8 myter om vægttab

Skrevet af
Stort billede, kvinder holder donut og æble i hver sin hånd, Med24.dk

Et vægttab kan være forbundet med en masse spekulationer om, hvordan du taber dig mest effektivt, hvad og hvor meget du skal spise for at tabe dig, hvilken træningsform der er bedst, og meget mere. Søger du rundt på nettet, finder du mindst lige så mange forskellige svar - her i blandt også et par myter omkring vægttab! Vi har her samlet nogle af de myter, som du kan støde på, når du søger efter viden omkring vægttab: 


Snasket burger med ost, Med24.dk

1: Du taber dig ved at undgå fedt

Du har sikkert hørt eller læst, at du skal undgå fedt, hvis du gerne vil tabe dig – men er dette nu også helt rigtigt? Alt i alt vil du opnå et vægttab ved at være i kalorieunderskud. Du kan derfor sagtens tabe dig, selvom du spiser fødevarer med fedt - så længe du stadig forbrænder mere energi end hvad du indtager. Faktisk bør 25% af dit daglige energiindtag komme fra fedt, da kroppen har brug for fedt for at fungere optimalt. Samtidig vil du højest sandsynligt opdage, at hvis du skærer fedt væk fra din kost, vil du blot erstatte det med noget andet, for at føle dig mæt - men dine “erstatninger” for fedt indeholder også kalorier, der tæller i det endelige regnskab. Det er altså ikke fedt, der afgør om du taber dig eller ej, men i stedet hvor mange kalorier du spiser på en dag, sammenlignet med hvor mange, du forbrænder. 


2: Du taber dig ved at undgå kulhydrater

Måske du allerede kan regne det ud, men dette svar kommer til minde meget om det overstående. Men ikke desto mindre, er dette en meget udbredt myte, som desværre giver et forkert billede af et vægttab. Igen, handler et vægttab om kalorier ind og kalorier ud. Vi kan derfor slå fast, en gang for alle, at du kan sagtens spise kulhydrater og stadig tabe dig, så længe du er i kalorieunderskud! Men på den anden side, kan du også tabe dig ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater, så længe du er i kalorieunderskud. Dette ses bl.a. ved LOW carb diæt, hvor der spises en masse protein og grøntsager. Men grunden til vægttab ved denne diæt er ikke, at der skæres ned på kulhydrater, men i stedet at protein giver god mæthed og grøntsagerne yderligere også er kalorielette. Et vægttab er derfor ikke styret af hvilke fødevarer, der spises, men i stedet mængden og kalorieindholdet af dem. 


3: Spis sundt og få flad mave

Når vi ved, at de fødevarer vi spiser, er sunde, så har vi tendens til at spise mere af dem. Men sundhed er ikke nødvendigvis ensbetydende med kaloriefattigt. Selvom nødder, avokado og havregryn er sundt at spise, så har de faktisk et forholdsvist højt kalorieindhold. Du kan derfor ikke bare spise alt det du vil af de sunde fødevarer - du bliver nødt til at holde styr på mængderne, også selvom maden ser sund ud! 

Et stykke cheesecake med bær, Med24.dk

4: Falder du i én gang, så er det hele tabt

Du behøver ikke dunke dig selv oven i hovedet efter en fødselsdag med kage eller en fyraftensøl på arbejdet. En enkelt øl eller et stykke kage har ingen betydning i det store billede, og du kan sagtens tabe dig alligevel. Problemet opstår, hvis du begynder at overspise i kage eller andre fødevarer, fordi du tror, at hele dit vægttab alligevel er gået tabt. Husk dig selv på, at det hele handler om mængder, så du kan sagtens spise et stykke kage til eftermiddag, hvis du bare huske at komme tilbage på sporet igen og spise i kalorieunderskud bagefter- så skal du nok tabe dig! 


5: Hvis du vil tabe dig, skal du dyrke cardio

Cardio, også kendt som konditionstræning eller kredsløbstræning, er for mange ensbetydende med vægttab. Hvis du godt kan lide at dyrke kredsløbstræning, så skal du bare gøre det, men du skal ikke dyrke cardio for at tabe dig. Hvis du elsker at styrketræne og løfte tunge vægte, så kan du også sagtens tabe dig ved det. Så længe du forbrænder flere kalorier, end du spiser, så kan du dyrke lige den form for motion, der passer bedst til dig. Hvis kredsløbstræning er lige noget for dig, så kan du læse meget mere om denne motionsform her: 


6: Du skal træne en masse for at tabe dig

Når du træner, forbrænder du kalorier, hvilket er godt for dit vægttab. Problemet er bare, at for meget træning og mangel på restitution kan give skader, der holder dig væk fra træning og motion. Du skal derfor være opmærksom på mængden af din træning, så du ikke overanstrenger din krop. Samtidig er træning kun en lille del af det store kalorieregnskab, og dit største fokus, i forhold til et vægttab, skal i stedet være på din kost. Hvis du finder en balance mellem træning og kost, hvor ingen af delene tages til ekstremerne, så har du de bedste forudsætninger for et godt vægttab.


7: Sveder du meget, forbrænder du mere

Mængden af sved har intet at gøre med et vægttab, og derfor har det heller ikke noget at gøre med, hvor meget vi forbrænder. Grunden til at kroppen udskiller sved skyldes temperaturregulering, og det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget vi sveder. Du kan læse meget mere om sved nedenfor, hvor én ting er sikker: du vil ikke kunne læse noget om sammenhængen mellem sved og vægttab! 


Kvinde laver mavebøjninger, Med24.dk

8: Mavebøjninger giver flad mave

Er du på jagt efter en flad mave, så er 100 mavebøjninger om dagen ikke vejen frem. Vi kan ikke selv bestemme, hvor på kroppen vi vil tabe os, et såkaldt punkt-vægttab, men gid det var så nemt! Måden du opnår en flad mave på er i stedet at være i kalorieunderskud, så du taber noget af din fedtmasse. Dette betyder dog ikke, at det er dumt at træne eller lave mavebøjninger under dit vægttab. Hvis du taber fedtmasse og samtidig øger din muskelmasse, vil dit resultat, efter vægttabet, blive mere tonet. Er du i tvivl om, hvorvidt du har brug for at tabe dig eller ej, så hop ind og prøv vores BMI beregner – du får nemt og hurtigt en indikation om, hvorvidt et vægttab er en god ide for dig. 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.