leder op mod den sidste menstruationsblødning. Overgangsalderen er også kendt som klimakteriet, som blot er et synonym for dette.

Den sidste menstruation eller blødning en kvinde har kaldes menopausen. Man har vedtaget, at der ca. skal gå et år efter menstruationen er sluttet, førend man kan fastslå menopausen. 

Hvornår kommer man i overgangsalderen?

Det er helt forskelligt fra person til person. Man siger, at det som regel strækker sig mellem 45-55-års alderen. Nogle vil i forbindelse med sygdomme eller andre kropslige forskelle, som at være født med færre æg end det “normalt anslåede”, dog opleve at komme i overgangsalderen meget tidligere end størstedelen.

Fælles for alle er, at overgangsalderen så småt begynder nogle år før den allersidste menstruation. Men hvordan ved man så, at man er kommet i overgangsalderen? De fleste kan finde frem til dette ud fra de symptomer, der oftest kommer i forbindelse med perioden såsom forstyrrelser i blødningsmønstret eller hedeture. Graden af gener og symptomer varierer imidlertid alt fra person til person, og nogle vil slet ikke opleve disse.

Man kan dog vide sig sikker i forhold til et bestemt hormon, hvilket vi vil komme ind på senere.

Symptomer og gener 

Som nævnt er graden af symptomer forskellig for den enkelte. Nogle er så generede, at det kræver behandling, andre kravler med nød og næppe helskindet over målstregen uden hjælp, mens en helt tredje gruppe slet ikke lader sig bemærke af overgangsalderen, men pludselig oplever at menstruationen er ophørt uden videre.

Selv kvinder, der har fået livmoderen fjernet før overgangsalderen, kan opleve symptomer lige såvel som andre kvinder. Hvorfor? Det kan du blive klogere på nedenfor.

Det mest almindelige symptom der forekommer når overgangsalderen er over dig, er når dit menstruationsmønster pludselig bliver uregelmæssigt, men der findes derudover et hav af forskellige symptomer og gener, du kan opleve i forbindelse med perioden – Hvor heldig har man lov at være...

De forskellige symptomer og gener

Hyppige

  • Hedeture, svedeture eller nattesved
  • Søvnløshed
  • Hjertebanken
  • Blødningsforstyrrelser

Mindre hyppige

  • Tørre slimhinder i skeden
  • Smerter ved samleje og mindsket sexlyst
  • Kløe og udflåd
  • Naturlig vandladningstrang
  • Urininkontinens
  • Hyppigere blærebetændelse
  • Hjertekarsygdomme

Øvrige

  • Knogleskørhed 
  • Hyppigere knoglebrud
  • Ryg- og ledsmerter
  • Hovedpine, kvalme samt mavesmerter
  • Psykisk påvirkning (Overgangsalder og depression)
  • Træthed og svimmelhed
  • Humørsvingerne

Hvorfor kommer man i overgangsalder?

Forandringerne og årsagen til hele postyret findes i æggestokkene, hvor der sker et ophør med dannelsen af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Har du derfor fået fjernet livmoderen, men ikke æggestokken, vil du stadig opleve denne hormonelle forandring og dermed også de symptomer, der forekommer i forbindelse med overgangsalderen.

Når blødningerne bliver uregelmæssige, skyldes det, at ægløsningen ikke længere fungerer, som den skal. Det kommer sig af, at progesteron, der frigives efter ægløsning og dæmper/styrer østrogen under æggets modning samt ægløsning, ikke længere dannes. Efterhånden vil det også betyde, at der bliver produceret mindre østrogen, hvorledes der til sidst vil ske et ophør af ægløsning og dermed efterfølgende menstruationscyklus. Derfor er uregelmæssig blødning også en af de mest hyppige symptomer. 

Mål om du er i overgangsalderen ved hjælp af FSH

Man kan ved hjælp af en blodprøve teste hormonindholdet i blodet. Heri måles bl.a. mængden af FSH (det follikelstimulerende hormon), som er det overordnede kønshormon, der stimulerer æggestokkene. FSH er forhøjet i forbindelse med overgangsalderen, og kan være det i mange år før menopausen. Tallet svinger dog betydeligt i perioden, og man kan derfor ikke sige noget om menstruationens endelige ophør.

Når man er fertil eller i den fødedygtige alder, ligger FSH under menstruationen oftest under 10, når æggene begynder at blive få, stiger tallet langsomt. Hos damer i 70-års alderen er FSH typisk over 100.

Hvordan kan du hjælpe dig selv igennem overgangsalderen?

Mange af symptomerne og de gener kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen kan egentlig forebygges eller helt undgås ved hjælp af enkelte tips og tricks. Bl.a. hovedpine, hedeture, vægtøgning i forbindelse med overgangsalderen og meget andet kan forebygges ved regelmæssig motion og fokus på sund kost. Fysisk aktivitet er derudover en af de mest effektive behandlinger af nedtrykthed.

Det er meget forskelligt hvad der hjælper eller fungerer bedst for den enkelte. Nogle bliver desværre nød til at medicineres for at undgå kraftige gener, men en mulig “behandling” eller hjælpende hånd ved overgangsalderen kan også ske i form af naturmedicin, kosttilskud eller hormonbehandling med en overgangsalder hormonspiral.

Bl.a. kan man benytte sig af produkter med planteøstrogener eller rødkløver, der virker regulerende på hormonsystemet. Dette kan for eksempel have en god effekt på knogler, der er ekstra udsatte i overgangsalderen! 

Du kan læse mere om Rødkløver og Planteøstrogen her.

Eksperter og læger
Er du plaget af overgangsalderen og ønsker at hjælpe dig selv bedst muligt igennem perioden, anbefaler vi, at du snakker med din læge eller lignende eksperter om den bedst mulige løsning for dig! 

Overgangsalder mænd

Mange griner og ryster på hovedet, når man omtaler mænd og overgangsalder i samme sætning, men der er ingen grund til at feje det blankt af bordet, for mænd går nemlig også i overgangsalderen!

Overgangsalderen er ligesom hos kvinder en periode, hvor kroppen gennemgår hormonelle forandringer. For mænd sker der således også et fald i hormonniveauet – her er der blot tale om det mandlige kønshormon testosteron. Modsat kvinder, hvor der sker et ophør af blødning samt ægløsning, vil mænd blot opleve, at der bliver “skruet ned for blusset” i testiklerne. Gener og symptomer forekommer heller ikke i lige så høj grad hos mænd.

Mænd kan imidlertid opleve symptomer som: træthed eller nedsat energi, mindre sexlyst og fysisk kapacitet (grundet nedsat muskelmasse, tab af muskelstyrke og forøgelse af kropsfedt).

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.