Hvad er sved? Find viden og gode råd mod sved!

Skrevet af
Stort billede, kvinder sidder i sofa og tager sig til hovedet, Med24.dk

Vi kender alle til at have sved under armene og en dryppende pande efter en løbetur, og hvad med svedige håndflader efter en tur i Tivolis spøgelseshus? Har du tit undret dig over, hvad det er for en væske, der kommer ud ad kroppen, og hvorfor den opstår? Vi vil her gøre dig klogere på hvad sved er, hvorfor sved lugter, hvad du kan gøre ved dit svedproblem og meget mere. Læs med og bliv klogere på sved! 


Kvinde sidder og tørre sved væk med håndklæde

Hvad er sved?

At svede er en helt naturlig proces, som kroppen skaber for at regulere væskebalancen og kroppens temperatur. Over hele kroppen har vi svedkirtler, der udskiller sved, når vi fx har det varmt, bliver stresset og bange, eller spiser noget stærkt mad. Du kan derfor svede mange forskellige steder, fx kan du opleve:  

 • Sved på panden
 • Sved i skridtet
 • Sved i ansigt og hovedbund
 • Sved mellem ballerne
 • Sved under barmen

Men hvad er det for en væske, som kroppen udskiller?  

Vi har to forskellige slags svedkirtler, der udskiller hver sin form for sved, de ekkrine kirtler og de apokrine kirtler. 

Mens de ekkrine kirtler hovedsageligt befinder sig i områder på kroppen, som ikke er behåret - fx på hænderne, fødderne og i ansigtet, så sidder de apokrine kirtler under armene og i skridtet. Mange tror, at sved i skridtet, sved mellem ballerne og sved under armene giver den største mængde sved, men det er ikke korrekt. Faktisk udskilles der disse steder kun en lille mængde af kroppens sved, mens de ekkrine kirtler, der giver sved på panden, sved på hænderne, sved på fødderne og sved i ansigtet afgiver mest væske. 

Hvad indeholder sved?

De to forskellige typer sved adskiller sig ikke kun fra hinanden efter, hvor de udskilles. De består også af forskellige ting. Sved fra de ekkrine kirtler består af vand, salte og syrer, hvor sveden fra de apokrine kirtler yderligere indeholder organiske materiale. Det organiske materiale spiller en vigtig rolle for, hvorvidt din sved lugter eller ej! 

Hvorfor lugter sved?

Grunden til at du efter en stressende dag på arbejdet, eller en tur i fitness kan tænke: “puha jeg lugter af sved”, skyldes det organiske materiale, som sveden ved hårgrænserne, fx armhule sved, sved i hovedbunden og sved i skridtet, indeholder. Isoleret set er det ikke selve sveden, der får dig til at lugte.  

Grunden til at du lugter af sved skyldes derimod det organiske materiale i sved, som bliver nedbrudt af bakterier. Denne nedbrydning danner affaldsstoffer, som resulterer i, den til tider, ubehagelige svedlugt. 

Føler du at din sved lugter surt, eller at sveden lugter grimt, så er der heldigvis hjælp at hente med en effektiv deodorant. 


Svedproblemer - Hvorfor sveder du?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget man sveder. Nogle døjer med overdreven sved, andre har kun problemer med sved under armene, og nogle oplever næsten ingen sved.  

Pige lugter til sig selv under armene, Med24.dk

Grunden til hvorfor folk sveder er også forskellig. Nogle af de mest hyppige årsager til sved er: 

 • Varme
 • Motion og træning
 • Sygdom
 • Stress
 • Følelsesmæssige reaktioner på fx vrede eller frygt

Oplever du at svede meget, hvor sveden hæmmer din hverdag, kaldes dette for hyperhidrose eller øget svedtendens. Der findes forskellige årsager til, at folk oplever hyperhidrose, og nogle af dem kan du læse om nedenfor. 

Sved og sygdom

Sygdom kan være medvirkende til sved og svedproblemer. Du kender måske oplevelser med kold sved, i forbindelse med feber, hvilket er kroppens måde at regulere din kropstemperatur på.  

Et af symptomerne på for højt stofskifte, også kaldt hypertyreose, er overdreven sved og svedeture, og diabetikere kan ved lavt blodsukker også opleve en øget svedtendens. Nogle former for medicin kan også have sved som bivirkning. 

Overgangsalderen

Du kan også have svedproblemer uden at der er tale om en sygdom. Overgangsalderen er fx for mange kvinder ensbetydende med problemer med sved. For nogle kvinder er der tale om lidt sved i ansigt og hovedbund, mens andre oplever at vågne badet i sved om natten. Problemer med sved i overgangsalderen kan udløses af forskellige ting, og det er derfor en god ide, at du holder øje med, hvad der udløser din overdrevet svedtendens, fx te eller kaffe, og forsøger at undgå disse. 

Nattesved

Kender du det at vågne badet i sved, og at lægge badet i sved om natten? Det er nemlig ikke kun kvinder i overgangsalderen, der kan opleve ekstrem sved om natten. Der kan være mange grunde til, at du oplever nattesved, fx sygdom, dårligt sovemiljø, eller en bytur med indtag af alkohol.  

For at undgå de ubehagelige svedeture, har vi her nogle gode råd mod sved om natten. Du kan starte med at sikre, at du har et godt miljø at sove i. Dette kan du fx gøre ved: 

 • At lufte ud i løbet af dagen
 • Huske at skifte sengetøj
 • Sove i nattøj, som din krop kan “ånde” i – skal ikke sidde tæt

Vågner du op med sved skjolder på dit nattøj eller med sengetøj gennemblødt af sved, og kan du ikke finde frem til årsagen, bør du rådgive dig hos din læge. 

Mand putter deo under armene

Sved eksem

Hvis du sveder rigtig meget, og ikke giver sveden mulighed for at fordampe, kan dit svedproblem resultere i udslæt og eksem. Grunden til dette er, at sveden stopper svedkirtlerne. Udslættet opstår ofte steder på kroppen, hvor din hud gnider mod hinanden, som fx i armhulen, mellem benene, bag knæet, under brystet og i skridtet. Dit svedige tøj kan også irritere huden og give sved eksem.  

Udslættet viser sig som små knopper, der i nogle tilfælde kan give kløe. Det er helt normalt at opleve varmeudslæt, især hvis du har hyperhidrose, og de små sved knopper er ikke farlige. Selvom du ikke skal være bange for eksemen, så kan det godt være meget irriterende! Oplever du sved eksem grundet hyperhidrose kan du heldigvis anvende en effektiv og god deodorant mod kraftig sved.  

Du kan nedenfor læse mere om, hvilken deodorant mod sved, som passer perfekt til dig og dit svedproblem. 


Behandling af sved

Leder du efter en måde at undgå sved i ansigtet eller undgå sved under armene på, eller ved du ikke hvad du skal gøre med din tidlig pubertet sved, der ikke lugter særlig godt? Heldigvis findes der mange måder at bekæmpe ubehagelig svedlugt eller opleve mindre sved på. 

Deodorant mod sved

Én af de bedste måder til behandling af sved under armene er med en effektiv deodorant, der mindsker svedproduktionen. Generelt er meningen med en deodorant, at den skal hjælpe, når du lugter af sved under armene, og du finder et hav af forskellige deodoranter til dig, der er træt af at lugte. Men faktisk findes der også en anti sved deodorant til dig, der har problemer med øget svedtendens under armene. 

Skal du have fingrene i en deo mod sved, så er det en antiperspirant deodorant, du skal gå efter. En antiperspirant deo indeholder aluminiumklorid, der mindsker din svedproduktion ved at lægge sig over svedkirtlerne. Du kan med fordel anvende din deo med aluminiumklorid om natten, hvor din svedproduktion er lavere, hvilket betyder, at dine svedkirtler nemmere kan absorbere din deo.  

Aluminiumklorid mod sved er en effektiv behandling af sved under armene, og har du endnu ikke prøvet en antiperspirant deodorant, så hop ind og find din næste deo hos Med24.dk.

Sved pads

Er dit svedproblem ikke så ekstremt, at du har brug for medicin mod sved, så findes der også sved indlæg, som du kan anvende under armene. Derved undgår du sved skjolder på din t-shirt.

Af andre lignende produkter findes der også sved pandebånd, der er perfekte, hvis du ønsker at undgå sved i ansigtet og i panden, når du dyrker motion. Du kan ligeledes prøve et håndledssvedbånd, hvis du er træt af svedige hænderne, når du dyrker motion og får det varmt.  


Hos Med24.dk har vi forskellige produkter, der kan hjælpe dig med dit svedproblem. Hop ind og udforsk vores store udvalg, hvor du også finder effektive skosprays, hvis du døjer med svedige og lugtende fødder og sko.  

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.