9 vigtige tegn på graviditet

Skrevet af
9 tegn på graviditet

Graviditet

Der findes mange tegn på graviditet. Tidlige tegn på graviditet kan være svære at genkende, hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter. Det er muligt at du har alle tegnene på at du er gravid, men alligevel ikke er gravid. Omvendt kan din krop også vise meget få tegn, men alligevel kan du være gravid. Du kan derfor aldrig være sikker kun ud fra tegn, derved er det mest anbefalelsesværdigt at tage en graviditetstest eller gå til din læge for at be- eller afkræfte din fornemmelse.

Hvis du tager en graviditetstest, er det vigtigt at du tester tidligst på den dag, hvor du skulle have haft din menstruation. Hvis du tester tidligere end den dag, kan du ikke regne med et sikkert svar. HCG niveauet, som er graviditetshormonet, viser om hvorvidt du er gravid eller ej. Det er først efter din forventede menstruations første dag, at du kan være sikker på at hormonet viser sig enten positivt eller negativt ved en graviditetstest. Det er også vigtigt at bruge en graviditetstest om morgenen, da urinen er mest koncentreret der.

Vil du gerne være gravid, kan du bruge ægløsningstests til at vide, hvornår du har størst chance for at blive gravid.
9 tidlige tegn på graviditet

Det er som sagt svært at vurdere ud fra tegn, hvorvidt du er gravid eller ej. Her kan du læse mere om, hvilke tegn du kan forvente at opleve i starten af din graviditet.

1. Udebleven menstruation
Dette er et af de klareste og mest oplagte tegn på at du er gravid. Når du er gravid har du ikke ægløsning og uden ægløsning får du heller ikke menstruation. Ægget der normalt bliver skyllet ud sammen med din menstruation er nu befrugtet og udvikler sig til et foster.

2. Træthed
Når du bliver gravid bruger din krop ualmindeligt meget energi på at skabe det lille foster. Derfor kan du være meget træt og have brug for flere pauser i løbet af dagen. Giv dig selv lov – du har brug for det.

3. Hovedpine
Når du er gravid stiger niveauet af hormoner, hvilket kan forårsage hovedpine. Hovedpine kan dog også skyldes mange andre ting så som væskemangel eller mangel på søvn.

4. Humørsvingninger
Hvis du pludselig bliver sentimental, begynder at græde eller har brug for en ekstra krammer, så kan det være fordi dine hormoner raser. I starten af graviditeten fyldes kroppen med hormoner og det vil kunne påvirke dit humør.

5. Ømme og hævede bryster
Dette er et af de tegn, som kan komme ret hurtigt i graviditeten. Dine bryster kan begynde at vokse og blive ømme meget hurtigt efter undfangelse af en baby. De vil begynde at føles anderledes og være ekstra sensitive og følsomme. Årsagen er det øgede hormonniveau i kroppen.

6. Pletblødning
Du kan opleve en lille pletblødning den dag du forventer din menstruation. Det kan være fordi ægget netop har sat sig fast.

7. Kvalme
Graviditetskvalme kommer på grund af øget hormoner i kroppen. De fleste lider af kvalme de første 3 måneder af graviditeten, mens andre er uheldige at have kvalme igennem hele graviditeten.

8. Smerter i lænden og underlivet
Der kan forekomme små jag i underlivet i den første del af din graviditet. Dette kan være ligamentsmerter. Det betyder at dine muskler begynder at give sig og gøre plads til den voksende mave. Smerterne kan minde lidt om menstruationssmerter.

9. Oppustet mave
Fordøjelsessystemet bliver sat lidt i stå, på grund af hormonerne du har i kroppen under din graviditet. Derfor kan du risikere at få oppustet mave.

Beregn din termin med Alt.dks terminsberegner


Hvor tidligt kan man mærke de første tegn på en graviditet?

Nogle kan mærke tegn på graviditet allerede i den første uge. Dette kræver dog, at du kender din krop godt, så du lægger mærke til, når noget er anderledes.

Det er vigtigt at huske, at disse tegn også kan komme af andre årsager, og ikke nødvendigvis er en indikation på, at du er gravid. Du kan derimod også være gravid, selvom du kun oplever få eller slet ingen af disse symptomer. Det er derfor vigtigt at få taget en graviditetstest, hvis du har mistanke om en mulig graviditet.


Tegn på graviditet og snarlig fødsel

De overnævnte tidlige tegn på graviditet vil i takt med, at månederne går blive skiftet ud med mere synlige og mærkbare tegn på, at du nærmer dig fødslen. En graviditet er både fantastisk, men også hård - så du kan på dette tidspunkt godt længes efter at nå din termin, så du kan komme tilbage til den krop, du havde før graviditeten.
 
Her ser du hvilke tegn du vil opleve i den sidste halvdel af din graviditet.

gravid mave livslinje

Mørk stribe fra navlen til skambenet
Det er ikke helt dokumenteret hvorfor denne stribe kommer frem under graviditeten. Mange kalder den for livslinjen. Den kommer oftest frem efter 5. graviditetsmåned og bliver mere intens jo længere, du kommer i din graviditet. Der kan gå flere måneder inden den er helt væk efter fødslen.

Tilstoppet næse
Under din graviditet kan slimhinderne i næsen hæve op og blive tørre. Du vil måske have følelsen af at være forkølet og føle at din næse er tilstoppet. Du kan evt. bruge en saltvandsspray for at lindre.

Blødende tandkød
Under graviditeten producerer vi mere blod og vores blodtryk er også en smule forhøjede. Derfor ser man nogle gange at små blodkar brister i tandkødet. Dette skal du ikke være urolig for.

Åreknuder og blodsprængninger
Som skrevet ovenover har vi en øget mængde blod i kroppen under vores graviditet. Den øgede blodcirkulation kan medføre blødsprængninger og åreknuder på specielt dine ben.

Voksende fødder
Graviditetshormonet relaxin løsner ledbånd i dit bækken, når du er gravid, for at gøre dig klar til fødslen. Ledbåndene i dine fødder bliver også løsnet. Dette kan resultere i, at dine fødder enten bliver længere eller bredere. Det er ikke unormalt at gå 1 størrelse op i sko efter en graviditet.

Ingen graviditeter er ens og det er meget individuelt hvilke tegn og gener du får gennem din graviditet. De overnævnte symptomer og tegn er ufarlige og opleves af de fleste gravide.

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.